broken clouds
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

окоТВоко: Медијско рендање Десингерице

05.10.2024. 13:00 13:00
Пише:
1
Фото: Срђан Алексић

Драгољуб Деспић Десингерица је лик од кога не можете да живите кад упалите мобилни телефон, који је постао сажетак онога што гледамо на нашим телевизијама и многобројним подкастима.

 Да ли је Десингерица поставио нови музички жанр или донео суноврат музике? То је човек којег има највише по медијима и који пуни клубове у Хрватској и по Будви и особа због које се летос огласило црногорско Министарство културе, које је, изражавајући забринутост због његових наступа у тој земљи, осудило сваки уметнички израз „који промовише насиље, нетолеранцију, непоштовање људских права и дискриминацију било које врсте”. 

Тату мајстор, тиктокер и репер. Гас, гас... Ставља ноге публици на главу. Да ли његова публика има фетиш према стопалима? Неком је срећа да га лупа патиком по глави и када им даје да миришу чарапе? Крсти их патиком.  Што луђе, то боље! 

Да ли је Десингерица изазвао општу пошаст или хистерију? Пљувао је девојци у уста на наступу, па кренуо да храни публику бананама, па је потом прешао на гибаницу. Поливање водом је редовна појава. До сада невиђени естрадни садо-мазо у којем је публика у трансу, а последњи бисер му је рендање сира по глави водитеља Огњена Амиџића. 

Нашао се са Ђанијем у студију таман да га утеши зашто није певао на дочеку наших спортиста летос јер како кажу „но Ђани, но парти”. Десиће се ту и неки леп дует између Драгољуба Деспића и Радише Трајковића Ђанија, правих симбола нових таблоидних времена. Јер за Десингерицу су главна аргументација његовог успеха пуни клубови, кола која вози, викендица, стан, лова коју је зарадио.

Изјавио је да он не прави дечији програм тако да Драшко Станивуковић, градоначелник Бања Луке, нема право да га забрањује нити било ко други. У име новца све је дозвољено. Па чак и да се неки на клиповима спрдају како је Здравко Чолић почео да имитира Десингерицу јер је на једном концерту током лета почео да полива публику водом. 

Драгољуб је, коментаришући испитанике у анкети на Првој телевизији, који су рекли да би радије слушали Чолу, а не њега, изјавио да је за њега Чола диносаурус, а да је он човек нових времена. Намазан, елоквентан, Десингерица нимало није наиван. Схватио је шта овај народ пали, а пали га будалаштина и скандал. 

Владимир Василић социолог био је у праву када је рекао: „Каква то глава мора да буде да вас неки манијак удара ципелом по глави, да вам пљује у уста. И да видите своје дете на том концерту и да кажете да је то слобода, његово право, а право је да то дете водите психологу.

Кад су родитељи престали тући каишом, појавио се неки идиот који туче патиком”, закључио је на крају социолог Василић на Н1 телевизији. Неко је лепо написао; „Сви смо ми помало Десингерица”. „Нећу да идем на посао, бајо, нећу да радим, па макар умро, да немам да једем”, изјавио је у једном подкасту тако да је нашао леп начин да за само годину дана постане најтраженији и најплаћенији извођач. 

После Јале и Бубе и свих нових естрадних појава постоји мука како је то бити родитељ малолетног детета на Балкану када су такве појаве довеле до најгледанијих клипова. Сам Десингерица тврди за себе да има четири и по године, али одговорност медија и друштва је велика. 

Његово је право да зарађује паре, да псује у песмама, али је велика одговорност медија колико ће му дозволити толико рекламирање. Није Десингерица крив, он се само снашао у друштву где се рад не цени и где је срамота немати пара и не бити тетовиран и где се све ради у име пара, публицитета и рејтинга. Ово је тек почетак, с обзиром на број гостовања, на број прегледа, на број публике. 

Куку нама шта нам следи, јер ово је почетак естрадне катаклизме. Забране ту не помажу, као што знате, најслађе је забрањено воће, али само је питање где су људи ментално пукли кад имају потребу за таквом врстом забаве. Оно што Десингерица промовише то већ није нормално ни у четири зида, а камоли на телевизији. Зато је то већ права медијска перверзија. 

Александар Филиповић

Извор:
dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
окоТВоко: Јесења телевизијска офанзива
1

окоТВоко: Јесења телевизијска офанзива

28.09.2024. 13:00 13:00
окоТВоко: Тридесет година ружичасте ере
1

окоТВоко: Тридесет година ружичасте ере

21.09.2024. 13:00 13:00
окоТВоко: Равнодушни према плачу
Srđan Aleksić

окоТВоко: Равнодушни према плачу

14.09.2024. 13:00 13:00