МОЋАН НАПИТАК ЗА ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА: Прави се од устајалог хлеба
Традиционално руско пиће, одличан еликсир.
Руска исхрана обилује и домаћим пићима, а једно од њих је и квас. Има леп, слатко-киселкасти укус и понекад га називају и „руска кола“.
Пун је и пробиотика, садржи и витамине Б2 и Б12, фолат, гвожђе, магнезијум и здрава влакна, и сматра се тоником за варење.
Ово традиционално руско пиће прави се од устајалог ражаног хлеба, квасца, воде и шећера.
Иако се сматра безалкохолним пићем, због процеса врења, квас садржи најмање један одсто алкохола, а могуће је и више због чега се не препоручује деци.
Припремите га увече и одмах ставите у фрижидер, може стајати неколико дана у фрижидеру, и најукуснији је ако одстоји један дан. Када га припремите, обавезно га држите у великим пластичним флашама које могу добро да се затворе и „навикнуте“ су на газирано пиће.
Саветује се и да их једном дневно отворите и пустите да гас изађе, односно ослободите притисак у флаши.
Састојци:
четири литра воде
500 грама ражаног или другог црног хлеба
300 грама шећера
шака сувог грожђа
кашика сувог квасца
Припрема:
Ставите воду да проври у великој шерпи, а хлеб изтостирајте у тостеру или рерни.
Проврелу воду склоните с ватре, убаците суво грожђе и хлеб унутра, поклопите и оставите да стоји најмање шест сати.
Хлеб потом извадите и баците, а у чинији помешајте квасац и шећер и додајте добијеној течности. Уз повремено мешање, нека одстоји осам сати. Потом извадите и баците и грожђе, а пиће процедите, сипајте у флаше и ставите у фрижидер.
Крстарица.рс
Традиционално руско пиће, одличан еликсир.
Руска исхрана обилује и домаћим пићима, а једно од њих је и квас. Има леп, слатко-киселкасти укус и понекад га називају и „руска кола“.
Пун је и пробиотика, садржи и витамине Б2 и Б12, фолат, гвожђе, магнезијум и здрава влакна, и сматра се тоником за варење.
Ово традиционално руско пиће прави се од устајалог ражаног хлеба, квасца, воде и шећера.
Иако се сматра безалкохолним пићем, због процеса врења, квас садржи најмање један одсто алкохола, а могуће је и више због чега се не препоручује деци.
Припремите га увече и одмах ставите у фрижидер, може стајати неколико дана у фрижидеру, и најукуснији је ако одстоји један дан. Када га припремите, обавезно га држите у великим пластичним флашама које могу добро да се затворе и „навикнуте“ су на газирано пиће.
Саветује се и да их једном дневно отворите и пустите да гас изађе, односно ослободите притисак у флаши.
Састојци:
четири литра воде
500 грама ражаног или другог црног хлеба
300 грама шећера
шака сувог грожђа
кашика сувог квасца
Припрема:
Ставите воду да проври у великој шерпи, а хлеб изтостирајте у тостеру или рерни.
Проврелу воду склоните с ватре, убаците суво грожђе и хлеб унутра, поклопите и оставите да стоји најмање шест сати.
Хлеб потом извадите и баците, а у чинији помешајте квасац и шећер и додајте добијеној течности. Уз повремено мешање, нека одстоји осам сати. Потом извадите и баците и грожђе, а пиће процедите, сипајте у флаше и ставите у фрижидер.
Крстарица.рс