scattered clouds
17°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЋЕРКА УПОЗОРИЛА ДА СЕ ДОГАЂА НЕШТО СУМЊИВО Радован Караџић пребачен из затвора у болницу без икаквих објашњења! Огласио се и адвокат Петронијевић

08.10.2024. 17:19 17:35
Пише:
р
Фото: youtube prinstcrin/ International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА, БЕОГРАД: Први председник Републике Српске Радован Караџић, који служи затворску казну у нехуманим условима у Великој Британији, одвезен је у болницу без икаквог објашњења и права да се јави породици, рекла је данас његова кћерка Соња Караџић Јовичевић и истакла да у Британији праве алиби и чине нешто изузетно сумњиво.

Она је у изјави за Срну рекла да је Караџић одвезен јуче у послеподневним часовима и да му је тамо саопштено да ће бити задржан до даљег у болници.  
"Више од седам часова држан је у једној малој просторији. Није му било дозвољено да узима храну, да добије лекове нити да иде у тоалет", навела је Караџић Јовичевић.  
Она је констатовала да су се за то време промениле четири смене по четири чувара.  
"Лекар никада није дошао, али су долазили техничари да узму крв", навела је Караџић Јовичевић и додала да је он константно инсистирао да му се објасни зашто је у болници, какве налазе раде, ко је одлучио да до даљег остане у болници и зашто, као и да се јави породици.  
Караџић је коначно, додала је она, нешто пре поноћи одвезен из болнице "уз констатацију да је одбио лечење и да зато неће добити налазе на увид, те да се то сматра његовим самовољним напуштањем болнице као да је слободан човек".  
"То би ваљда требао бити алиби зато што три године нема никакву медицинску помоћ, дијагностику и терапију. Алиби за прошле три године и алиби за будуће непоступање. И лечење - чега", упитала је Караџић Јовичевић.  Она је напоменула да је довезен у ћелију где је убрзо увидео да је телефонска картица блокирана и да не може никоме да се јави.  
"Потпуно је јасно да је планирано да се ту више и не врати", упозорила је Караџић Јовичевић.  Она је констатовала да се тамо дешава нешто изузетно сумњиво и опасно.  
"Овако човек може буквално да нестане, да се не зна ни где, када, ко и зашто га је одвео, под најмонструознијим изговором `да је морао бити пребачен у болницу`, без икаквих даљих информација и потпуно непознате даље судбине. Моја обавеза је да о овоме обавестим јавност, пошто надлежним институцијама нема никакав приступ нити они изгледа имају икакву вољу да се позабаве отвореним угрожавањем чак и основног права на живот. Тек толико колико могу да не буде после `нисмо знали`", рекла је Караџић Јовићевић.  
Први председник Републике Српске Радован Караџић тужио је британску Владу због нехуманог третмана, објавио је недавно британски дневник "Мејл" и навео да Караџић потражује 50.000 фунти за кршења људских права. Он се суду обратио путем видео-линка како би тужио британског министра правосуђа Шабану Махмуд.  
Лист је подсетио да је Караџић смештен у затвор Албани на острву Вајт где након што је осуђен у Хашком трибуналу, издржава доживотну казну.  
Реч је о затвору који има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.  У неколико наврата Караџићева кћерка Соња указивала је на веома тешке услове у којима је њен отац и на његово тешко здравствено стање због тога што му не омогућавају лекарске прегледе нити адекватно лечење. 
Адвокат Горан Петронијевић изјавио је данас да су сви забринути због оног што се дешава првом председнику Републике Српске Караџићу, који служи затворску казну у Великој Британији, и истакао да се догађају чудне ствари. Петронијевић је у изјави за Срну, након што је Караџићева кћерка Соња објавила да је њен отац одвезен у болницу без икакцог објашњења, рекао да је забринут због свега што се дешава. "Гледаћемо да што пре сазнамо детаље шта се догађа. Јер све ствари које се тамо око (Краџића) њега догађају су врло чудне, па и ово", рекао је Петронијевић, који је члан тима одбране Караџића. Он је био зачуђен таквим понашањем према Караџићу. 
 

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар