broken clouds
22°C
25.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0917
usd
104.5929
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРЖАВА ДАЈЕ СУБВЕНЦИЈЕ Обновите столарију, фасаде и соларне панеле ЕВО КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ, ОВО ЈЕ ПРОЦЕДУРА

25.09.2024. 18:10 18:33
Пише:
столарија
Извор: Pixabay.com

У овој години новац за обнову некретнина добило је 137 локалних самоуправа.

Помоћница министарке енергетике Маја Вукадиновић рекла је да ће до краја октобра готово сви градови и општине са којима је Министарство потписало уговоре објавити јавне позиве за грађане за субвенције при замени столарије, обнови фасаде или куповини панела. Помоћница министра објаснила је како грађани могу да се распитају о конкурсу и која је документација потребна.

Кроз пројекат "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане" који Влада спроводи са Светском банком, планирно је да до 2027. субвенције за замену столарије, котлова, изолацију фасаде и соларне панеле добије 50.000 домаћинстава. У овој години средства за те намене добило је 137 локалних самоуправа. У неким градовима и општинама се одмакло са послом, негде није ни почело пријављивање грађана.

"Контактирали смо са осталим градовима и општинама и добили смо одговор да ће до краја октобра већина њих објавити јавне позиве за грађане", навела је Вукадиновићева.

Када је реч о пријави, Вукадиновићева је рекла да на свим интернет страницама сваке локалне самоуправе постоји списак документације и ту ће се објављивати јавни позиви.

"Поред тога, грађани могу да оду у зграду јединице локалне самоуправе да се распитају. А поред тога Министарство и пројектни тим који прати реализацију овог пројекта од летос су започели трибине. У неким градовима као што су Краљево, Пожаревац, Суботица, Сремска Митровица, Чачак су одржане. У Нишу ће бити одржана трибина сутра где сви заинтересовани грађани могу да дођу да се респитају о условима и потребној документацији“, навела је помоћница министарке.

столарија
Извор: Pixabay.com

Социјално угрожене категорије могу конкурисати

Према њеним речима, ове године могу конкурисати и социјално угрожене категорије грађана или енергијски угрожени купци, то је новина и 44 јединице локалне самоуправе определиле су средства за ове намене. Те категорије грађана, како каже, моћи ће да оставаре субвенције и до 90 процената.

"Грађани могу да се пријаве за једну меру или за више мера. Уколико се пријаве за једну меру, могу остварити субвенције до 50 одсто, а уколико се пријаве за више мера, субвенције иду и до 65 одсто. На пример, уколико се пријаве да замену столарије, изолују фасаду и уграде соларне панеле, могу остварити субвенције и до 65 одсто", рекла је Вукадиновићева.

Напоменула је да сваки грађанин који се пријави и поднесе формално исправну документацију, а то су - пријавни образац, лична карта, доказ о власништву, доказ о легализацији и копија последњег рачуна за струју, пријава је формално правно исправна и оне ће се узети у разматрање.

соларни панели
Извор: Pixabay.com

Како се праве листе

"Прави се листа на основу редослада приспећа пријава. Оно што је новина ове године јесте да смо оставили рок од 10 дана од дана објављивања јавног позива до почетка рока за подношње пријава. То је рок од 10 дана у коме грађани могу додатно да се информишу о свему ономе што им је нејасно", објаснила је Вукадиновићева.

Како је рекла, сам број грађана који ће остварити право на субвенције зависи од укупног износа средстава која су опредељена за те намене у општини или граду.

"По прошлогодишњем јавном позиву који се реализује у оквиру овог пројекта, више од 11.000 домаћинстава је добило субвенције. У претходне три године више од 20.000. План је да се до краја новембра 2027. године, до када ће да траје овај програм, енергијски санира више од 70.000 домаћинстава. Такође, преговарамо и са међународним финанским институцијама о додатним средствима", истакла је Вукадиновићева.

мачка
Извор: Pixabay.com

Уштеде и до 70 процената

На питање колике се уштеде могу остварити овим субвенцијама, помоћница министарке каже да ако се неко опредали за појединачну меру, као што је изолација фасаде, уштеде иду од 25 до 30 процената, а уколико неко поред тога ради столарију и соларне панеле, уштеде могу ићи и до 70 процената.

"Кад се заврше радови, комисија у граду или општини је у обавези да изврши обилазак објеката да би видела да ли су сви радови изведени како треба и након тога, грађанин измирује свој део обавезе према извођачу радова, а Министарство пребацује новац јединици локалне самоуправе, која остатак пребацује том извођачу радова. Дакле, након што грађанин свој део исплати. Тако да је то обавеза града или општине", објаснила је помоћница министарке Маја Вукадиновић.

Извор:
Mondo.rs
Аутор:
Пошаљите коментар