overcast clouds
10°C
28.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9941
usd
111.6569
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕПА МИЛАНА БУДУЋИ ЈЕ ДОКТОР НАУКА, АЛИ И МАЈСТОР У КУХИЊИ Титула најбољег младог кувара припала је студенткињи из Зрењанина, а њена јагњетина одушевила је судије

28.11.2024. 10:23 10:54
Пише:
Милана Чугаљ
Фото: приватна архива

ЗРЕЊАНИН: Студенткиња докторских студија на Природно-математичком факултету у Новом Саду, Милана Чугаљ из Зрењанина, освојила је прво место на такмичењу „Open Balkan Young Chef Culinary Challenge”, организованом на Београдском сајму у оквиру манифестације „Food vision by Open Balkan”.

Кувари су се надметали у појединачној и тимској категорији и успешно показали своја гастрономска умећа која су вредно стицали током школовања, а Зрењанинка Милана Чугаљ прву награду је освојила у категорији „најбољи млади кувар”.

- Задатак је био да прикажемо традиционално јело припремљено на савремен начин. За свој тањир одабрала сам јагњетину са ражња, јело дубоко укорењено у нашој традицији. Као основни протеин користила сам јагњећи котлет, док су сегменти на тањиру осмишљени да испричају комплетну причу о исхрани јагњета кроз његово животно доба, али и годишња доба – прича за „Дневник” Милана Чугаљ, која ради као студент демонстратор на практичним вежбама из неколико стручних предмета.

Милана Чугаљ
Фото: приватна архива

На тањиру су се нашли пире од паштрнака, обогаћен млечним протеинима, који својом мекоћом симболизује мајчино млеко, као и букет од црвеног спанаћа и микро биља који асоцира на свежину пролећа и траву. Послужени су и кукуруз шећерац и едамаме (незрели плод соје), представљајући исхрану у току касног лета и јесени, те фондант кромпир са чипсом од коре паштрнака, подсећајући на зиму и сено. Све је употпуњено сосом од вина аутохтоне сорте сланкаменка, док је тањир инфузован димом рузмарина и хикорије, како би се пренела арома ражња.

- Сама припрема била је изазовна, јер се одвијала у динамичном окружењу са само 40 минута времена за припрему и сервис јела. Рад у такмичарском боксу често доноси непредвидиве ситуације, попут временских ограничења или кварова. У мом случају, радила сам са једном индукционом плочом од укупно четири и грил плочом, што је захтевало брзо прилагођавање, али и смиреност како би се пронашло најбоље решење. Управо овакви услови разликују такмичења од идеалних услова рада, али омогућавају професионални раст – објашњава Милана.

Милана Чугаљ
Фото: приватна архива

Судијски тим чинило је осам стручњака из света гастрономије, чије искуство и знање дају тежину сваком коментару. 

- Њихови савети нас мотивишу да константно радимо на себи и унапређујемо своја знања и вештине. Захваљујући овом искуству, боље разумем како да спојим традицију са савременим техникама и одрживим приступом – наглашава наша саговорница и додаје да велику захвалност дугује професорима и асистентима са Катедре за географију, туризам и хотелијерство, који су јој током припрема пружили не само подршку већ и драгоцене савете. 

Ж. Балабан

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар