scattered clouds
12°C
01.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0375
usd
105.0323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОЛИКО СУ РИБЕ ПАМЕТНЕ? Кечига ништа не капира, док шаран...РИБАРСКИ АС ПЕТАР ЛАПУ БРАША „СТРУЧНО“ ОБЈАСНИО

01.10.2024. 15:41 15:55
Пише:
кечига
Фото: youtube prinstcrin/ Euronews Serbia

Колико су рибе паметне? Да ли је тачно уврежено мишљење да су рибе најглупља створења од свих кичмењака?

Да ли заиста не могу да памте догађаје који су се десили пре више од три секунде? О овим темема и даље се воде полемике у рибарским и научним круговима. На ову тему разговарали смо са чувеним рибарем Петром Лапуом Брашом. Овај човек рибари више од шест деценија, те има изузетно искуство и знање. Додуше, овај алас рибљу интелигенцију посматра, пре свега, кроз њихово понашање у риболову, тачније на који начин се скривају и како избегавају мреже и удице.

Kечига као салата

За Брашу нема дилеме – најглупља међу речним рибама с којима је долазио у додир је кечига. То највероватније није спорно, с обзиром да је кечига једна од најстаријих представника рибљег света, еволутивно мало промењена у последњих 200 миленијума. Кажу да је дунавска кечига постојала још у доба диносауруса. Но, било како било, Браша за ову врсту даје једноставно објашњење:

 

шаран
Фото: Петар Лапу Браша (Приватна архива)

- Не уме ни да се сакрије, покупиш је као салату – каже искусни рибар.

У паметне рибе не спада ни сом. Њега воде инстикти велике алавости.

- Лично сам гледао како сом уловљен у чамцу гута деверику, очигледно несвестан ситуације у којој се налази. Хоће да угризе и човека. 

У групу „приглупих” наш саговорник сврстао је и штуку. 

- Штука не поседује неко лукавство. Скрива се у растињу у близини обале, а ту и чека плен, у плиткој води која мирује или се споро креће. И зна да угризе.

Паметни, преваранти и шарани

По Браши, међу паметније рибе спадају смуђ, деверика и толстолобик.   

- Деверика је доста паметна, јер уме уочи и обиђе мрежу. Смуђ је такође  паметан, јер када уочи опасност уме да побегне и сакрије се међу пањевима и оним деловима обале где је безбеднији. А толстолобик је посебан, најсличнији човеку. Зашто? Па зато што је преварант – кроз смех каже чувени алас. Када је у питању најпаметнија речна риба, наш саговорник нема дилему – то је шаран. За дунавског шарана кажу да је то „риба са два факултета“. Тешко га је уловити и у спортском риболову, а многи пецароши улов крупнијег шарана сматрају врхунским доживљејем и највећим успехом. 

сом
Фото: pixabay

- Од шарана нема паметније и лукавије рибе. Када је у опасности, не паничини. Тада доста брзо „сними“ околину и процени где и на који начин може да се сакрије. Уме да избегне заседу, мрежу... Такође, када процени да је то најбоље за њега, уме да се примири и једва да се помера – каже Браша. 

Научници на страни риба

Што се науке и научника тиче, последњих година је уочљива продукција мишљења по којима рибе никако не заслужују етикету најглипљих представника кичмењака. Неки британски биолози су чак устврдили да су рибе развиле социјалну интелигенцију водећи се „стратегијама манипулације, кажњавања и помирења, упражњавајући стабилне културне традиције и сарађујући при откривању грабљиваца или ловљења хране“. По некима, поједине рибе имају дугорочну меморију, неке чак препознају чланове свога јата и свесне су „друштвеног угледа“ других.

Џонатан Балкомб у књизи „Шта рибе знају“  (What a Fish Knows)  изнео је најновија научна истраживања о понашању риба. На пример, научници су доказали да се златне рибице могу сетити нечега што се догодило и пре пет месеци, а неке имају много дуже памћење. У испитивању са шаранима је доказано да ће препознати неки мамац и три године након што су га загризли.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) РЕКОРДАН УЛОВ НА ТИСИ: Тандем Киш победник риболовачког маратона „Кечига” у Бачком Петровом Селу

(ФОТО) РЕКОРДАН УЛОВ НА ТИСИ: Тандем Киш победник риболовачког маратона „Кечига” у Бачком Петровом Селу

22.07.2024. 16:34 16:43
УЛОВ АНДРАША ТОТА ПОТВРЂУЈЕ ДА СЕ ОПОРАВЉА ПОПУЛАЦИЈА УГРОЖЕНЕ ВРСТЕ РИБЕ Кечига од пет кила загризла након пет година ловостаја

Рекордан улов на Тиси

кечига

УЛОВ АНДРАША ТОТА ПОТВРЂУЈЕ ДА СЕ ОПОРАВЉА ПОПУЛАЦИЈА УГРОЖЕНЕ ВРСТЕ РИБЕ Кечига од пет кила загризла након пет година ловостаја

17.09.2024. 16:45 16:45
(ВИДЕО) РИБАР УХВАТИО ЗВЕР Неман ретка у водама Грчке, научници забринути и збуњени

(ВИДЕО) РИБАР УХВАТИО ЗВЕР Неман ретка у водама Грчке, научници забринути и збуњени

23.08.2024. 13:19 13:26
РИБА РИБИ ГРИЗЕ РЕП Истраживачи нашли доказе да велике ајкуле лове једна другу

РИБА РИБИ ГРИЗЕ РЕП Истраживачи нашли доказе да велике ајкуле лове једна другу

ВАШИНГТОН: У ланцу исхране у океану, велике ајкуле углавном треба да се чувају китова орки, али најновија студија показује да ови велики предатори треба да се чувају и једни од других, објавили су данас амерички медији.
03.09.2024. 17:27 19:02