Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Savršenstvo na posnoj trpezi

POSNA PITA SA MAKOM Brzi recept za desert koji će postati vaš omiljeni, čak i nakon posta

28.11.2024. 13:30 13:51
Piše:
мак
Foto: pixabay/freepik

Posna pita sa makom jednako je ukusna kao i čuvena štrudla.

Ako tražite brz i ukusan posni desert, pita sa makom će vas oduševiti! Ova pita je sočnija i lakša za pripremu od klasične štrudle, a njen jedinstveni ukus i tekstura sigurno će je učiniti stalnim gostom na vašoj trpezi.

Bogat makov fil, obogaćen prelivom od meda i limunovog sirupa, da je ovoj poslastici savršen balans ukusa – izuzetno sočnu i mirisnu, idealnu za sve prilike. Iako je posebno pogodna za posne dane, uverićete se da je podjednako primamljiva i u drugim prilikama.

Njena priprema je jednostavna i brza, a rezultat je desert koji pleni svojim mirisom i bogatim ukusom.

Sastojci:

500 g kora za pitu

450 g mlevenog maka

150 g suvog grožđa

Cimet ili malo muškatnog oraščića (po ukusu)

250 g šećera

100 g meda

50 ml ulja

50 ml vode

200 ml vode (za sirup)

Sok od jednog limuna

мак
Foto: freepik

Priprema:

U činiji pomešajte mak, suvo grožđe, cimet i nekoliko kašika šećera, pa sve lepo sjedinite.

U drugoj posudi kombinujte ulje i vodu za premazivanje kora.

U podmazan pleh postavite prvu koru, premažite je mešavinom ulja i vode, pa stavite drugu koru i ponovite postupak.

Nakon treće kore ravnomerno rasporedite deo nadeva od maka. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore i nadev.

Poslednje dve kore premažite, a zatim isecite pitu na željene oblike pre pečenja.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20-25 minuta, dok kora ne postane zlatna.

Preliv:

U šerpi prokuvajte preostali šećer, 200 ml vode i sok od limuna. Kada sirup počne da vri, dodajte med, promešajte i sklonite sa vatre.

Gotovu pitu prelijte vrućim sirupom i pokrijte folijom. Najbolje je da odstoji preko noći kako bi upila sav sirup i postala izuzetno sočna.

Uživajte u ovom neodoljivom desertu!

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar