Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ĆERKA UPOZORILA DA SE DOGAĐA NEŠTO SUMNJIVO Radovan Karadžić prebačen iz zatvora u bolnicu bez ikakvih objašnjenja! Oglasio se i advokat Petronijević

08.10.2024. 17:19 17:35
Piše:
р
Foto: youtube prinstcrin/ International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA, BEOGRAD: Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji služi zatvorsku kaznu u nehumanim uslovima u Velikoj Britaniji, odvezen je u bolnicu bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici, rekla je danas njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević i istakla da u Britaniji prave alibi i čine nešto izuzetno sumnjivo.

Ona je u izjavi za Srnu rekla da je Karadžić odvezen juče u poslepodnevnim časovima i da mu je tamo saopšteno da će biti zadržan do daljeg u bolnici.  
"Više od sedam časova držan je u jednoj maloj prostoriji. Nije mu bilo dozvoljeno da uzima hranu, da dobije lekove niti da ide u toalet", navela je Karadžić Jovičević.  
Ona je konstatovala da su se za to vreme promenile četiri smene po četiri čuvara.  
"Lekar nikada nije došao, ali su dolazili tehničari da uzmu krv", navela je Karadžić Jovičević i dodala da je on konstantno insistirao da mu se objasni zašto je u bolnici, kakve nalaze rade, ko je odlučio da do daljeg ostane u bolnici i zašto, kao i da se javi porodici.  
Karadžić je konačno, dodala je ona, nešto pre ponoći odvezen iz bolnice "uz konstataciju da je odbio lečenje i da zato neće dobiti nalaze na uvid, te da se to smatra njegovim samovoljnim napuštanjem bolnice kao da je slobodan čovek".  
"To bi valjda trebao biti alibi zato što tri godine nema nikakvu medicinsku pomoć, dijagnostiku i terapiju. Alibi za prošle tri godine i alibi za buduće nepostupanje. I lečenje - čega", upitala je Karadžić Jovičević.  Ona je napomenula da je dovezen u ćeliju gde je ubrzo uvideo da je telefonska kartica blokirana i da ne može nikome da se javi.  
"Potpuno je jasno da je planirano da se tu više i ne vrati", upozorila je Karadžić Jovičević.  Ona je konstatovala da se tamo dešava nešto izuzetno sumnjivo i opasno.  
"Ovako čovek može bukvalno da nestane, da se ne zna ni gde, kada, ko i zašto ga je odveo, pod najmonstruoznijim izgovorom `da je morao biti prebačen u bolnicu`, bez ikakvih daljih informacija i potpuno nepoznate dalje sudbine. Moja obaveza je da o ovome obavestim javnost, pošto nadležnim institucijama nema nikakav pristup niti oni izgleda imaju ikakvu volju da se pozabave otvorenim ugrožavanjem čak i osnovnog prava na život. Tek toliko koliko mogu da ne bude posle `nismo znali`", rekla je Karadžić Jovićević.  
Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tužio je britansku Vladu zbog nehumanog tretmana, objavio je nedavno britanski dnevnik "Mejl" i naveo da Karadžić potražuje 50.000 funti za kršenja ljudskih prava. On se sudu obratio putem video-linka kako bi tužio britanskog ministra pravosuđa Šabanu Mahmud.  
List je podsetio da je Karadžić smešten u zatvor Albani na ostrvu Vajt gde nakon što je osuđen u Haškom tribunalu, izdržava doživotnu kaznu.  
Reč je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.  U nekoliko navrata Karadžićeva kćerka Sonja ukazivala je na veoma teške uslove u kojima je njen otac i na njegovo teško zdravstveno stanje zbog toga što mu ne omogućavaju lekarske preglede niti adekvatno lečenje. 
Advokat Goran Petronijević izjavio je danas da su svi zabrinuti zbog onog što se dešava prvom predsedniku Republike Srpske Karadžiću, koji služi zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji, i istakao da se događaju čudne stvari. Petronijević je u izjavi za Srnu, nakon što je Karadžićeva kćerka Sonja objavila da je njen otac odvezen u bolnicu bez ikakcog objašnjenja, rekao da je zabrinut zbog svega što se dešava. "Gledaćemo da što pre saznamo detalje šta se događa. Jer sve stvari koje se tamo oko (Kradžića) njega događaju su vrlo čudne, pa i ovo", rekao je Petronijević, koji je član tima odbrane Karadžića. On je bio začuđen takvim ponašanjem prema Karadžiću. 
 

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar