clear sky
27°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

И ПОРЕД УСПОРАВАЊА, ПРИВРЕДА НАСТAВЉА СОЛИДАН РАСТ Због суше, пада пољопривреднa производњa и БДП за 0,4 посто

27.09.2024. 08:06 08:14
Пише:
а
Фото: Дневник

У Србији је у другом кварталу ове године привредна активност успорена на 4 одсто годишње, али је у поређењу са другим земљама раст и даље солидан, изјавио је професор Економског факултета Милојко Арсић.

Он је на представљању 77. броја Кварталног монитора економских трендова и политика у Србији рекао да је инфлација у јуну ушла у циљни коридор, након чега је у наредна два месеца благо убрзана, тако да је још међу највећим у Европи. 

„Запосленост благо расте, док реалне зараде расту брже од продуктивности, што у кратком року повољно утиче на привреду и стандард грађана, али није одрживо у дужем периоду”, рекао је он. Према његовим речима, у првих седам месеци остварен је фискални суфицит, али је ребалансом буџета планирано велико повећање расхода, услед чега ће дефицит у 2024. години износити 2,9 одсто БДП-а и биће за више од 500 милиона евра већи него што је иницијално планирано. 

Навео је да је Народна банка Србије од јуна три пута смањила референтну каматну стопу што је, како је оценио, било примерено нивоу инфлације. Указао је, међутим, да је потребна опрезност у смањивању каматних стопа због експанзивне фискалне политике која је планирана у овој и наредним годинама и високог раста доходака.

Запосленост благо расте, док реалне зараде расту брже од продуктивности, што у кратком року повољно утиче на привреду и стандард грађана, али није одрживо у дужем периоду (профeсор Економског факултета Милојко Арсић)

„Десезонирани раст БДП-а се стабилизовао у последња три квартала и он показује да привреда Србије расте по стопи од око 0,8 одсто из квартала у квартал, што на годишњем нивоу износи 3,2 одсто. Главни покретач привредног раста у другом кварталу била је домаћа тражња, која је у том кварталу имала међугодишњи реални раст од 5,5 одсто, док је извоз негативно доприносио расту БДП-а”, рекао је он. Додао је да на страни производње највећи допринос расту потиче од грађевинарства и услуга, док је раст индустрије био скроман, а пад пољопривредне производње ће због суше смањити раст БДП. Процењује се да ће то смањење бити за 0,3 одсто до 0,4 одсто.

Када је реч о проценама за наредни период, Арсић је истакао да се у другој половини године очекује успоравање раста БДП-а, па се очекује да ће раст у 2024. износити око 3,5 одсто. 

а
Фото: Pixabay.com

Што се инфлације тиче, наводе да је Србија од почетка ове године знатно оборила инфлацију, али да је она и даље изнад средине циљног коридора и нешто већа него у европским земљама. 

„Комбинација инфлације веће од европске и фиксног курса за последицу има убрзано приближавање цена у Србији европским ценама. Опадање инфлације је средином године успорено, што је последица раста домаће тражње и трошкова, а не кретања на светском тржишту или сезонских фактора”, истакао је професор Арсић. Додао је да је за стабилизацију инфлације на ниском нивоу, уз чврсту монетарну политику, неопходно да плате расту у складу са продуктивношћу, као и да фискални дефицит буде низак.

Е. Д.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
КАКО ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕЊУЈЕ РЕБАЛАНС БУЏЕТА: Повећање јавних расхода али и номинални раст БДП-а главне карактеристике предложеног ребаланса
Фискални савет Републике Србије

КАКО ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕЊУЈЕ РЕБАЛАНС БУЏЕТА: Повећање јавних расхода али и номинални раст БДП-а главне карактеристике предложеног ребаланса

23.09.2024. 11:45 13:29
"НИКАД ВЕЋИ БДП" Министар Мали: На државном рачуну 695 милијарди динара, апсолутно долазимо до циља од просечне зараде од 1.400 евра

"НИКАД ВЕЋИ БДП" Министар Мали: На државном рачуну 695 милијарди динара, апсолутно долазимо до циља од просечне зараде од 1.400 евра

23.09.2024. 11:25 11:49
СРБИЈА ДРУГА НАЈБРЖЕ РАСТУЋА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ Министар Мали на седници Одбора за финансије: Стопа раста БДП-а 22,2 одсто, у топ пет држава смо
мали

СРБИЈА ДРУГА НАЈБРЖЕ РАСТУЋА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ Министар Мали на седници Одбора за финансије: Стопа раста БДП-а 22,2 одсто, у топ пет држава смо

22.09.2024. 19:11 19:19