Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Савршенство на посној трпези

ПОСНА ПИТА СА МАКОМ Брзи рецепт за десерт који ће постати ваш омиљени, чак и након поста

28.11.2024. 13:30 13:51
Пише:
мак
Фото: pixabay/freepik

Посна пита са маком једнако је укусна као и чувена штрудла.

Ако тражите брз и укусан посни десерт, пита са маком ће вас одушевити! Ова пита је сочнија и лакша за припрему од класичне штрудле, а њен јединствени укус и текстура сигурно ће је учинити сталним гостом на вашој трпези.

Богат маков фил, обогаћен преливом од меда и лимуновог сирупа, да је овој посластици савршен баланс укуса – изузетно сочну и мирисну, идеалну за све прилике. Иако је посебно погодна за посне дане, уверићете се да је подједнако примамљива и у другим приликама.

Њена припрема је једноставна и брза, а резултат је десерт који плени својим мирисом и богатим укусом.

Састојци:

500 г кора за питу

450 г млевеног мака

150 г сувог грожђа

Цимет или мало мушкатног орашчића (по укусу)

250 г шећера

100 г меда

50 мл уља

50 мл воде

200 мл воде (за сируп)

Сок од једног лимуна

мак
Фото: freepik

Припрема:

У чинији помешајте мак, суво грожђе, цимет и неколико кашика шећера, па све лепо сједините.

У другој посуди комбинујте уље и воду за премазивање кора.

У подмазан плех поставите прву кору, премажите је мешавином уља и воде, па ставите другу кору и поновите поступак.

Након треће коре равномерно распоредите део надева од мака. Понављајте поступак док не утрошите све коре и надев.

Последње две коре премажите, а затим исеците питу на жељене облике пре печења.

Пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 20-25 минута, док кора не постане златна.

Прелив:

У шерпи прокувајте преостали шећер, 200 мл воде и сок од лимуна. Када сируп почне да ври, додајте мед, промешајте и склоните са ватре.

Готову питу прелијте врућим сирупом и покријте фолијом. Најбоље је да одстоји преко ноћи како би упила сав сируп и постала изузетно сочна.

Уживајте у овом неодољивом десерту!

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар