Савршенство на посној трпези
ПОСНА ПИТА СА МАКОМ Брзи рецепт за десерт који ће постати ваш омиљени, чак и након поста
Посна пита са маком једнако је укусна као и чувена штрудла.
Ако тражите брз и укусан посни десерт, пита са маком ће вас одушевити! Ова пита је сочнија и лакша за припрему од класичне штрудле, а њен јединствени укус и текстура сигурно ће је учинити сталним гостом на вашој трпези.
Богат маков фил, обогаћен преливом од меда и лимуновог сирупа, да је овој посластици савршен баланс укуса – изузетно сочну и мирисну, идеалну за све прилике. Иако је посебно погодна за посне дане, уверићете се да је подједнако примамљива и у другим приликама.
Њена припрема је једноставна и брза, а резултат је десерт који плени својим мирисом и богатим укусом.
Састојци:
500 г кора за питу
450 г млевеног мака
150 г сувог грожђа
Цимет или мало мушкатног орашчића (по укусу)
250 г шећера
100 г меда
50 мл уља
50 мл воде
200 мл воде (за сируп)
Сок од једног лимуна
Припрема:
У чинији помешајте мак, суво грожђе, цимет и неколико кашика шећера, па све лепо сједините.
У другој посуди комбинујте уље и воду за премазивање кора.
У подмазан плех поставите прву кору, премажите је мешавином уља и воде, па ставите другу кору и поновите поступак.
Након треће коре равномерно распоредите део надева од мака. Понављајте поступак док не утрошите све коре и надев.
Последње две коре премажите, а затим исеците питу на жељене облике пре печења.
Пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 20-25 минута, док кора не постане златна.
Прелив:
У шерпи прокувајте преостали шећер, 200 мл воде и сок од лимуна. Када сируп почне да ври, додајте мед, промешајте и склоните са ватре.
Готову питу прелијте врућим сирупом и покријте фолијом. Најбоље је да одстоји преко ноћи како би упила сав сируп и постала изузетно сочна.
Уживајте у овом неодољивом десерту!