Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАШ ПОЗНАТИ ДОКТОР ОТКРИВА КОЈЕ ЈЕ МЕСО НАЈОПАСНИЈЕ Избаците га из исхране и сачувајте здравље

04.11.2024. 16:55 17:03
Пише:
месо
Фото: Ilustracija pixabay

Већина људи не може замислити оброк без меса, посебно јер је оно богато протеинима који су неопходни за правилан рад нашег организма.

На пример, пилетина се често преферира међу онима који желе да смање телесну тежину, док стручњаци саветују умерено конзумирање црвеног меса и прерађевина. Наш гастроентеролог Војислав Перишић је у емисији на ТВ Прва објаснио које врсте меса треба избегавати и зашто је важно водити рачуна о здравом уносу.

Према Перишићу, пожељно је дневно конзумирати порцију меса или соје, али је важно пажљиво бирати врсту меса. "Говеђе месо је врло популарно у Сједињеним Америчким Државама због садржаја гвожђа и цинка. Оно је здраво, посебно због витамина Д присутног у маснијим деловима меса," рекао је Перишић. Ипак, нагласио је да прекомерна конзумација одређених врста меса може повећати лош холестерол (ЛДЛ) и ризик од срчаних болести.

месо
Фото: Ilustracija pixabay

Месо које треба избегавати
 

Ево пописа меса које би требало ограничити или потпуно избегавати:

Свињски одрезак

Класични свињски одрезак садржи високу количину засићених масти (око 11 грама) и транс масти, што може повећати ризик од здравствених проблема. Црвено месо, иако богато есенцијалним нутријентима попут гвожђа и протеина, може изазвати упале и дебљање, посебно када се конзумира у великим количинама. Засићене масти у маснијим деловима меса повећавају ниво лошег холестерола, што дугорочно може оптеретити срце.

месо
Фото: Ilustracija pixabay

Јагњеће месо

Јагњетина је такође врста црвеног меса коју би особе са високим холестеролом или склоне кардиоваскуларним обољењима требале конзумирати ретко, највише једном недељно. Перишић препоручује да, ако припадате овој групи, јагњеће месо избаците из исхране.

Свињска ребра

Иако су свињска ребра врло укусна, она садрже значајну количину масти, што их чини мање пожељним за редовну конзумацију.

месо
Фото: Ilustracija pixabay

Кобасице и прерађевине

Месне прерађевине, као што су кобасице, налазе се на попису најнепожељнијих намирница због високог удела засићених масти и натријума. Поред тога, сушене кобасице често су високо прерађене, чинећи их нездравим избором, посебно за оне који брину о здрављу срца и крвних судова.

Перишић наглашава да је умереност кључна и да су здраве прехрамбене навике неопходне за дугорочно очување здравља, пише Најжена.ало.рс.

Извор:
Ало.рс
Пише:
Пошаљите коментар
ДА ЛИ СЕ УВОЗНО МЕСО У СРБИЈИ ПРОДАЈЕ КАО ДОМАЋЕ? Министарство пољопривреде демантовало да увозимо месо непровереног квалитета СВЕ СЕ ПРОВЕРАВА, ЗДРАВЉЕ ГРАЂАНА НА ПРВОМ МЕСТУ

ДА ЛИ СЕ УВОЗНО МЕСО У СРБИЈИ ПРОДАЈЕ КАО ДОМАЋЕ? Министарство пољопривреде демантовало да увозимо месо непровереног квалитета СВЕ СЕ ПРОВЕРАВА, ЗДРАВЉЕ ГРАЂАНА НА ПРВОМ МЕСТУ

30.10.2024. 20:13 20:19
СЛАВЕ СУ ПОЧЕЛЕ, ЕВО КОЛИКО ЋЕТЕ ИЗДВОЈИТИ ЗА МЕСО Детаљан ценовник новосадских месара показује да је ОВО МЕСО ЗА ПЕТИНУ ЈЕФТИНИЈЕ
meso

СЛАВЕ СУ ПОЧЕЛЕ, ЕВО КОЛИКО ЋЕТЕ ИЗДВОЈИТИ ЗА МЕСО Детаљан ценовник новосадских месара показује да је ОВО МЕСО ЗА ПЕТИНУ ЈЕФТИНИЈЕ

26.10.2024. 14:41 14:52