Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KUBA POČASNI GOST Pesnikinja Milena Marković otvara Beogradski sajam knjiga

16.10.2024. 13:58 14:15
Piše:
sajam knjiga
Foto: Youtube printscreen/ Pajina svaštara

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić istakla je danas da Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će biti održan od 19. do 27. oktobra, otvara pesnikinja Milena Marković i da je počasni gost Republika Kuba.

Pored toga, ocenila je, u susretu sa novinarima, da je taj sajam, koji se ove godine održava pod sloganom "Reč je slobodna" najznačajnija i najposećenija manifestacija koja se održava u zemlji i regionu.
    "Na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviće se 418 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva. Ukoliko ste imali priliku da prošetate beogradskim sajmom, primetićete da su štandovi već postavljeni i da izlagači sređuju svoje izložbene prostore za svečano otvaranje", rekla je Selić.
Sekretar sekretarijata za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović-Vacić istakla je da je Sajam prilika za interkulturalnu razmenu i vreme kada je Beograd centar čitavog regiona.
    "Sajam ne samo da povezuje autore knjiga, vec igra i ključnu ulogu u međunarodnoj promociji naše kulturne scene i potencijala našeg grada. Kultura i književnost predstavljaju temelje našeg identiteta i prostor za inspiraciju, učenje i razmenu", smatra Mihajlović-Vacić.
 Ambasador Kube, ispred Ambasade Kube u Srbiji Lejde J. Rodriges Fernandes rekao je da je čast što je Kuba počasni gost sajma gde će brojni kubanski autori predstaviti svoja dela prevedena na srpski jezik.
    "Između Kube i Srbije vlada duga tradicija prijateljstva i više od 120 godina diplomatskig odnosa. U centru interesa kultura naših zemalja je knjiga, od nje zavisi napredak društva. Znamo važnost sajma ne samo za Srbiju, već i za strane izdavače i posetioce", rekao je Rodriges Fernandes.
    Prema njegovim rečima, 20. oktobra biće predstavljena Izložba o ediciji istorije kubanske revolucije, na dan kada se obeležava oslobođenje grada Beograda.
    U okviru gostovanja na ovogodišnjem sajmu, Kuba će predstaviti svoju tradiciju i kulturnu raznovsnost kroz dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika.

Foto: pixabay.com


    Urednik programa Sajma knjiga Sanja Milić izrazila je zadovoljstvo što će u ime Kube govoriti pesnik Migel Barnet, a u ime Srbije književnica Marković.
    "Kada je o programu reč, programi sajma knjiga se dodiruju sa programima izdavača ali se ne preklapaju. Izdavači predstavljaju svoje nove naslove, a mi nastojimo da otvorimo neke zanimljive teme za sve oblasti književnosti, i za književnost namenjenu deci", rekla je Milić.
    Ona je objasnila da će programi za decu biti održani u sali "Jovan Jovanović Zmaj", kao i da će biti predstavljena programska celina pod nazivom "Sumnjivo lice" po komediji Branislava Nušića.
    "U toj celini bavicemo se temama koje smo pomalo zaboravili, a to je zašto posle smrti profesora Jovana Deretića i Predraga Palavestre nemamo sintetičke knjige posvećene istoriji naše književnosti", rekla je, između ostalog, Milić.
    Program obuhvata i različite tribine, programske celine, a biće održani i "Porodični dani" 21. i 22. oktobra.
    Organizatori su najavili i goste ovogodišnjeg sajma knjiga, a to su slovenačka antropološkinja Nataša Rogelja, engleski novinar i pisac Toni Parsons i nagrađivani prevodilac i pisac David Unger.
    Kada je reč o nagradama, tradicionalno će biti dodeljene nagrade, a izdavač godine, dečja knjiga godine, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, su samo neke od njih.
    Pored sajma knjiga, u isto vreme, od 19. do 27. oktobra, pod sloganom "Obrazovana Srbija, uspešna Srbija" biće održan i 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.
    U okviru ovog sajma biće obuhvaćeni svi segmenti obrazovnog sistema kao što su formalno i neformalno obrazovanje, profesionalna orijentacija, preduzetništvo, edukacija i drugo.
Ovaj program obuhvata raznovrstan prateći program, ali u "Školski dan" koji će biti održan 24. oktobra.
    "Školski dan" namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora, kao i sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima.
 

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar
BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA OD 19. DO 27. OKTOBRA Zemlja gost Kuba
sajam knjiga

BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA OD 19. DO 27. OKTOBRA Zemlja gost Kuba

27.09.2024. 11:44 13:17