clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНТЕРВЈУ: ПРОФ. ДР СРЂАН КОЛАКОВИЋ, ДИРЕКТОР НТП Како Научно-технолошки парк постаје ресурс за иновације и развој будућих генерација

22.09.2024. 10:22 10:46
Пише:
НТП
Извор: НТП / Идејни пројекат објекта НТП НС2

Европска ноћ истраживача, 15. по реду, почиње вечерас у Научно-технолошком парку Нови Сад (НТП НС), који је ове године први пут један од носилаца манифестације осмишљене да повезује научнике и истраживаче са најширом публиком.

Ово је потврда да је НТП НС за мање од три године постао способан да реализује веома захтевне међународне пројекте. Доказ томе су и два недавна признања са такмичења Interreg Slam у Шпанији: прекогранични пројекат Србија-Хрватска „Future powered by AI – UPDATE“ проглашен је најбољим Интеррег пројектом за 2023. годину, а добио је и Social Media Award за кампању на друштвеним мрежама.

– Ове године смо део националног програма у оквиру којег подржавамо развој иновационих стартапова у Суботици, Кањижи, Малом Зворнику и на једном факултету у Београду. Поред тога, реализујемо седам европских пројеката, укључујући програме Интеррег и Хоризонт, што је додатно унапредило наше капацитете за едукацију и подршку јачању иновационог екосистема у земљи – изјавио је за „Дневник” проф. Др Срђан Колаковић, професор Факултета техничких наука, један од иницијатора пројекта НТП-а, који је водио изградњу овог комплекса и сада поново обавља функцију директора.

НТП
Извор: НТП

Коворкинг и стартап чланство

Чланство у НТП НС отвара бројне могућности за развој стартапова – наводи професор Колаковић – Прва опција је изнајмљивање коворкинг простора појединцима, где им пружамо сав потребан простор и инфраструктуру за рад и развој њихових идеја. Наш коворкинг нуди рад у окружењу људи који константно раде на унапређењу својих пословних идеја, што може довести до нових идеја и формирања сасвим нових стартапова. Они могу аплицирати за чланство и добити додатни пакет подршке под веома повољним условима. Уласком у НТП, стартапи стичу право да проведу максимално три године у НТП. Уколико стартап идеја добије потврду на тржишту, стартап прелази на следећи ниво, односно у компанијски део НТП-а. Већ сада имамо неколико стартапова који су се развили до те мере да запошљавају више од 40 младих инжењера. Један од тих стартапова је развио софтверску платформу која управља са више хиљада нафтних бушотина широм света. Други стартап је развио систем који у реалном времену детектује закоровљеност усева и директно контролише прскалице, при чему се, с једне стране, остварује велика уштеда и повећава ефикасност третмана, док се с друге стране смањује загађење земљишта и укупно загађење животне средине.

 Да ли је НТП испунио своје циљеве?

– Када смо пројектовали Научно-технолошки парк Нови Сад, поставили смо амбициозне циљеве, са визијом повезивања високог образовања, науке и индустрије. Идеја о формирању НТП-а настала је пре двадесет година на Факултету техничких наука, када смо увидели потребу за ближим повезивањем науке и привреде. Почетком 2000-их суочили смо се са изазовом да тадашња привреда није могла да апсорбује иновативне идеје наших професора и истраживача. Зато је ФТН, заједно са својим професорима, основао мале фирме које су те идеје развијале и пласирале на тржиште – данас их називамо стартаповима. Многе од тих фирми су прерасле у велике компаније које запошљавају стотине инжењера. Данас, НТП НС окупља 20 компанија, 29 стартапова, Национални институт за вештачку интелигенцију и шест виртуелних чланица. Недавно нас је посетио и амбасадор Јапана, јер у октобру очекујемо посету 140 јапанских привредника, заинтересованих за сарадњу.

Идејни пројекат објекта НТП НС2
Извор: НТП

Позивамо младе људе, са идејом и жељом да је развијају, да дођу у НТП да им помогнемо и омогућимо да своју будућност овде и остваре

 Да ли сте задовољни досадашњим резултатима у повезивању привреде и образовања?

– Наша позиција у срцу кампуса Универзитета у Новом Саду омогућава блиску сарадњу између науке, високог образовања и привреде. У згради НТП НС налази се око 400 професора и истраживача, као и 3.000 студената завршних година. Овај модел омогућава студентима стицање практичног искуства, док компаније добијају приступ младим талентима. Сваке године из наше зграде изађе више од 1.000 младих инжењера из области електротехнике и информатике, што представља велики ресурс за будућност.

Безрезервна подршка државе

Наш главни циљ је да задржимо младе таленте у земљи и да допринесемо развоју српске привреде. Све ово не би било могуће без безрезервне подршке врха Републике Србије, Покрајинске владе и Града Новог Сада. Ово је одличан пример њихове сарадње у развоју иновационог екосистема, што директно доприноси развоју привреде у региону – каже директор Научно технолошког парка Нови Сад. – Пример добре праксе улагања у подизање српског екоситема је и швајцарски предузетнички програм Свис ЕП (Swiss Entrepreneurship Program) који помаже развој стартап и предузетничког екосистема кроз непосредан рад са стартап тимовима и стартап компанијама, али и кроз помоћ организацијама које подржавају стартапе који су прошле недеље спроводио темељне обуке у НТП НС. Њихов циљ је да пруже подршку кроз прецизно мерење резултата и доприноса нашег парка. Њихови стручњаци континуирано раде са нашим тимом како би помогли у развоју програма НТП-а, чиме унапређују екосистем у Новом Саду, а потом и на националном нивоу. Ова сарадња има за циљ стварање јачег и одрживијег екосистема који ће омогућити раст и развој локалних иновативних компанија, стартапова и целе заједнице, што ће допринети јачању привреде.

 Како оцењујете утицај НТП-а на иновациони екосистем у Србији?

– Утицај НТП-а на иновациони екосистем Србије већ је видљив. Свакодневно у нашим просторијама ради и ствара око 1.500 младих људи, запослених у компанијама и стартаповима. НТП НС полако постаје центар за иновације и технологије у региону. Показатељи раста ИКТ сектора то потврђују – у 2023. години, извоз из ове области достигао је 3,4 милијарде евра, а очекује се да ће ове године премашити четири милијарде.

НТП
Извор: НТП

 Који су будући планови развоја НТП-а? 

– Планирамо изградњу комплекса НТП НС 2, који ће обезбедити додатне капацитете за истраживање и развој, посебно у области аутомотив индустрије и производних сектора. Пројектна документација би требало да буде спремна до пролећа, и процене су да би изградња тог новог објекта, након што почну радови, могла бити завршена за око две године. НТП НС 2 ће омогућити инжењерима да раде на развоју иновативних производа у сарадњи са компанијама, чиме ћемо још више повезати науку и индустрију.

Мирослав Стајић

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ИНТЕРВЈУ: ПРОФ. ДР БОРИС ДУМНИЋ, В. Д. ДЕКАНА ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ Градиће се још један Научно-технолошки парк

ИНТЕРВЈУ: ПРОФ. ДР БОРИС ДУМНИЋ, В. Д. ДЕКАНА ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ Градиће се још један Научно-технолошки парк

02.06.2024. 08:56 21:53
Научно-технолошки парк Нови Сад расписао ЈАВНИ ПОЗИВ за виртуелно чланство

Научно-технолошки парк Нови Сад расписао ЈАВНИ ПОЗИВ за виртуелно чланство

24.01.2024. 15:09 15:12
Научно-технолошки парк 2 за нове технологије, потписан уговор о изради пројекта

Научно-технолошки парк 2 за нове технологије, потписан уговор о изради пројекта

25.05.2023. 13:13 13:16