scattered clouds
16°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЕЗОНА ЈЕ ДУЊА

ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА СТАРУ ВОЈВОЂАНСКУ ПОСЛАСТИЦУ Китникез у секунди враћа у прошлост

08.10.2024. 19:46 19:54
Пише:
кит
Фото: youtube prinstcrin

Ово је рецепт за стару, заборављену војвођанску посластицу – нема ко је не воли, а једно воће је тајна савршеног укуса!

Китникез је традиционални војвођански слаткиш, заправо желе направљен од дуња, који је некада био врло цењен, али је с временом потонуо у заборав. Данас га се ретко ко сећа, па смо решили да вратимо овај драгоцени рецепт и подсетимо вас на слаткиш који су наши преци обожавали, преноси danas.rs

Основни састојци китникеза су дуње, шећер и лимун, док се по жељи могу додати и сецкани ораси, који дају хрскавост и богатију арому. Често се назива и „сир од дуња“ због своје чврсте текстуре. Ако желите да пробате овај носталгични слаткиш, једноставно га можете направити код куће, а рецепт следи у наставку.

Састојци:

– 1 кг дуња
– 900 г шећера
– 1 лимун
– 100 г сецканих ораха (по жељи)

Припрема:

Дуње добро оперите и исеците на коцкице (немојте их љуштити). У дубљу шерпу сипајте воду, додајте сок од једног лимуна, па убаците и дуње и кувајте их око сат времена на тихој ватри. Након тога их испасирајте, најбоље уз помоћ штапног миксера или у блендеру.

У добијени пире од дуња додајте шећер, па наставите да кувате (минимум још два сата), често мешајући дрвеном варјачом. Када се смеса стегне (конзистенција треба да буде гушћа и чвршћа од џема) китникез је готов. Уколико желите, у овој фази можете додати сецкане орахе.

Жељени калуп (може онај за банана хлеб) или тепсију обложите папиром за печење или благо поуљите. Сипајте китникез, па оставите да се охлади и стегне. Након неколико дана, извадите, сеците на кришке или коцке, по жељи поспите прах шећером.

Извор:
Крстарица
Аутор:
Пошаљите коментар
Повратак китникеза на трпезе

Повратак китникеза на трпезе

22.02.2021. 10:08 10:11