Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LEPA MILANA BUDUĆI JE DOKTOR NAUKA, ALI I MAJSTOR U KUHINJI Titula najboljeg mladog kuvara pripala je studentkinji iz Zrenjanina, a njena jagnjetina oduševila je sudije

28.11.2024. 10:23 10:54
Piše:
Милана Чугаљ
Foto: privatna arhiva

ZRENJANIN: Studentkinja doktorskih studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, Milana Čugalj iz Zrenjanina, osvojila je prvo mesto na takmičenju „Open Balkan Young Chef Culinary Challenge”, organizovanom na Beogradskom sajmu u okviru manifestacije „Food vision by Open Balkan”.

Kuvari su se nadmetali u pojedinačnoj i timskoj kategoriji i uspešno pokazali svoja gastronomska umeća koja su vredno sticali tokom školovanja, a Zrenjaninka Milana Čugalj prvu nagradu je osvojila u kategoriji „najbolji mladi kuvar”.

- Zadatak je bio da prikažemo tradicionalno jelo pripremljeno na savremen način. Za svoj tanjir odabrala sam jagnjetinu sa ražnja, jelo duboko ukorenjeno u našoj tradiciji. Kao osnovni protein koristila sam jagnjeći kotlet, dok su segmenti na tanjiru osmišljeni da ispričaju kompletnu priču o ishrani jagnjeta kroz njegovo životno doba, ali i godišnja doba – priča za „Dnevnik” Milana Čugalj, koja radi kao student demonstrator na praktičnim vežbama iz nekoliko stručnih predmeta.

Милана Чугаљ
Foto: privatna arhiva

Na tanjiru su se našli pire od paštrnaka, obogaćen mlečnim proteinima, koji svojom mekoćom simbolizuje majčino mleko, kao i buket od crvenog spanaća i mikro bilja koji asocira na svežinu proleća i travu. Posluženi su i kukuruz šećerac i edamame (nezreli plod soje), predstavljajući ishranu u toku kasnog leta i jeseni, te fondant krompir sa čipsom od kore paštrnaka, podsećajući na zimu i seno. Sve je upotpunjeno sosom od vina autohtone sorte slankamenka, dok je tanjir infuzovan dimom ruzmarina i hikorije, kako bi se prenela aroma ražnja.

- Sama priprema bila je izazovna, jer se odvijala u dinamičnom okruženju sa samo 40 minuta vremena za pripremu i servis jela. Rad u takmičarskom boksu često donosi nepredvidive situacije, poput vremenskih ograničenja ili kvarova. U mom slučaju, radila sam sa jednom indukcionom pločom od ukupno četiri i gril pločom, što je zahtevalo brzo prilagođavanje, ali i smirenost kako bi se pronašlo najbolje rešenje. Upravo ovakvi uslovi razlikuju takmičenja od idealnih uslova rada, ali omogućavaju profesionalni rast – objašnjava Milana.

Милана Чугаљ
Foto: privatna arhiva

Sudijski tim činilo je osam stručnjaka iz sveta gastronomije, čije iskustvo i znanje daju težinu svakom komentaru. 

- Njihovi saveti nas motivišu da konstantno radimo na sebi i unapređujemo svoja znanja i veštine. Zahvaljujući ovom iskustvu, bolje razumem kako da spojim tradiciju sa savremenim tehnikama i održivim pristupom – naglašava naša sagovornica i dodaje da veliku zahvalnost duguje profesorima i asistentima sa Katedre za geografiju, turizam i hotelijerstvo, koji su joj tokom priprema pružili ne samo podršku već i dragocene savete. 

Ž. Balaban

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar