Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU: PROF. DR SRĐAN KOLAKOVIĆ, DIREKTOR NTP Kako Naučno-tehnološki park postaje resurs za inovacije i razvoj budućih generacija

22.09.2024. 10:22 10:46
Piše:
НТП
Izvor: NTP / Idejni projekat objekta NTP NS2

Evropska noć istraživača, 15. po redu, počinje večeras u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad (NTP NS), koji je ove godine prvi put jedan od nosilaca manifestacije osmišljene da povezuje naučnike i istraživače sa najširom publikom.

Ovo je potvrda da je NTP NS za manje od tri godine postao sposoban da realizuje veoma zahtevne međunarodne projekte. Dokaz tome su i dva nedavna priznanja sa takmičenja Interreg Slam u Španiji: prekogranični projekat Srbija-Hrvatska „Future powered by AI – UPDATE“ proglašen je najboljim Interreg projektom za 2023. godinu, a dobio je i Social Media Award za kampanju na društvenim mrežama.

– Ove godine smo deo nacionalnog programa u okviru kojeg podržavamo razvoj inovacionih startapova u Subotici, Kanjiži, Malom Zvorniku i na jednom fakultetu u Beogradu. Pored toga, realizujemo sedam evropskih projekata, uključujući programe Interreg i Horizont, što je dodatno unapredilo naše kapacitete za edukaciju i podršku jačanju inovacionog ekosistema u zemlji – izjavio je za „Dnevnik” prof. Dr Srđan Kolaković, profesor Fakulteta tehničkih nauka, jedan od inicijatora projekta NTP-a, koji je vodio izgradnju ovog kompleksa i sada ponovo obavlja funkciju direktora.

НТП
Izvor: NTP

Kovorking i startap članstvo

Članstvo u NTP NS otvara brojne mogućnosti za razvoj startapova – navodi profesor Kolaković – Prva opcija je iznajmljivanje kovorking prostora pojedincima, gde im pružamo sav potreban prostor i infrastrukturu za rad i razvoj njihovih ideja. Naš kovorking nudi rad u okruženju ljudi koji konstantno rade na unapređenju svojih poslovnih ideja, što može dovesti do novih ideja i formiranja sasvim novih startapova. Oni mogu aplicirati za članstvo i dobiti dodatni paket podrške pod veoma povoljnim uslovima. Ulaskom u NTP, startapi stiču pravo da provedu maksimalno tri godine u NTP. Ukoliko startap ideja dobije potvrdu na tržištu, startap prelazi na sledeći nivo, odnosno u kompanijski deo NTP-a. Već sada imamo nekoliko startapova koji su se razvili do te mere da zapošljavaju više od 40 mladih inženjera. Jedan od tih startapova je razvio softversku platformu koja upravlja sa više hiljada naftnih bušotina širom sveta. Drugi startap je razvio sistem koji u realnom vremenu detektuje zakorovljenost useva i direktno kontroliše prskalice, pri čemu se, s jedne strane, ostvaruje velika ušteda i povećava efikasnost tretmana, dok se s druge strane smanjuje zagađenje zemljišta i ukupno zagađenje životne sredine.

 Da li je NTP ispunio svoje ciljeve?

– Kada smo projektovali Naučno-tehnološki park Novi Sad, postavili smo ambiciozne ciljeve, sa vizijom povezivanja visokog obrazovanja, nauke i industrije. Ideja o formiranju NTP-a nastala je pre dvadeset godina na Fakultetu tehničkih nauka, kada smo uvideli potrebu za bližim povezivanjem nauke i privrede. Početkom 2000-ih suočili smo se sa izazovom da tadašnja privreda nije mogla da apsorbuje inovativne ideje naših profesora i istraživača. Zato je FTN, zajedno sa svojim profesorima, osnovao male firme koje su te ideje razvijale i plasirale na tržište – danas ih nazivamo startapovima. Mnoge od tih firmi su prerasle u velike kompanije koje zapošljavaju stotine inženjera. Danas, NTP NS okuplja 20 kompanija, 29 startapova, Nacionalni institut za veštačku inteligenciju i šest virtuelnih članica. Nedavno nas je posetio i ambasador Japana, jer u oktobru očekujemo posetu 140 japanskih privrednika, zainteresovanih za saradnju.

Идејни пројекат објекта НТП НС2
Izvor: NTP

Pozivamo mlade ljude, sa idejom i željom da je razvijaju, da dođu u NTP da im pomognemo i omogućimo da svoju budućnost ovde i ostvare

 Da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima u povezivanju privrede i obrazovanja?

– Naša pozicija u srcu kampusa Univerziteta u Novom Sadu omogućava blisku saradnju između nauke, visokog obrazovanja i privrede. U zgradi NTP NS nalazi se oko 400 profesora i istraživača, kao i 3.000 studenata završnih godina. Ovaj model omogućava studentima sticanje praktičnog iskustva, dok kompanije dobijaju pristup mladim talentima. Svake godine iz naše zgrade izađe više od 1.000 mladih inženjera iz oblasti elektrotehnike i informatike, što predstavlja veliki resurs za budućnost.

Bezrezervna podrška države

Naš glavni cilj je da zadržimo mlade talente u zemlji i da doprinesemo razvoju srpske privrede. Sve ovo ne bi bilo moguće bez bezrezervne podrške vrha Republike Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada. Ovo je odličan primer njihove saradnje u razvoju inovacionog ekosistema, što direktno doprinosi razvoju privrede u regionu – kaže direktor Naučno tehnološkog parka Novi Sad. – Primer dobre prakse ulaganja u podizanje srpskog ekositema je i švajcarski preduzetnički program Svis EP (Swiss Entrepreneurship Program) koji pomaže razvoj startap i preduzetničkog ekosistema kroz neposredan rad sa startap timovima i startap kompanijama, ali i kroz pomoć organizacijama koje podržavaju startape koji su prošle nedelje sprovodio temeljne obuke u NTP NS. Njihov cilj je da pruže podršku kroz precizno merenje rezultata i doprinosa našeg parka. Njihovi stručnjaci kontinuirano rade sa našim timom kako bi pomogli u razvoju programa NTP-a, čime unapređuju ekosistem u Novom Sadu, a potom i na nacionalnom nivou. Ova saradnja ima za cilj stvaranje jačeg i održivijeg ekosistema koji će omogućiti rast i razvoj lokalnih inovativnih kompanija, startapova i cele zajednice, što će doprineti jačanju privrede.

 Kako ocenjujete uticaj NTP-a na inovacioni ekosistem u Srbiji?

– Uticaj NTP-a na inovacioni ekosistem Srbije već je vidljiv. Svakodnevno u našim prostorijama radi i stvara oko 1.500 mladih ljudi, zaposlenih u kompanijama i startapovima. NTP NS polako postaje centar za inovacije i tehnologije u regionu. Pokazatelji rasta IKT sektora to potvrđuju – u 2023. godini, izvoz iz ove oblasti dostigao je 3,4 milijarde evra, a očekuje se da će ove godine premašiti četiri milijarde.

НТП
Izvor: NTP

 Koji su budući planovi razvoja NTP-a? 

– Planiramo izgradnju kompleksa NTP NS 2, koji će obezbediti dodatne kapacitete za istraživanje i razvoj, posebno u oblasti automotiv industrije i proizvodnih sektora. Projektna dokumentacija bi trebalo da bude spremna do proleća, i procene su da bi izgradnja tog novog objekta, nakon što počnu radovi, mogla biti završena za oko dve godine. NTP NS 2 će omogućiti inženjerima da rade na razvoju inovativnih proizvoda u saradnji sa kompanijama, čime ćemo još više povezati nauku i industriju.

Miroslav Stajić

Izvor:
dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
INTERVJU: PROF. DR BORIS DUMNIĆ, V. D. DEKANA FAKULTETA TEHNIČKIH NAUKA UNIVERZITETA U NOVOM SADU Gradiće se još jedan Naučno-tehnološki park

INTERVJU: PROF. DR BORIS DUMNIĆ, V. D. DEKANA FAKULTETA TEHNIČKIH NAUKA UNIVERZITETA U NOVOM SADU Gradiće se još jedan Naučno-tehnološki park

02.06.2024. 08:56 21:53
Naučno-tehnološki park Novi Sad raspisao JAVNI POZIV za virtuelno članstvo

Naučno-tehnološki park Novi Sad raspisao JAVNI POZIV za virtuelno članstvo

24.01.2024. 15:09 15:12
Naučno-tehnološki park 2 za nove tehnologije, potpisan ugovor o izradi projekta

Naučno-tehnološki park 2 za nove tehnologije, potpisan ugovor o izradi projekta

25.05.2023. 13:13 13:16