clear sky
20°C
07.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0082
usd
106.662
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ПИКСИ УОЧИ МЕЧЕВА СРБИИЈЕ СА ШВАЈЦАРСКОМ И ШПАНИЈОМ Тешке и важне утакмице, Џака је велики играч, апелујем на фер-плеј

07.10.2024. 10:42 11:09
Пише:
драган стојковић пикси
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Фудбалска репрезентација Србије ће у октобру играти против Швајцарске (у Лесковцу 12. октобра) и против Шпаније (у Кордоби 15. октобра), а те две утакмице биће изузетно важне за наставак такмичења у Лиги нација. О томе је на конференцији за новинаре говорио и селектор Србије Драган Стојковић Пикси.

Орлови су у прва два меча освојили само бод (реми са Шпанијом и пораз од Данске), па је неопходно да у октобру оставе бољи утисак како би остали у игри за пласман у четвртфинале, али и учинили све да олакшају себи да избегну последње место у групи које гарантује испадање из А лиге нација.

О Швајцарској

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио је данас да очекује да се меч против Швајцарске буде одигран у фер-плеју и додао да је Гранит Џака свестан да је велики играч.

"Имамо две тешке и важне утакмице. У А дивизији Лиге нација нема лаких утакмица. Швајцарска је солидна екипа, пре свега имају континуитет, компактни су и имају све квалитете које једна екипа треба да има. Има и квалитетних играча. Од Џаке зависи пуно, Фројлер је ту у средини терена, имамо Ембола, Ендоја... Када се погледа, имају три четири промене, неки су се опростили, Зомер и Шер. Синоћ смо додатно гледали утакмицу против Данске, оно што говорим не говорим случајно. Свакоме могу да направе проблем. Очекујем тешку утакмицу, али да будемо на висини задатка, пре свега у борбености и тактичким замислима које будемо радили ових дана, да покушамо да будемо добар противник и да покушамо да дођемо до бодова".

драган стојковић пикси
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ранији дуели две селекције обиловали су провокацијама.

"Верујем да људи знају ту прошлост и провокације. Ја апелујем да се утакмица одигра у фер-плеју, на начин на који би екипе требало да одиграју, да понашање са трибина буде на високом нивоу, као и понашање играча", рекао је Стојковић на конференцији за медије. 

"Те ствари треба заборавити и фокусирати се на фудбал и на игру. Не бојим се, сви су свесни да је то потпуно апсурдно и непотребно, било какав покушај било каквих глупости. Џака је велики играч, свестан је тога, пуно га ценим, показује дуго година светску класу када је игра у питању, мислим да неће ту бити никаквих проблема", истакао је селектор Србије.

Како дати гол?

"Релативно смо добро стварали шансе и давали голове, а примали смо пуно голова. Сад се мало окренуло, па у одбрани делујемо солидно, али имамо проблем реализације. Знате како, ако гледамо последње две утакмице, па и Европско првенство, то је био највећи проблем, фалио је гол. Не могу да измишљам топлу воду и проналазим нападаче којих нема на том нивоу. Са том групом играча, надам се да ћемо и ту баријеру да пробијемо и да ћемо да стварамо шансе. Сетите се против Шпаније Јовићеве шансе, сви смо видели лопту у мрежи. Важно је да инсистирате да имате жељу и памет који ће да донесу резултат. Некада се голови постижу из глупости или поклона. Морамо да порадимо на томе и да играчи добију самопоуздање које су имали раније. У фудбалу је најтежа ствар постићи гол".

драган стојковић пикси
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Циљ у Лиги нација

"Гледајући данас. остало је још 12 бодова у игри. Ми ћемо се трудити да сваки бод освојимо поштено, да се боримо за победу. Какав ће исход бити, не знам, биће онакав како се будемо показали на терену. Свака утакмица је битна и важна, тешка, али свесни смо изазова. Да ли ћемо доћи до тих циљева, а то је да видим што више играча, ту су многи који су први пут са нама, да видимо ширу слику квалитета које имамо. У јануару крећу квалификације за Светско првенство, које су од изузетног значаја за репрезентацију и ФСС. У Лиги нација ћемо покушати да узмемо бодове и остваримо замисли и да видимо чиме можемо да располажемо у будућности".

О Влаховићу, Сергеју и Митровићу

"Да јавности објаснимо ситуацију. Њихов недолазак овог пута је заједнички договор између мене и њих. Разговарао сам са Влаховићем, остало је што је било и пре месец дана, а то су приватни проблеми, фамилијарни проблеми. Не желим да улазим у те ствари. Рекао ми је да је једино време када може да се посвети томе јесте репрезентативна пауза. Поштујем ту одлуку. Оно што је битно да јавност зна, нити је проблем Савез, нити репрезентација или селектор. Што се тиче Сергеја, донели смо одлуку да прескочи овај термин и верујем да ће у новембру бити на психичком плану спреман да се прикључи репрезентацији. Наравно, за Влаховића, мислим да неће бити проблема за следеће окупљање. Што се тиче Митровића, такође смо разговарали, потврдио је да се осећа одлично и да нема проблем са задњом ложом, рекао је да је имао свакодневне терапије, имао је и утакмице, али је далеко боља ситуација. На питање "да ли да стављам твоје име на списак, или не?", рекао је "да, наравно!"".

Списак Србије

Стојковић је за октобарско окупљање позвао следеће фудбалера:

Голмани: Предраг Рајковић (Ал Итихад), Вања Милинковић-Савић (Торино), Александар Јовановић (Партизан);

Одбрана: Никола Миленковић (Нотингем Форест), Страхиња Павловић (Милан), Страхиња Ераковић (Зенит), Јан Карло Симић (Андерлехт), Коста Недељковић (Астон Вила);

Везни ред: Саша Лукић (Фулам), Марко Грујић (Порто), Немања Максимовић (Панатинаикос), Саша Здјелар (ЦСКА Москва), Лазар Самарџић (Аталанта), Андрија Живковић,(ПАОК), Никола Чумић (Рубин), Дејан Зукић (Волфсбергер), Александар Ћирковић (ТСЦ), Иван Илић (Торино), Андрија Максимовић (Црвена звезда);

Напад: Александар Митровић (Ал Хилал), Лука Јовић (Милан), Дејан Јовељић (ЛА Галакси), Михаило Ивановић (Милвол), Вељко Бирманчевић (Спарта).

О повредама

"На списку је Бабић, а неће доћи. Ради се о повреди десног колена, могућа је операција. Клуб размишља да га оперише, на њима је да донесу одлуку. У том случају, да ли неко мисли да он треба да дође овде? Мали Ратков, повреда задње ложе, процена је да је пауза шест недеља. Апсурно је да некога малтретирате да долази и да показује како је лојалан, а скоро два месеца неће бити у стању да игра. Имамо Вању Милинковић-Савића, добио је повреду десног колена, чини се да је у питању менискус. Он долази данас, па ћемо у складу са додатним прегледом донети одлуку. Што се Ивана Илића тиче, он такође долази, урадиће се додатне анализе, што мислим да је потпуно нормално, ради се о упали леве ахилове тетиве. Игра већ дужи период под ињекцијама. Синоћ смо добили вест у вези Андрије Живковића. Пре неких сат времена је урађена магнетна резонанца, ради се о болу у колену, што даје могућност да он буде ослобођен овог пута, највероватније ће тако бити. То су вести које морамо да прихватимо. Није добро ни за једног тренера када чује да су му играчи повређени. У случају да Вања не буде могао, Марко Илић је добио позив из ТСЦ-а, он ће се прикључити".

драган стојковић пикси
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

О Мајсторовићу и Максимовићу

"Пратили смо Мајсторовића, на радару је нашем, од њега зависи, како буде напредовао, али не треба само журити. Максимовић, упознао сам га, фигуративно речено, на Кипру на Европском првенству. Питао сам наше људе за његово име, упознат сам са њим, знам ко је. Ради се о великом потенцијалу, изузетно талентованом момку. Има само 17 година, али доста зрело делује на терену. Нисам имао дилему да ли да га ставим на списак без обзира на његове године. Мислим да има отворен пут за феноменалан развој. Мислим да има сјајну перспективу и он је ту, да ли ће дебитовати као стартер или неко ко ће ући у игри, мислим да је то небитно. Да ће дебитовати, дебитоваће, сигурно. Заслужио је за оно што је показао, а кажем вам да још од летос знам за њега. Леп пут му се отвара, волим играче који су технички добри, који имају машту и идеју, а он је неко ко то показује, а има само 17 година. На крају крајева, добар је пример за остале клинце који маштају да једног дана играју за репрезентацију, да неко може у тим годинама да закуца на врата сениора и озбиљног фудбала".

О вечитом дербију

"Пратио сам, гледао сам, да. Гледао сам Андрију Максимовића, то ме је занимало. Реалност је таква, нити ко треба да се чуди, није на мени да коментаришем, али када сте ме већ питали, велика је разлика у многим стварима и победа Звезде се није доводила у питање. Потпуно заслужена победа на крају крајева. Далеко су бољи тим, ростер играча који имају на клупи и терену, иде њима у прилог. Тако да је то једна реалност, као што је реалност да Интер победи Звезду, иако се борила, желела, хтела, квалитет је потпуно на страни противника".

О речима Радета Богдановића

Богдановић је рекао да Влаховић због селектора не жели да игра за Србију.

"Што се тиче изјаве дотичног, поштујем свачије мишљење и свако има право да каже шта жели, то да ли ћу да прихватим или не то је моја ствар. Објаснио сам о чему се ради, ако вам нешто није јасно зовите Влаховића и питајте. Ако вам буде рекао другачије од овога што сам вам рекао то је стварно проблем. Чуо сам се са њим и пре објављивања списка и после Лајцпига када је постигао два гола, честитао сам му и то је то. Понављам, његов недолазак овде... очигледно се ради о озбиљном проблему, али у приватне ствари не бих дозволио да улазим и да питам. Тако да, нема никаквих проблема, а то "неће да игра"... много је лако рећи нешто што ће имати одјек у јавности, мало да забављате људе, да будете интересантно. Поштујем то, то је стил обраћања такав какав јесте. Нити желим некога да убеђујем, седим овде са великом одговорношћу и не бих да се играм са тим стварима. Душан нам и те како треба, важан је играч, фали нам и то сам му рекао директно. Заиста треба Србији, пуно га ценим и очекујем да ће брзо да се прикључи репрезентацији".

Извор:
Kurir, Танјуг, Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
СПИСАК "ОРЛОВА" ЈЕ ОБЈАВЉЕН Ево на кога рачуна ПИКСИ за мечеве са Швајцарцима и Шпанцима
1

СПИСАК "ОРЛОВА" ЈЕ ОБЈАВЉЕН Ево на кога рачуна ПИКСИ за мечеве са Швајцарцима и Шпанцима

04.10.2024. 12:49 13:10
ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ПИКСИ:"То је професионални фудбал – Данска се није променила" СТРАХИЊА ПАВЛОВИЋ: Нисам желео да тражим алиби (ВИДЕО)

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ

р

ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ПИКСИ:"То је професионални фудбал – Данска се није променила" СТРАХИЊА ПАВЛОВИЋ: Нисам желео да тражим алиби (ВИДЕО)

07.09.2024. 19:47 19:55