scattered clouds
21°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У СВОЈОЈ ИСХРАНИ ИМАЈУ ПУНО ПОВРЋА

(ВИДЕО) ГРЦИ ИМАЈУ феноменалне РЕЦЕПТЕ ЗА ЗИМНИЦУ! Погледајте ове три комбинације поврћа која иду свако јело ТУРСИ је ПОСЕБАН СПЕЦИЈАЛИТЕТ!

08.10.2024. 16:42 16:50
Пише:
турси
Фото: youtube prinstcrin/ Nikki's Modern Mediterranean

Грци преферирају да у својој исхрани имају пуно поврћа, а тог правила се држе и када спремају зимницу. Турси је њихов посебан специјалитет који је одличан прилог сваком јелу!

Доносимо вам 3 најлепша рецепта без којих Грци не могу да замисле хладне дане!

Грчки ајвар

750г црвене млевене паприке

250г ољуштеног самлевеног парадајза

1 главица млевеног белог лука

80-100г шећера

5 листића лорбера

1 кашичица бибера у зрну

100 мл алкохолног сирћета

200 мл уља

Соли по укусу

млевене љуте црвене папричице (по избору)

Начин припреме:

Све намирнице сипати у шерпу и кувати док смеса не постане густа као пекмез.

Кад буде готово, ајвар одмах сипајте у тегле и добро затворите. Од ове количине састојака добијају се 2 теглице.

Турси - грчка шарена салата

Састојци:

турси
Фото: youtube prinstcrin/ Nikki's Modern Mediterranean

2 велике црвене паприке

3-4 велике шаргарепе

пола средњег карфиола

пола целера

сноп листова целера

пола малог купуса

3 кашике соли

700 мл белог сирћета

230 мл уља

вода (да покрије велики лонац)

 Начин припреме:

Сипјате воду у велики лонац и оставите да прокључа на јакој ватри, а потом у њу сипајте сирће, уље и со. Скините да шпорета, додајте сво поврће, тако да буде прекривено скроз водом и оставите да одстоји до следећег дана. А затим ову шарену салату спакујте у тегле које су претходно стерилисане.

Грчка туршија са патлиџаном

Састојци:

2 кг црвене паприке

2 кг зелене паприке

2 кг патлиџан

За прелив:

2 главице белог лука

2 везице першуна

1 шоља уља

200 г шећера

100 мл сирћета

уље - за доливање

Начин припреме:

Испеците паприке и патлиџан, попарите их кратко у најлонској кеси и огулите их. Исеците их на комаде и ставите у дубоку посуду.

Испресујте бели лук, першун ситно исецкајте. Помешајте их и додајте остале састојке. Добро измешајте и залијте печено поврће.

Напуните тегле туршијом, притисните смесу како бисте избацили ваздушне мехуриће, и сипајте мало уља.

Добро затворите и кувајте грчку туршију са патлиџаном отприлике 15 минута.

Извор:
Стил.Курир.рс
Аутор:
Пошаљите коментар