Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЦВЕКЛА ЈЕ ИЗВОР ЗДРАВЉА, БОГАТА ХРАНЉИВИМ МАТЕРИЈАМА... Ево шта се догађа ако је једете сваки дан

05.11.2024. 14:34 14:44
Пише:
Фото: pixabay.com

Постоје бројне здраве намирнице које свакодневном конзумацијом доприносе здрављу организма. Једна од њих је цвекла, која је богата хранљивим материјама корисним за варење, циркулаторни систем и опште здравље.

Цвекла је доступна током целе године, а по хранљивости се истиче као извор влакана, фолата и калијума. Ове хранљиве материје доприносе бољем варењу, смањују могућност опстипације, подржавају правилно функционисање нервног система и подстичу рад мишића. Фолати, поред тога, стимулишу формирање ДНК и других генетских материјала, што је посебно корисно за регенерацију и раст ћелија.

цвекла
Фото: Pixabay.com

Цвекла је корисна за спортисте због свог утицаја на циркулаторни систем: равномерно распоређује кисеоник, хормоне и хранљиве материје по целом телу, помаже им да се брже опораве и побољшају функцију мишића.

Шта се дешава ако једемо цвеклу сваки дан?

Редовна конзумација цвекле пружа све наведене предности, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних тегоба, побољшава функционисање организма и спречавају болести повезане са старењем. Препоручена дневна количина је једна цвекла средње величине.

Важно је напоменути да прекомерна конзумација цвекле може изазвати нежељене ефекте као што су нелагодност у стомаку, дијареја или повећање гасова. Такође, због бетанинског пигмента, урин и столица могу попримити црвенкасту боју, што може бити узнемирујуће, али не и опасно.

Како јести цвеклу?

Цвекла се може конзумирати на различите начине, али да би се задржала већина хранљивих материја, препоручује се да је једете сирову – нарезану на коцкице или нарендану у салатама. Још један укусан и здрав начин је припрема сока од цвекле.

cvekla
Фото: Pixabay.com

Рецепт за сок од цвекле:

Цвекли уклоните петељке и кору и исеците је на коцкице.

У блендер ставите три шаргарепе, коцкице цвекле и сок од једног лимуна.

По потреби додајте мало воде и уживајте. Препоручује се да се дневно конзумира око 250 мл овог сока.

Цвеклу треба конзумирати умерено. Људи са каменом у жучи или стомачним тегобама треба да се консултују са лекаром пре конзумирања, како би избегли могуће нежељене ефекте.

Крстарица

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар