overcast clouds
12°C
16.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КУБА ПОЧАСНИ ГОСТ Песникиња Милена Марковић отвара Београдски сајам књига

16.10.2024. 13:58 14:15
Пише:
sajam knjiga
Фото: Youtube printscreen/ Pajina svaštara

Директорка Београдског сајма Данка Селић истакла је данас да Међународни београдски сајам књига, који ће бити одржан од 19. до 27. октобра, отвара песникиња Милена Марковић и да је почасни гост Република Куба.

Поред тога, оценила је, у сусрету са новинарима, да је тај сајам, који се ове године одржава под слоганом "Реч је слободна" најзначајнија и најпосећенија манифестација која се одржава у земљи и региону.
    "На овогодишњем Сајму књига представиће се 418 директних излагача из земље и иностранства. Уколико сте имали прилику да прошетате београдским сајмом, приметићете да су штандови већ постављени и да излагачи сређују своје изложбене просторе за свечано отварање", рекла је Селић.
Секретар секретаријата за културу града Београда Наташа Михаиловић-Вацић истакла је да је Сајам прилика за интеркултуралну размену и време када је Београд центар читавог региона.
    "Сајам не само да повезује ауторе књига, вец игра и кључну улогу у међународној промоцији наше културне сцене и потенцијала нашег града. Култура и књижевност представљају темеље нашег идентитета и простор за инспирацију, учење и размену", сматра Михајловић-Вацић.
 Амбасадор Кубе, испред Амбасаде Кубе у Србији Лејде Ј. Родригес Фернандес рекао је да је част што је Куба почасни гост сајма где ће бројни кубански аутори представити своја дела преведена на српски језик.
    "Између Кубе и Србије влада дуга традиција пријатељства и више од 120 година дипломатскиг односа. У центру интереса култура наших земаља је књига, од ње зависи напредак друштва. Знамо важност сајма не само за Србију, већ и за стране издаваче и посетиоце", рекао је Родригес Фернандес.
    Према његовим речима, 20. октобра биће представљена Изложба о едицији историје кубанске револуције, на дан када се обележава ослобођење града Београда.
    У оквиру гостовања на овогодишњем сајму, Куба ће представити своју традицију и културну разновсност кроз дела научника, писаца, песника и уметника.

Фото: pixabay.com


    Уредник програма Сајма књига Сања Милић изразила је задовољство што ће у име Кубе говорити песник Мигел Барнет, а у име Србије књижевница Марковић.
    "Када је о програму реч, програми сајма књига се додирују са програмима издавача али се не преклапају. Издавачи представљају своје нове наслове, а ми настојимо да отворимо неке занимљиве теме за све области књижевности, и за књижевност намењену деци", рекла је Милић.
    Она је објаснила да ће програми за децу бити одржани у сали "Јован Јовановић Змај", као и да ће бити представљена програмска целина под називом "Сумњиво лице" по комедији Бранислава Нушића.
    "У тој целини бавицемо се темама које смо помало заборавили, а то је зашто после смрти професора Јована Деретића и Предрага Палавестре немамо синтетичке књиге посвећене историји наше књижевности", рекла је, између осталог, Милић.
    Програм обухвата и различите трибине, програмске целине, а биће одржани и "Породични дани" 21. и 22. октобра.
    Организатори су најавили и госте овогодишњег сајма књига, а то су словеначка антрополошкиња Наташа Рогеља, енглески новинар и писац Тони Парсонс и награђивани преводилац и писац Давид Унгер.
    Када је реч о наградама, традиционално ће бити додељене награде, а издавач године, дечја књига године, специјално признање за издавача, књигу или стрип, су само неке од њих.
    Поред сајма књига, у исто време, од 19. до 27. октобра, под слоганом "Образована Србија, успешна Србија" биће одржан и 53. Сајам образовања и наставних средстава под покровитељством Министарства просвете.
    У оквиру овог сајма биће обухваћени сви сегменти образовног система као што су формално и неформално образовање, професионална оријентација, предузетништво, едукација и друго.
Овај програм обухвата разноврстан пратећи програм, али у "Школски дан" који ће бити одржан 24. октобра.
    "Школски дан" намењен је организованим посетама ученика, наставника, студената и професора, као и садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима.
 

Извор:
Tanjug
Аутор:
Пошаљите коментар
БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА ОД 19. ДО 27. ОКТОБРА Земља гост Куба
sajam knjiga

БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА ОД 19. ДО 27. ОКТОБРА Земља гост Куба

27.09.2024. 11:44 13:17