U SVOJOJ ISHRANI IMAJU PUNO POVRĆA
(VIDEO) GRCI IMAJU fenomenalne RECEPTE ZA ZIMNICU! Pogledajte ove tri kombinacije povrća koja idu svako jelo TURSI je POSEBAN SPECIJALITET!
Grci preferiraju da u svojoj ishrani imaju puno povrća, a tog pravila se drže i kada spremaju zimnicu. Tursi je njihov poseban specijalitet koji je odličan prilog svakom jelu!
Donosimo vam 3 najlepša recepta bez kojih Grci ne mogu da zamisle hladne dane!
Grčki ajvar
750g crvene mlevene paprike
250g oljuštenog samlevenog paradajza
1 glavica mlevenog belog luka
80-100g šećera
5 listića lorbera
1 kašičica bibera u zrnu
100 ml alkoholnog sirćeta
200 ml ulja
Soli po ukusu
mlevene ljute crvene papričice (po izboru)
Način pripreme:
Sve namirnice sipati u šerpu i kuvati dok smesa ne postane gusta kao pekmez.
Kad bude gotovo, ajvar odmah sipajte u tegle i dobro zatvorite. Od ove količine sastojaka dobijaju se 2 teglice.
Tursi - grčka šarena salata
Sastojci:
2 velike crvene paprike
3-4 velike šargarepe
pola srednjeg karfiola
pola celera
snop listova celera
pola malog kupusa
3 kašike soli
700 ml belog sirćeta
230 ml ulja
voda (da pokrije veliki lonac)
Način pripreme:
Sipjate vodu u veliki lonac i ostavite da proključa na jakoj vatri, a potom u nju sipajte sirće, ulje i so. Skinite da šporeta, dodajte svo povrće, tako da bude prekriveno skroz vodom i ostavite da odstoji do sledećeg dana. A zatim ovu šarenu salatu spakujte u tegle koje su prethodno sterilisane.
Grčka turšija sa patlidžanom
Sastojci:
2 kg crvene paprike
2 kg zelene paprike
2 kg patlidžan
Za preliv:
2 glavice belog luka
2 vezice peršuna
1 šolja ulja
200 g šećera
100 ml sirćeta
ulje - za dolivanje
Način pripreme:
Ispecite paprike i patlidžan, poparite ih kratko u najlonskoj kesi i ogulite ih. Isecite ih na komade i stavite u duboku posudu.
Ispresujte beli luk, peršun sitno iseckajte. Pomešajte ih i dodajte ostale sastojke. Dobro izmešajte i zalijte pečeno povrće.
Napunite tegle turšijom, pritisnite smesu kako biste izbacili vazdušne mehuriće, i sipajte malo ulja.
Dobro zatvorite i kuvajte grčku turšiju sa patlidžanom otprilike 15 minuta.