overcast clouds
14°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ ПРОЈЕКАТ „СТРЕНТЕКС” Текстилна електроника која мења свет

06.10.2024. 14:41 14:57
Пише:
FTN
Фото: А. Зец

У недељи на измаку, у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, одржана је завршна конференција европског пројекта Strentex, који је као један од својих кључних циљева пред себе поставио стварање центра изврсности на Факултету техничких наука у области растегљиве и текстилне електронике, како би се и код нас континуирано унапређивала најсавременија истраживања и технолошке иновације у овој области.

У последњих неколико деценија револуционарне промене су се десиле у многим областима науке и технологије. Проналазак преносивих и носивих електронских уређаја, те све присутније коришћење интернет технологије и у индустрији, трансформисали су не само свакодневицу, него и научна усмерења. На том трагу је и ЕУ значајан део својих фондова усмерила ка развоју иновативних производа са побољшаним карактеристикама, а једна од области која у том правцу може изазвати праву револуцију управо је растегљива и текстилна електроника. 

Тако се и Strentex пројекат на Факултету техничких наука, као координаторској институцији – и јединој академској институцији у конзорцијуму – реализује од 1. јануара 2020. године. Strentex се иначе реализује у оквиру ERA Chairs програма, који је Европска комисија дизајнирала тако да омогући институцијама подизање нивоа квалитета истраживања и изврсност у одређеној области, и то до нивоа неопходног како би оне успешно учествовале у међународном надметању за финансирање истраживања те како би повећале учешће у програмима ЕУ.

ФТН
Фото: А. Зец

– Овакви пројекти, који се реализују у оквиру ERA Chairs програма, омогућавају нама истраживачима све оно што им је свакодневно потребно – каже за „Дневник” др Горан Стојановић, редовни професор на ФТН-у и координатор Strentex пројекта. – Тако смо у оквиру Strentexa  купили опрему у области текстилне електронике, која вреди више од 250.000 евра. И на тој опреми, истој какву имају најмодернији центри у Европи, која је инсталирана у лабораторији ФТН-а у Научно-технолошком парку, спроводиће се и по завршетку пројекта бројна истраживања и урадити многи научни радови, докторске дисертације, мастер тезе... Кроз пројекат је купљено и доста материјала с којим радимо, као што су проводни конци или пасте које користимо за наш скрин принтер, а Strentex нам је омогућио и да запослимо осам нових сарадника.

Оно најважније, како истиче професор Стојановић, произашло је управо из синергије истраживача и тимског рада, који су довели и до веома вредних резултата. Тако је до сада интернационални, мултидисциплинарни Strentex тим публиковао чак 42 научна рада у међународним часописима и 15 на стручним конференцијама. 

– Поднете су и три патентне пријаве, те развијено више од 15 демонстратора, односно прототипова, корисних за ширу друштвену заједницу, попут грејача на текстилу, који могу да уклањају бол, рецимо у лумбалном делу леђа. Паралелно смо развили и хладњак на текстилу, а то значи да током врелих летњих дана имамо могућност да расхладимо одећу коју носимо. У финалном смо процесу развоја сензора који служи за детекцију различитих параметара нашег здравља из зноја, при чему се не задржавамо само на дијагностици, већ ће они омогућити и терапијски ефекат – то се данас популарно зове тераностика – каже проф. Стојановић.

фтн
Фото: А. Зец

У односу на пре четири године, када је пројекат почео,  значајно су унапређени капацитети лабораторије, и инфраструктурни и научни и људски, тако да је она достигла стандард изврсности, какве имају водеће европске институције у овој области. Тако је, као важан резултат Strentexa, основан и Центар за текстилну електронику, као мост за трансфер технологије између лабораторије и тржишта.

– Наравно да не желимо на овоме да станемо – истиче професор Стојановић. Планирамо да пишемо нове пројекте, рецимо у области energy harvestinga, односно прикупљања енергије, пре свега са нашег тела и околине: Јер добра решења на том пољу омогућиће нам да сензоре које смо развили на текстилу напајамо директно из energy harvestinga, а то значи да не користимо батерије или неке друге изворе енергије који компликују цео систем. Следећи корак је било оснивање стартап компаније Strentex Inovations, која ће заправо све оно што смо развили у нашим лабораторијама и за чим постоји потреба усмерити ка тржишту – као што су, рецимо, термо маске на текстилу које користе салони лепоте за ефикасно отварање пора коже лице и касније ефикаснији козметички третман или ефикаснију трансдермалну испоруку лека. 

фтн
Фото: А. Зец

Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду је нашироко познат по великом броју стартап компанија које су са њега потекле, а које су основали професори, асистенти и студенти ФТН-а. На тај начин ФТН следи добре примере водећих техничких универзитета у Европи. Тако је и Strentex Inovations заправо стартап компанија ФТН-а која ће у перспективи бити потенцијални део конзорцијума у којима ће у наредном периоду учествовати и истраживачки тим наше лабораторије. На челу овог стартапа је др Varun Jeoti, експерт са дугогодишњим искуством на пољу електронике и телекомуникација. 

– Први задатак стартапа је да оно што смо успели да постигнемо у оквиру Strentex пројекта сада пренесемо на терен тржишта, односно да неке од производа који су развијени до нивоа прототипа претворимо у профитабилан производ, те да обезбедимо самоодрживост компаније. Први такав производ је самолепиви фластер за грејање текстила, који ће нам послужити и за даљи развој бизнис модела. Наравно, аплицираћемо и за додатна финансијска средства кроз различите програме, европске и домаће, попут „Катапулта” Фонда за иновациону делатност Републике Србије, а верујемо и у подршку тзв. пословних анђела – каже нам др Varun Jeoti. – Захваљујући нашим истраживањима у домену растегљиве и текстилне електронике, односно достигнућима Strentex тима, уверено смо у будућност наше дугорочне визије да трансформишемо носиву и текстилну индустрију у Србији у динамичан, конкурентан и одржив сектор заснован на знању и иновацијама у електроници.

Мирослав Стајић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ПРИЛИКА ЗА МЛАДЕ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА Завидни резултати студената ФТН-а на такмичењу „Youth innovation competition on global governance”
a

ПРИЛИКА ЗА МЛАДЕ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА Завидни резултати студената ФТН-а на такмичењу „Youth innovation competition on global governance”

28.09.2024. 16:47 16:53
СТУДЕНТИ НОВОСАДСКОГ ФТН-а НА СВЕТСКОМ РЕЛИЈУ Приходи манифестације намењени деци Марока
ФТН

СТУДЕНТИ НОВОСАДСКОГ ФТН-а НА СВЕТСКОМ РЕЛИЈУ Приходи манифестације намењени деци Марока

01.10.2024. 09:32 12:00