heavy intensity rain
16°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЛИКАРКА И ВАЈАРКА ЈЕЛЕНА ПРОКОПОВИЋ НА „ТЕРМАГАРТУ” Уметност као азил

03.10.2024. 08:24 08:33
Пише:
Јелена Прокоповић и њени „Портрети”
Фото: приватна архива

Млада новосадска скулпторка и сликарка Јелена Прокоповић била је део несвакидашњег фестивала “ТермагАРТ”, који је на Јахорини окупио ствараоце из БиХ, Србије и Црне Горе са циљем промоције различитих облика уметничког израза - кроз ликовну и примењену уметност, театар, музику...

Била је то прилика и да се представи концепт будућег новог здања сарајевског Музеја савремене уметности Арс Аеви, чија би градња ускоро требало да почне по пројекту једног од најзначајнијих савремених светских архитеката - Ренца Пјана, аутора чувеног Центра Жорж Помпиду у Паризу. 

У оквиру фестивала Музеј Арс Аеви се и кроз тематска предавања фокусирао на “Креирање савремених просторних идентитета”, док је хрватски сликар Звонимир Михановић представио монографију „Serenity in Croatia”у којој доминирају хиперреалистични прикази далматинског приобаља у којима је више него очигледно, по оцени историчара уметности др Петера Селема, „како његов занат постаје залог поетике: мир руке је мир крајолика”. На крају, приређена је и изложба “Три барда графичке пресе”, уметника Емира Драгуља, Џевада Хозе и Халила Тиквеше, чији је рад највећим делом везан управо за ову технику. Сама поставка темељила се на графичким отисцима из колекције Уметничке галерије БиХ И заправо је имала за циљ да представи босанскохерцеговачку традицију приказану савременим уметничким изразом. 

Ипак, централно поглавље„ТермагАРТа” био је резиденцијални програм за ликовне уметнике. Поред Јелена Прокоповић, позив да буду део фестивала добили су сликари, графичари и вајари Вељко Ваљаревић (Ужице), Данка Димитријевић (Краљево), Амер Хаџић (Сарајево), Дамјан Ковачевић (Бихаћ), Марко Кусмук (Сарајево), Сара Николић, Петар Сибиновић (Ваљево) и Наод Зорић (Ђурђевића Тара). „Верни свом аутентичном, ауторском рукопису и идејно-садржајном оквиру који их заокупља, током резиденције они су креирали уметничка дела инспирисани нестварном природом Јахорине“, речи су историчарке уметности АњЕ Богојевић на завршној изложби резиденције, приређеној у оквиру свечане завршнице фестивала.

Јелена Прокоповић представила се на овом вернисажу са две слике - „Портрет I” и „Портрет II”, којима само потврђује да је у свом раду склона дубинским истраживањима у свим ликовним дисциплинама којима је посвећена, било да је реч о цртежу, склуптури или у овом случају уљима на платну. Ова млада ауторка је завршила основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, која је својевремено и наградила њена постигнућа на пољу скулптуре. Излагала је на бројним изложбама, групним и самосталним (Нови Сад, Кикинда...), а међу осталим признањима је и Прва награда „Лазар Возаревић” на Салону Срема у Сремској Митровици. „Мој циљ је да створим нови имагинарни свет, очишћен од спољних утицаја”, речи су младе ауторке. „Уметност стварам као категорију личног азила, што је у великој мери одраз саме садашњости”...

М. Стајић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ГИПСАНА СКУЛПТУРА ВЕЋ ПЕТНАЕСТ ГОДИНА СТОЈИ НА ГЛАВНОМ ТРГУ Тиха Банаћанка не дели посматраче

ПРЕЉА

а

ГИПСАНА СКУЛПТУРА ВЕЋ ПЕТНАЕСТ ГОДИНА СТОЈИ НА ГЛАВНОМ ТРГУ Тиха Банаћанка не дели посматраче

07.09.2024. 00:00 00:00
ЈЕЛЕНА ИЛИЈИН, ВАЈАРКА ИЗ ПАНЧЕВА Од фигурица за торту до велике скулптуре

ЈЕЛЕНА ИЛИЈИН, ВАЈАРКА ИЗ ПАНЧЕВА Од фигурица за торту до велике скулптуре

05.12.2023. 07:20 07:40
ТВОЈА РЕЧ Сузана Рудић (27) вајарка и песникиња: Пут из срца и душе је мало тежи, СВИ ДА БУДЕМО ТОЛЕРАНТНИЈИ

ТВОЈА РЕЧ Сузана Рудић (27) вајарка и песникиња: Пут из срца и душе је мало тежи, СВИ ДА БУДЕМО ТОЛЕРАНТНИЈИ

10.11.2023. 11:42 11:48