ЛЕПА МИЛАНА БУДУЋИ ЈЕ ДОКТОР НАУКА, АЛИ И МАЈСТОР У КУХИЊИ Титула најбољег младог кувара припала је студенткињи из Зрењанина, а њена јагњетина одушевила је судије
ЗРЕЊАНИН: Студенткиња докторских студија на Природно-математичком факултету у Новом Саду, Милана Чугаљ из Зрењанина, освојила је прво место на такмичењу „Open Balkan Young Chef Culinary Challenge”, организованом на Београдском сајму у оквиру манифестације „Food vision by Open Balkan”.
Кувари су се надметали у појединачној и тимској категорији и успешно показали своја гастрономска умећа која су вредно стицали током школовања, а Зрењанинка Милана Чугаљ прву награду је освојила у категорији „најбољи млади кувар”.
- Задатак је био да прикажемо традиционално јело припремљено на савремен начин. За свој тањир одабрала сам јагњетину са ражња, јело дубоко укорењено у нашој традицији. Као основни протеин користила сам јагњећи котлет, док су сегменти на тањиру осмишљени да испричају комплетну причу о исхрани јагњета кроз његово животно доба, али и годишња доба – прича за „Дневник” Милана Чугаљ, која ради као студент демонстратор на практичним вежбама из неколико стручних предмета.
На тањиру су се нашли пире од паштрнака, обогаћен млечним протеинима, који својом мекоћом симболизује мајчино млеко, као и букет од црвеног спанаћа и микро биља који асоцира на свежину пролећа и траву. Послужени су и кукуруз шећерац и едамаме (незрели плод соје), представљајући исхрану у току касног лета и јесени, те фондант кромпир са чипсом од коре паштрнака, подсећајући на зиму и сено. Све је употпуњено сосом од вина аутохтоне сорте сланкаменка, док је тањир инфузован димом рузмарина и хикорије, како би се пренела арома ражња.
- Сама припрема била је изазовна, јер се одвијала у динамичном окружењу са само 40 минута времена за припрему и сервис јела. Рад у такмичарском боксу често доноси непредвидиве ситуације, попут временских ограничења или кварова. У мом случају, радила сам са једном индукционом плочом од укупно четири и грил плочом, што је захтевало брзо прилагођавање, али и смиреност како би се пронашло најбоље решење. Управо овакви услови разликују такмичења од идеалних услова рада, али омогућавају професионални раст – објашњава Милана.
Судијски тим чинило је осам стручњака из света гастрономије, чије искуство и знање дају тежину сваком коментару.
- Њихови савети нас мотивишу да константно радимо на себи и унапређујемо своја знања и вештине. Захваљујући овом искуству, боље разумем како да спојим традицију са савременим техникама и одрживим приступом – наглашава наша саговорница и додаје да велику захвалност дугује професорима и асистентима са Катедре за географију, туризам и хотелијерство, који су јој током припрема пружили не само подршку већ и драгоцене савете.
Ж. Балабан