scattered clouds
18°C
01.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0375
usd
105.0323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПАНИКА: Прети несташица ове три намирнице

01.10.2024. 13:28 13:47
Пише:
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

Уколико радници у лукама на истоку и обали Мексичког залива ступе у штрајк у уторак, као што се сада чини вероватно, то би могло да угуши залихе многих популарних производа који се допремају преко тих докова.

Предузећа су нервозно посматрала како се приближава рок за штрајк са мало знакова напретка ка договору о избегавању штрајка десетина хиљада радника. Многи су чинили све што су могли да се припреме за гашење - али постоје ограничења.

Нема економског – или логистичког – смисла слати много робе која долази у луке источне обале алтернативним улазним лукама - или авионом.

То значи да би Америка (а онда и остатак света) могла да уочи мањак чоколаде, алкохола, популарног воћа, укључујући банане и трешње, па чак и одређених аутомобила ако штрајк потраје дуго. То би могло значити веће цене за робу која је доступна.

Добра вест у овоме јесте да је празнична роба већ стигла. Обично је 70% робе коју трговци чувају за празнике већ је отпремљено кроз луке у ово доба године. А због претње штрајком, тај проценат је овога пута много већи.

Међутим, ЦНБЦ подсећа, да је последњи штрак у луци, 2002. године заробио робу шест месеци.

Већина празничне робе може да стоји у складиштима, или чак у транспортним контејнерима, месецима. То међутим, није случај са кварљивом робом која протиче кроз луке, као што су воће и поврће. А можда је најбољи пример за то најпопуларније воцћ Американаца, банана.

Практично све банане које се једу у Сједињеним Државама су увезене, а 1,2 милиона метричких тона банана протиче кроз луке које заступа ИЛА, а лука Вилмингтон у Делаверу себе проглашава за највећу америчку луку за банане. Увоз банана кроз те луке представља 25% потрошње банана у САД, према подацима америчког Бироа за фарму.

Али има и доста другог увоза, укључујући 90% увезених трешања, које се крећу кроз те луке, као и значајан део јагодичастог и другог воћа. Иако постоје домаћи извори тих производа, као што су трешње из држава Мичигена и Западне обале, постоји већа потражња за производом него што амерички узгајивачи могу да обезбеде.

А специјалне прехрамбене артикле, као што су увезена чоколада и месо из Европе, такође су у опасности од брзог недостатка, рекао је Danni Munch, економиста Америцан Фарм Буреау.

Потрошачи који воле „ствари страних извора били би погођени", рекао је он. "Биће скупље купити те предмете у најмању руку."

Састојци за чоколаду за Ноћ вештица су већ стигли, рекао је Мунк, и можда неће утицати на производњу за Божић. Али производња за почетак следеће године би могла бити погођена, у зависности од дужине штрајка, па би слаткише за Дан заљубљених могло бити теже пронаћи.

Попијте - док можете

Американци имају доста домаћих извора ако желе да попију пиће. Али многи преферирају увоз из Европе, Јужне Америке или Кариба, производе као што су немачко пиво, француско вино, шкотски и ирски виски или рум и текила.

Постоји довољна потражња, а пића су међу главним производима којима се рукује у луци Њујорк и Њу Џерси, највећој луци која би могла да буде затворена овим штрајком.

- Овај потенцијални штрајк долази у најгорем тренутку - рекао је за CNN Chris Свонгер, извршни директор Савета за дестилиране алкохолне пића.

- Нагињемо се великом продајном периоду у години за жестока пића, што води ка празницима. Чак би и једнодневни штрајк могао имати значајне последице.

- Могли бисте видети утицај у продавници пића у року од месец дана, у зависности од инвентара - рекао је он.

Поред тога, 18% пива које се конзумира у Сједињеним Државама се увози, као и 25% до 33% вина, као и 90% рума. И многи од тих увоза долазе преко лука на истоку и обали Залива, пише Србија Данас.

Дуготрајни штрајк би могао би да утиче и на набавку аутомобила.

Европски произвођачи аутомобила рекли су да не могу рећи колико ће у овом тренутку бити погођени.

- Веома нам је тешко да предвидимо утицај - рекао је портпарол Фолксвагена Марк Гилис за CNN.

- На крају, чак и ако штрајк траје дан или два, то ће изазвати промене.

Ниске залихе нових аутомобила пре неколико година и рекордни раст цена који је пратио ту оскудну понуду, настали су због несташице делова потребних за њихову производњу. Лоша вест је да би штрајк могао да врати неке од тих проблема у производњи, јер би аутомобилски делови који долазе из Европе, па чак и Азије, могли бити заустављени. Чак и ако произвођач аутомобила добије релативно мало делова који су му потребни кроз ове портове, он не може да заврши аутомобил са само 99% његових делова.

 

 

 

Извор:
Srbija Danas
Аутор:
Пошаљите коментар
НЕСТАШИЦА ПОЗНАТОГ ЛЕКА Ово је разлог, Хрвати у паници

НЕСТАШИЦА ПОЗНАТОГ ЛЕКА Ово је разлог, Хрвати у паници

16.09.2024. 16:51 17:02
АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У ОВОЈ ОПШТИНИ Прети несташица и строге рестрикције због енормне потрошње, а биће кажњен СВАКО КО буде трошио воду НЕРАЦИОНАЛНО

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У ОВОЈ ОПШТИНИ Прети несташица и строге рестрикције због енормне потрошње, а биће кажњен СВАКО КО буде трошио воду НЕРАЦИОНАЛНО

18.07.2024. 14:48 15:05
ОВЕ ТРИ НАМИРНИЦЕ ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ ЗА ДОРУЧАК Повећавају ризик од срчаних обољења и гојазости

ОВЕ ТРИ НАМИРНИЦЕ ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ ЗА ДОРУЧАК Повећавају ризик од срчаних обољења и гојазости

04.09.2024. 08:06 08:11
ОВИХ 5 НАМИРНИЦА ЗАОБИЛАЗИТЕ У ШИРОКОМ ЛУКУ Ево које су НАЈГОРЕ СТВАРИ КОЈЕ МОЖЕТЕ ПОЈЕСТИ

ОВИХ 5 НАМИРНИЦА ЗАОБИЛАЗИТЕ У ШИРОКОМ ЛУКУ Ево које су НАЈГОРЕ СТВАРИ КОЈЕ МОЖЕТЕ ПОЈЕСТИ

Ова храна је најгора за ваш организам
03.09.2024. 21:30 21:54