Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MOĆAN NAPITAK ZA JAČANJE IMUNITETA: Pravi se od ustajalog hleba

28.11.2024. 16:33 16:41
Piše:
пиће
Foto: Pixabay.com

Tradicionalno rusko piće, odličan eliksir.

Ruska ishrana obiluje i domaćim pićima, a jedno od njih je i kvas. Ima lep, slatko-kiselkasti ukus i ponekad ga nazivaju i „ruska kola“.

Pun je i probiotika, sadrži i vitamine B2 i B12, folat, gvožđe, magnezijum i zdrava vlakna, i smatra se tonikom za varenje.

Ovo tradicionalno rusko piće pravi se od ustajalog ražanog hleba, kvasca, vode i šećera.

Iako se smatra bezalkoholnim pićem, zbog procesa vrenja, kvas sadrži najmanje jedan odsto alkohola, a moguće je i više zbog čega se ne preporučuje deci.

Pripremite ga uveče i odmah stavite u frižider, može stajati nekoliko dana u frižideru, i najukusniji je ako odstoji jedan dan. Kada ga pripremite, obavezno ga držite u velikim plastičnim flašama koje mogu dobro da se zatvore i „naviknute“ su na gazirano piće.

Savetuje se i da ih jednom dnevno otvorite i pustite da gas izađe, odnosno oslobodite pritisak u flaši.

Sastojci:

četiri litra vode

500 grama ražanog ili drugog crnog hleba

300 grama šećera

šaka suvog grožđa

kašika suvog kvasca

Priprema:

Stavite vodu da provri u velikoj šerpi, a hleb iztostirajte u tosteru ili rerni.

Provrelu vodu sklonite s vatre, ubacite suvo grožđe i hleb unutra, poklopite i ostavite da stoji najmanje šest sati.

Hleb potom izvadite i bacite, a u činiji pomešajte kvasac i šećer i dodajte dobijenoj tečnosti. Uz povremeno mešanje, neka odstoji osam sati. Potom izvadite i bacite i grožđe, a piće procedite, sipajte u flaše i stavite u frižider.

Krstarica.rs

Tradicionalno rusko piće, odličan eliksir.

Ruska ishrana obiluje i domaćim pićima, a jedno od njih je i kvas. Ima lep, slatko-kiselkasti ukus i ponekad ga nazivaju i „ruska kola“.

Pun je i probiotika, sadrži i vitamine B2 i B12, folat, gvožđe, magnezijum i zdrava vlakna, i smatra se tonikom za varenje.

Ovo tradicionalno rusko piće pravi se od ustajalog ražanog hleba, kvasca, vode i šećera.

Iako se smatra bezalkoholnim pićem, zbog procesa vrenja, kvas sadrži najmanje jedan odsto alkohola, a moguće je i više zbog čega se ne preporučuje deci.

Pripremite ga uveče i odmah stavite u frižider, može stajati nekoliko dana u frižideru, i najukusniji je ako odstoji jedan dan. Kada ga pripremite, obavezno ga držite u velikim plastičnim flašama koje mogu dobro da se zatvore i „naviknute“ su na gazirano piće.

Savetuje se i da ih jednom dnevno otvorite i pustite da gas izađe, odnosno oslobodite pritisak u flaši.

Sastojci:

četiri litra vode

500 grama ražanog ili drugog crnog hleba

300 grama šećera

šaka suvog grožđa

kašika suvog kvasca

Priprema:

Stavite vodu da provri u velikoj šerpi, a hleb iztostirajte u tosteru ili rerni.

Provrelu vodu sklonite s vatre, ubacite suvo grožđe i hleb unutra, poklopite i ostavite da stoji najmanje šest sati.

Hleb potom izvadite i bacite, a u činiji pomešajte kvasac i šećer i dodajte dobijenoj tečnosti. Uz povremeno mešanje, neka odstoji osam sati. Potom izvadite i bacite i grožđe, a piće procedite, sipajte u flaše i stavite u frižider.

Krstarica.rs

Piše:
Pošaljite komentar