Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МОЋАН НАПИТАК ЗА ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА: Прави се од устајалог хлеба

28.11.2024. 16:33 16:41
Пише:
пиће
Фото: Pixabay.com

Традиционално руско пиће, одличан еликсир.

Руска исхрана обилује и домаћим пићима, а једно од њих је и квас. Има леп, слатко-киселкасти укус и понекад га називају и „руска кола“.

Пун је и пробиотика, садржи и витамине Б2 и Б12, фолат, гвожђе, магнезијум и здрава влакна, и сматра се тоником за варење.

Ово традиционално руско пиће прави се од устајалог ражаног хлеба, квасца, воде и шећера.

Иако се сматра безалкохолним пићем, због процеса врења, квас садржи најмање један одсто алкохола, а могуће је и више због чега се не препоручује деци.

Припремите га увече и одмах ставите у фрижидер, може стајати неколико дана у фрижидеру, и најукуснији је ако одстоји један дан. Када га припремите, обавезно га држите у великим пластичним флашама које могу добро да се затворе и „навикнуте“ су на газирано пиће.

Саветује се и да их једном дневно отворите и пустите да гас изађе, односно ослободите притисак у флаши.

Састојци:

четири литра воде

500 грама ражаног или другог црног хлеба

300 грама шећера

шака сувог грожђа

кашика сувог квасца

Припрема:

Ставите воду да проври у великој шерпи, а хлеб изтостирајте у тостеру или рерни.

Проврелу воду склоните с ватре, убаците суво грожђе и хлеб унутра, поклопите и оставите да стоји најмање шест сати.

Хлеб потом извадите и баците, а у чинији помешајте квасац и шећер и додајте добијеној течности. Уз повремено мешање, нека одстоји осам сати. Потом извадите и баците и грожђе, а пиће процедите, сипајте у флаше и ставите у фрижидер.

Крстарица.рс

Традиционално руско пиће, одличан еликсир.

Руска исхрана обилује и домаћим пићима, а једно од њих је и квас. Има леп, слатко-киселкасти укус и понекад га називају и „руска кола“.

Пун је и пробиотика, садржи и витамине Б2 и Б12, фолат, гвожђе, магнезијум и здрава влакна, и сматра се тоником за варење.

Ово традиционално руско пиће прави се од устајалог ражаног хлеба, квасца, воде и шећера.

Иако се сматра безалкохолним пићем, због процеса врења, квас садржи најмање један одсто алкохола, а могуће је и више због чега се не препоручује деци.

Припремите га увече и одмах ставите у фрижидер, може стајати неколико дана у фрижидеру, и најукуснији је ако одстоји један дан. Када га припремите, обавезно га држите у великим пластичним флашама које могу добро да се затворе и „навикнуте“ су на газирано пиће.

Саветује се и да их једном дневно отворите и пустите да гас изађе, односно ослободите притисак у флаши.

Састојци:

четири литра воде

500 грама ражаног или другог црног хлеба

300 грама шећера

шака сувог грожђа

кашика сувог квасца

Припрема:

Ставите воду да проври у великој шерпи, а хлеб изтостирајте у тостеру или рерни.

Проврелу воду склоните с ватре, убаците суво грожђе и хлеб унутра, поклопите и оставите да стоји најмање шест сати.

Хлеб потом извадите и баците, а у чинији помешајте квасац и шећер и додајте добијеној течности. Уз повремено мешање, нека одстоји осам сати. Потом извадите и баците и грожђе, а пиће процедите, сипајте у флаше и ставите у фрижидер.

Крстарица.рс

Пише:
Пошаљите коментар