Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U SVOJOJ ISHRANI IMAJU PUNO POVRĆA

(VIDEO) GRCI IMAJU fenomenalne RECEPTE ZA ZIMNICU! Pogledajte ove tri kombinacije povrća koja idu svako jelo TURSI je POSEBAN SPECIJALITET!

08.10.2024. 16:42 16:50
Piše:
турси
Foto: youtube prinstcrin/ Nikki's Modern Mediterranean

Grci preferiraju da u svojoj ishrani imaju puno povrća, a tog pravila se drže i kada spremaju zimnicu. Tursi je njihov poseban specijalitet koji je odličan prilog svakom jelu!

Donosimo vam 3 najlepša recepta bez kojih Grci ne mogu da zamisle hladne dane!

Grčki ajvar

750g crvene mlevene paprike

250g oljuštenog samlevenog paradajza

1 glavica mlevenog belog luka

80-100g šećera

5 listića lorbera

1 kašičica bibera u zrnu

100 ml alkoholnog sirćeta

200 ml ulja

Soli po ukusu

mlevene ljute crvene papričice (po izboru)

Način pripreme:

Sve namirnice sipati u šerpu i kuvati dok smesa ne postane gusta kao pekmez.

Kad bude gotovo, ajvar odmah sipajte u tegle i dobro zatvorite. Od ove količine sastojaka dobijaju se 2 teglice.

Tursi - grčka šarena salata

Sastojci:

турси
Foto: youtube prinstcrin/ Nikki's Modern Mediterranean

2 velike crvene paprike

3-4 velike šargarepe

pola srednjeg karfiola

pola celera

snop listova celera

pola malog kupusa

3 kašike soli

700 ml belog sirćeta

230 ml ulja

voda (da pokrije veliki lonac)

 Način pripreme:

Sipjate vodu u veliki lonac i ostavite da proključa na jakoj vatri, a potom u nju sipajte sirće, ulje i so. Skinite da šporeta, dodajte svo povrće, tako da bude prekriveno skroz vodom i ostavite da odstoji do sledećeg dana. A zatim ovu šarenu salatu spakujte u tegle koje su prethodno sterilisane.

Grčka turšija sa patlidžanom

Sastojci:

2 kg crvene paprike

2 kg zelene paprike

2 kg patlidžan

Za preliv:

2 glavice belog luka

2 vezice peršuna

1 šolja ulja

200 g šećera

100 ml sirćeta

ulje - za dolivanje

Način pripreme:

Ispecite paprike i patlidžan, poparite ih kratko u najlonskoj kesi i ogulite ih. Isecite ih na komade i stavite u duboku posudu.

Ispresujte beli luk, peršun sitno iseckajte. Pomešajte ih i dodajte ostale sastojke. Dobro izmešajte i zalijte pečeno povrće.

Napunite tegle turšijom, pritisnite smesu kako biste izbacili vazdušne mehuriće, i sipajte malo ulja.

Dobro zatvorite i kuvajte grčku turšiju sa patlidžanom otprilike 15 minuta.

Izvor:
Stil.Kurir.rs
Piše:
Pošaljite komentar