overcast clouds
14°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ПРАВИ ТУРИСТИЧКИ ДРАГУЉ У СЕЛУ КЛЕК Рај за излетнике, бициклисте и пецароше

06.10.2024. 14:05 14:42
Пише:
1
Фото: Дневник

Бициклистичка стаза која спаја банатске градове Зрењанин и Темишвар дуга је 75 километара, од којих је 38 у Србији, а највише на територији општине Житиште, и изграђена је средствима из прекограничног пројекта Србије и Румуније.

Бициклистичка стаза која спаја банатске градове Зрењанин и Темишвар дуга је 75 километара, од којих је 38 у Србији, а највише на територији општине Житиште, и изграђена је средствима из прекограничног пројекта Србије и Румуније. На тој стази, прва дестинација по изласку из Зрењанина, или последња уочи уласка у овај град, ако се бициклом запутите из правца Темишвара, биће Клек. Углавном познато као “олимпијско село”, из ког потичу славни спортисти - кошаркаш Дејан Бодирога и одбојкаши Владимир и Никола Грбић, Клек може бити и занимљива туристичка дестинација. Пре свега захваљујући реци Бегеј, крај које се и протеже поменута бициклистичка стаза, као и Хидросистему “Дунав – Тиса – Дунав”. 

Зрењанин је један од пет градова у Европи који у свом ближем окружењу имају највише водених токова и водених површина. Повезан је са рекама Бегеј, Тиса, Тамиш и Дунав, те каналском мрежом Хидросистема ДТД, па представља идеалан простор на којем и најстраственији и најпробирљивији спортски риболовци могу задовољити своје интересовање.

1
Фото: Дневник

Река Бегеј тече кроз сам град, а најбољи риболовни терени су код села Клек, смештеног свега седам километара од Зрењанина, и нешто удаљенијег Перлеза (18 км). Мрежа канала Хидросистема Дунав – Тиса – Дунав богата је свим врстама рибе, а најпосећенији су Меленачки и Клечки триангл, познати по крупним сомовима, који се налазе у близини Меленаца, Михајлова, Јанковог Моста, Клека, Лазарева и Ботоша.

На каналу Бегеј, код Клека, налази се преводница, изузетно важан објекат, окружен прелепом природом у којој, с доласком лепшег времена, бораве мештани овог села, али и други излетници. Код уставе на Бегеју, популарног “Шлајза”, већ годинама се у јануару организује и манифестација “Пливање за часни крст”, којој присуствује и по неколико стотина Клечана и њихових гостију.

Преводница је изграђена давне 1914. године и имала је једну комору за пролаз бродова. Доградњом и реконструкцијом 1969. додата јој је још једна комора, па је постала двостепена са три двокрилне капије. Стара комора изграђена је у неармираном бетону, а фундирана је на дрвеним шиповима. Дограђени део је од армираног бетона. Заједно са уставом део је хидрочвора Клек и пројектована је за пловидбу бродова до 500 тона носивости.

1
Фото: Дневник

У ЈВП „Воде Војводине“ кажу да су хидрокомплекси Клек и Српски Итебеј скоро идентични хидрочворови на каналу Бегеј, који у оквиру својих структура имају и уставе и преводнице. Једни су од неколико добро очуваних хидротехничких структура из времена владавине Аустроугарске монархије. Оба су изграђена 1914. године, пред Први светски рат, као део изградње канала Бегеј од ушћа Тисе до Темишвара.

„Тим поводом, седам идентичних хидрокомплекса је изграђено од Титела до Темишвара у периоду од 1910. до 1914. Три објекта су подигнута у Румунији и четири у Војводини. Друга два хидрокомплекса у Војводини налазе се у Книћанину и Ечки, али нису тако добро очувани и функционални“, истичу у „Водама Војводине“.

 

1
Фото: Дневник

Добро очувани хидрокомплекси Клек и Српски Итебеј налазе се 31,4 километра један од другог на пловном путу канала Бегеј. Главни задатак обе уставе је био одржавање нивоа воде у каналу са ниским и средњим протицајем на нивоу потребном за пловидбу бродова капацитета до 650 тона. Отвори уставе су ширине 22,5 метара на оба хидрокомплекса. Ниво воде регулише се системом Поире – табластим затварачима у рамовској конструкцији. У оквиру оба објекта постоје идентична административна зграда, складишта и чуварска кућица. Међутим, постоје неке разлике између ова два хидрокомплекса. Преводница у Клеку је реконструисана 1969. из једнокоморне у двокоморну преводницу, са три дупле уставе. Изнад канала и преводнице се такође налази и стари гвоздени мост из 1912. године“, наводе у ЈВП „Воде Војводине“. 

На важност овог објекта, али и саме локације, указао је и градоначелник Зрењанина Симо Салапура приликом једне од посета Клеку. Он је тада истакао да је “Шлајз” одабран као потенцијална туристичка дестинација у некој будућој понуди града. „Овај простор може се развијати као излетничка дестинација, о чему ће сигурно бити више речи у наредном периоду. Клек је практично приградско насеље, комунално је доста опремљено, аутобуски превоз је добар, а развијене су и спортске активности”,  оценио је Салапура.     

1
Фото: Дневник

Пруга у центру села

Почетак 20. века означен је као веома важан период у историји Клека, с обзиром на то да је 1900. године изграђена и пуштена у рад железничка пруга Велики Бечкерек (Зрењанин) - Темишвар. Пруга је пролазила кроз центар Клека и имала је велики значај за свеобухватан развој села. Деценију касније почела је изградња уставе - преводнице бродова на реци Бегеј, која је убрзо постала важна речна саобраћајница.

Жељко Балабан

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
Преводница у Клеку важан објекат на каналу Бегеј

Преводница у Клеку важан објекат на каналу Бегеј

04.04.2023. 09:41 09:52
У Клеку се гради 25 станова за избегле и расељене

У Клеку се гради 25 станова за избегле и расељене

11.08.2021. 11:29 11:31