light snow
1°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ТУРСКЕ КАФЕ Већини јутро започиње уз њу МНОГИ НЕ ЗНАЈУ ДА ЈЕ СПРЕМЕ, АЛИ НИ ДА ПРОТУМАЧЕ ОНО ШТО ПОРУЧУЈЕ ТАЛОГ

05.12.2024. 09:44 10:07
Пише:
Извор:
k1info.rs
кафа
Фото: Pixabay.com

Данас обележавамо Светски дан турске кафе, јединственог напитка који није само пиће већ и део културног наслеђа.

Турска кафа је позната широм света по свом специфичном укусу, богатој пени и посебном начину припреме, а УНЕСЦО ју је уврстио на листу нематеријалне културне баштине. У Турској је обичај да се каже да шоља кафе попијена заједно остаје у срцу 40 година...

Турска кафа – више од пића

Турска кафа није само начин да се ужива у кафи, већ и повод за разговор, опуштање и повезивање. У многим домаћинствима, посебно на Балкану и Блиском истоку, кување турске кафе је део свакодневне рутине и симбол гостопримства.

Позната је и по својој улози у традицији гатања

кафа
Фото: Pixabay.com

Након испијања кафе, шољу треба окренути, сачекати да се талог слегне и тумачити облике које он остави. Овај ритуал је и данас омиљена забава у многим домовима.

Како се припрема турска кафа?

  • Турска кафа се припрема у џезви, малој посуди од метала или бакра, и кува на тихој ватри или песку. Ево једноставног рецепта:
  • У џезву ставите воду (једна шољица по особи) и по жељи шећер.
  • Додајте кафу – обично једну пуну кашичицу по шољици.
  • Кувајте на лаганој ватри док се на површини не створи густа пена, али не дозволите да кафа проври.
  • Полако сипајте кафу у шољице, водећи рачуна да сачувате пену.
  • кафа
    Фото: Pixabay.com

Зашто је турска кафа посебна?

  • Интензиван укус: Млевена до најситнијег праха, турска кафа пружа богат и пун укус.
  • Споро уживање: Због талога на дну, пије се полако, што подстиче опуштање и разговор.
  • Традиција и заједништво: Она је симбол заједничких тренутака – било да се пије с породицом, пријатељима или гостима.

Обележите овај дан уз шољицу кафе

Данас је савршен тренутак да скувате турску кафу, уживате у њеном јединственом укусу и поделите тај тренутак са неким драгим. Подигните шољицу и наздравите за богату традицију која већ вековима спаја људе.

Уздравље и – нека вам талог донесе само добре вести!

(k1info.rs)

Извор:
k1info.rs
Пише:
Пошаљите коментар