MOĆAN NAPITAK ZA JAČANJE IMUNITETA: Pravi se od ustajalog hleba
Tradicionalno rusko piće, odličan eliksir.
Ruska ishrana obiluje i domaćim pićima, a jedno od njih je i kvas. Ima lep, slatko-kiselkasti ukus i ponekad ga nazivaju i „ruska kola“.
Pun je i probiotika, sadrži i vitamine B2 i B12, folat, gvožđe, magnezijum i zdrava vlakna, i smatra se tonikom za varenje.
Ovo tradicionalno rusko piće pravi se od ustajalog ražanog hleba, kvasca, vode i šećera.
Iako se smatra bezalkoholnim pićem, zbog procesa vrenja, kvas sadrži najmanje jedan odsto alkohola, a moguće je i više zbog čega se ne preporučuje deci.
Pripremite ga uveče i odmah stavite u frižider, može stajati nekoliko dana u frižideru, i najukusniji je ako odstoji jedan dan. Kada ga pripremite, obavezno ga držite u velikim plastičnim flašama koje mogu dobro da se zatvore i „naviknute“ su na gazirano piće.
Savetuje se i da ih jednom dnevno otvorite i pustite da gas izađe, odnosno oslobodite pritisak u flaši.
Sastojci:
četiri litra vode
500 grama ražanog ili drugog crnog hleba
300 grama šećera
šaka suvog grožđa
kašika suvog kvasca
Priprema:
Stavite vodu da provri u velikoj šerpi, a hleb iztostirajte u tosteru ili rerni.
Provrelu vodu sklonite s vatre, ubacite suvo grožđe i hleb unutra, poklopite i ostavite da stoji najmanje šest sati.
Hleb potom izvadite i bacite, a u činiji pomešajte kvasac i šećer i dodajte dobijenoj tečnosti. Uz povremeno mešanje, neka odstoji osam sati. Potom izvadite i bacite i grožđe, a piće procedite, sipajte u flaše i stavite u frižider.
Krstarica.rs
Tradicionalno rusko piće, odličan eliksir.
Ruska ishrana obiluje i domaćim pićima, a jedno od njih je i kvas. Ima lep, slatko-kiselkasti ukus i ponekad ga nazivaju i „ruska kola“.
Pun je i probiotika, sadrži i vitamine B2 i B12, folat, gvožđe, magnezijum i zdrava vlakna, i smatra se tonikom za varenje.
Ovo tradicionalno rusko piće pravi se od ustajalog ražanog hleba, kvasca, vode i šećera.
Iako se smatra bezalkoholnim pićem, zbog procesa vrenja, kvas sadrži najmanje jedan odsto alkohola, a moguće je i više zbog čega se ne preporučuje deci.
Pripremite ga uveče i odmah stavite u frižider, može stajati nekoliko dana u frižideru, i najukusniji je ako odstoji jedan dan. Kada ga pripremite, obavezno ga držite u velikim plastičnim flašama koje mogu dobro da se zatvore i „naviknute“ su na gazirano piće.
Savetuje se i da ih jednom dnevno otvorite i pustite da gas izađe, odnosno oslobodite pritisak u flaši.
Sastojci:
četiri litra vode
500 grama ražanog ili drugog crnog hleba
300 grama šećera
šaka suvog grožđa
kašika suvog kvasca
Priprema:
Stavite vodu da provri u velikoj šerpi, a hleb iztostirajte u tosteru ili rerni.
Provrelu vodu sklonite s vatre, ubacite suvo grožđe i hleb unutra, poklopite i ostavite da stoji najmanje šest sati.
Hleb potom izvadite i bacite, a u činiji pomešajte kvasac i šećer i dodajte dobijenoj tečnosti. Uz povremeno mešanje, neka odstoji osam sati. Potom izvadite i bacite i grožđe, a piće procedite, sipajte u flaše i stavite u frižider.
Krstarica.rs