ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО Ово је најбољи рецепт за КУГЛОФ, одушевите све госте
Колач куглоф један је од омиљених на српским трпезама, а како и не би био када нас укусом враћа у детињство.
У наставку вам доносимо најбољи рецепт који ће вас очарати.
САСТОЈЦИ:
500 г брашна
2 шоље шећера у праху
250 г путера
4 јаја
120 мл млека
1 кашичица екстракта ваниле
1 кашичица прашка за пециво
3 кашичице какаа
рендана кора једног лимуна
Припрема
Путер, који је одстојао на собној температури, умутите са жуманцима и шећером у праху све док смеса не постане кремаста и прозрачна. После тога постепено додајте рендану кору лимуна, екстракт ваниле и млеко. Полако мутите миксером док се све не сједини, па онда наставите шпатулом.
Брашно помешајте са прашком за пециво па додајте смеси и лагано ручно мешајте, док се све добро не сједини и не постане кремасто. На крају убаците какао и добро промешајте.
У другој чинији умутите беланца док не постане чврст шам. Када се то догоди, постепено их додајте претходно спремљеној смеси.
Калуп за куглоф премажите са путером, сипајте мало брашна да се залепи, па онда изручите смесу за куглоф у калуп, равномерно га распоређујући. По жељи, можете прво сипати само половину смесе, па убацити комаде чоколаде, сувог воћа или нечег трећег, па онда преко тога сипајте и другу половину смесе за куглоф.
Пеците на 180 степени око 45 до 50 минута, све док не приметите да је почео куглоф да добија корицу. Када се испече, извадите са стране и оставите да се охлади и поспите га прах шећером.