НАШ ПОЗНАТИ ДОКТОР ОТКРИВА КОЈЕ ЈЕ МЕСО НАЈОПАСНИЈЕ Избаците га из исхране и сачувајте здравље
Већина људи не може замислити оброк без меса, посебно јер је оно богато протеинима који су неопходни за правилан рад нашег организма.
На пример, пилетина се често преферира међу онима који желе да смање телесну тежину, док стручњаци саветују умерено конзумирање црвеног меса и прерађевина. Наш гастроентеролог Војислав Перишић је у емисији на ТВ Прва објаснио које врсте меса треба избегавати и зашто је важно водити рачуна о здравом уносу.
Према Перишићу, пожељно је дневно конзумирати порцију меса или соје, али је важно пажљиво бирати врсту меса. "Говеђе месо је врло популарно у Сједињеним Америчким Државама због садржаја гвожђа и цинка. Оно је здраво, посебно због витамина Д присутног у маснијим деловима меса," рекао је Перишић. Ипак, нагласио је да прекомерна конзумација одређених врста меса може повећати лош холестерол (ЛДЛ) и ризик од срчаних болести.
Месо које треба избегавати
Ево пописа меса које би требало ограничити или потпуно избегавати:
Свињски одрезак
Класични свињски одрезак садржи високу количину засићених масти (око 11 грама) и транс масти, што може повећати ризик од здравствених проблема. Црвено месо, иако богато есенцијалним нутријентима попут гвожђа и протеина, може изазвати упале и дебљање, посебно када се конзумира у великим количинама. Засићене масти у маснијим деловима меса повећавају ниво лошег холестерола, што дугорочно може оптеретити срце.
Јагњеће месо
Јагњетина је такође врста црвеног меса коју би особе са високим холестеролом или склоне кардиоваскуларним обољењима требале конзумирати ретко, највише једном недељно. Перишић препоручује да, ако припадате овој групи, јагњеће месо избаците из исхране.
Свињска ребра
Иако су свињска ребра врло укусна, она садрже значајну количину масти, што их чини мање пожељним за редовну конзумацију.
Кобасице и прерађевине
Месне прерађевине, као што су кобасице, налазе се на попису најнепожељнијих намирница због високог удела засићених масти и натријума. Поред тога, сушене кобасице често су високо прерађене, чинећи их нездравим избором, посебно за оне који брину о здрављу срца и крвних судова.
Перишић наглашава да је умереност кључна и да су здраве прехрамбене навике неопходне за дугорочно очување здравља, пише Најжена.ало.рс.