Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SLIKARKA I VAJARKA JELENA PROKOPOVIĆ NA „TERMAGARTU” Umetnost kao azil

03.10.2024. 08:24 08:33
Piše:
Јелена Прокоповић и њени „Портрети”
Foto: privatna arhiva

Mlada novosadska skulptorka i slikarka Jelena Prokopović bila je deo nesvakidašnjeg festivala “TermagART”, koji je na Jahorini okupio stvaraoce iz BiH, Srbije i Crne Gore sa ciljem promocije različitih oblika umetničkog izraza - kroz likovnu i primenjenu umetnost, teatar, muziku...

Bila je to prilika i da se predstavi koncept budućeg novog zdanja sarajevskog Muzeja savremene umetnosti Ars Aevi, čija bi gradnja uskoro trebalo da počne po projektu jednog od najznačajnijih savremenih svetskih arhitekata - Renca Pjana, autora čuvenog Centra Žorž Pompidu u Parizu. 

U okviru festivala Muzej Ars Aevi se i kroz tematska predavanja fokusirao na “Kreiranje savremenih prostornih identiteta”, dok je hrvatski slikar Zvonimir Mihanović predstavio monografiju „Serenity in Croatia”u kojoj dominiraju hiperrealistični prikazi dalmatinskog priobalja u kojima je više nego očigledno, po oceni istoričara umetnosti dr Petera Selema, „kako njegov zanat postaje zalog poetike: mir ruke je mir krajolika”. Na kraju, priređena je i izložba “Tri barda grafičke prese”, umetnika Emira Dragulja, Dževada Hoze i Halila Tikveše, čiji je rad najvećim delom vezan upravo za ovu tehniku. Sama postavka temeljila se na grafičkim otiscima iz kolekcije Umetničke galerije BiH I zapravo je imala za cilj da predstavi bosanskohercegovačku tradiciju prikazanu savremenim umetničkim izrazom. 

Ipak, centralno poglavlje„TermagARTa” bio je rezidencijalni program za likovne umetnike. Pored Jelena Prokopović, poziv da budu deo festivala dobili su slikari, grafičari i vajari Veljko Valjarević (Užice), Danka Dimitrijević (Kraljevo), Amer Hadžić (Sarajevo), Damjan Kovačević (Bihać), Marko Kusmuk (Sarajevo), Sara Nikolić, Petar Sibinović (Valjevo) i Naod Zorić (Đurđevića Tara). „Verni svom autentičnom, autorskom rukopisu i idejno-sadržajnom okviru koji ih zaokuplja, tokom rezidencije oni su kreirali umetnička dela inspirisani nestvarnom prirodom Jahorine“, reči su istoričarke umetnosti AnjE Bogojević na završnoj izložbi rezidencije, priređenoj u okviru svečane završnice festivala.

Jelena Prokopović predstavila se na ovom vernisažu sa dve slike - „Portret I” i „Portret II”, kojima samo potvrđuje da je u svom radu sklona dubinskim istraživanjima u svim likovnim disciplinama kojima je posvećena, bilo da je reč o crtežu, sklupturi ili u ovom slučaju uljima na platnu. Ova mlada autorka je završila osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koja je svojevremeno i nagradila njena postignuća na polju skulpture. Izlagala je na brojnim izložbama, grupnim i samostalnim (Novi Sad, Kikinda...), a među ostalim priznanjima je i Prva nagrada „Lazar Vozarević” na Salonu Srema u Sremskoj Mitrovici. „Moj cilj je da stvorim novi imaginarni svet, očišćen od spoljnih uticaja”, reči su mlade autorke. „Umetnost stvaram kao kategoriju ličnog azila, što je u velikoj meri odraz same sadašnjosti”...

M. Stajić

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
GIPSANA SKULPTURA VEĆ PETNAEST GODINA STOJI NA GLAVNOM TRGU Tiha Banaćanka ne deli posmatrače

PRELJA

а

GIPSANA SKULPTURA VEĆ PETNAEST GODINA STOJI NA GLAVNOM TRGU Tiha Banaćanka ne deli posmatrače

07.09.2024. 00:00 00:00
JELENA ILIJIN, VAJARKA IZ PANČEVA Od figurica za tortu do velike skulpture

JELENA ILIJIN, VAJARKA IZ PANČEVA Od figurica za tortu do velike skulpture

05.12.2023. 07:20 07:40
TVOJA REČ Suzana Rudić (27) vajarka i pesnikinja: Put iz srca i duše je malo teži, SVI DA BUDEMO TOLERANTNIJI

TVOJA REČ Suzana Rudić (27) vajarka i pesnikinja: Put iz srca i duše je malo teži, SVI DA BUDEMO TOLERANTNIJI

10.11.2023. 11:42 11:48