clear sky
20°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дунав се излио

(ФОТО) „Дневник” на лицу места: ЧАМЦЕМ ДО КУЋА И ВИКЕНДИЦА Дунав већ поплавио делове насеља код Бездана ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА ЋЕ ЈОШ ДА РАСТЕ

22.09.2024. 07:27 07:42
Пише:
Поплава
Извор: дневник

Катастрофичне поплаве у Централној Европи „зацрвенеле“ су и аларме у српском делу Подунавља и мада стручњаци наглашавају да овај септембарски поплавни талас неће угрозити нашу земљу, у околини српске „дунавске капије“ код Бездана становништво је већ спремно и за најпесимистичније сценарије.

У суботње јутро Дунав је на мерном месту у близини Бездана, код гласовите преводнице коју су својевремено у подухвату изградње Великог Бачког канала реализовала браћа Киш, достигао коту од 580 центиметара, што је још увек подалеко од 700 цм, што је уједно и граница за почетак ванредне одбране од поплава.

Поплава
Извор: дневник

Званичне институције, штабови за ванредне ситуације и експерти Јавног предузећа „Воде Војводине“ већ су пре неколико дана издали одговарајућа упозорења, наглашавајући да су бентови (одбрамбени насипи) и водопривредни објекти спремни за навалу воде из горњег тока Дунава. Међутим, власници кућа за одмор у Барачкој, викенд насељу на самој обали Дунава пре неколико дана су намештај и остали кућни „еспап“ из приземља дигли на спратове својих привремених али и сталних настамби јер се плаше да ће им се викендице наћи под водом. Према досадашњим искуствима ово насеље почне да плави чим вода пређе ниво од 520 центиметара, а власници објеката су се навикли да им из ЕПС-а искључују струју када се ниво Дунава приближи цифри од 600 центиметара. С друге стране запослени у водопривредним предузећима чији је посао да надзиру и Дунав, не виде разлога за забринутост, истичући да су, за разлику од Мађарске и Аустрије, одбрамбени насипи у српском и хрватском делу подунавља знатно више удаљени од тока реке, па небрањена подручја попут „Горњег Подунавља“ и „Копачког рита“ лако прихватају огромне количине воде.

Поплава
Извор: дневник

У ишчекивању високог водостаја вода из Дунава је превентивно упуштена и у систем ДТД чији су канали, за сада, прихватили два метра воденог стуба, па је реално претпоставити да насеља дуж регулисанох каналских обала неће бити угрожена

- У Барачкој су се мало „опустили“ претходних десетак година, када се Дунав није изливао, али ово је треће плављење само од почетка ове године, па је и атмосфера мало „загрејана“ – каже Сузана Ковач из „Еколошке радионице“, која се налази на обали Бајског канала, односно у насипима штићеном простору крај Дунава и која више него добро памти дунавске велике поплавне таласе 2002. и 2013. мада страхопоштовање према великој реци гаји још као дете сећајући се провале Дунава 1960.-тих година прошлог века – Пошто има неколико породица које стално бораве у овом викенд насељу, били су принуђени да претходних дана пронађу нови смештај у викендицама на обалама Великог Бачког и Бајског канала, на Кенђији или у Бездану и Сомбору – сведочи Сузана о недаћама власника викендица у дунавском приобаљу.

Tенденција пораста још четири дана

Према јучерашњим подацима РХМЗ-а, водостај Дунава у Новом Саду је око 400 центиметара, а Игор Колаковић из Вода Војводине потврдио је да није било значајних промена у претходна три дана како у Србији, тако и у прогнозама које стижу из Мађарске. 

- Ванредну одбрану очекујемо у Бездану и Апатину, можда Богојеву, а Бачка Паланка и Нови Сад до границе проглашења ванредне одбране - рекао је Колаковић. Он је додао и да постоји тенденција пораста Дунава у наредна четири дана. 

Граница редовне одбране у Новом Саду је 450 центиметара и очекује се да ће Нови Сад данас ући у ту зону, а водостај не би требало да порасте до границе ванредне одбране, односно 700 центиметара.

Поплава
Извор: дневник

Док је у Велики бачки канал готово цело лето упуштана дунавска вода како би се снабдевали бројни заливни системи, у ишчекивању високог водостаја вода из европског колоса је превентивно упуштена и у систем ДТД чији су канали, за сада, прихватили два метра воденог стуба, па је реално претпоставити да насеља дуж регулисанох каналских обала неће бити угрожени. Како предострожности никад није довољно, своју викендицу на Кенђији на обали Бајског канала обишао је и Новосађанин Александар Љиљак, који више од деценије овде проводи сваки слободан тренутак.

- Јасно ми је да за нас нема непосредне опасности, али желели смо да се осигурамо и сами се уверимо у ситуацију „на терену“, а приде и да проведемо, најављено временски леп, викенд у нетакнутој природи и миру који омогућава Кенђија– сведочи Љиљак.

Поплава
Извор: дневник

Поводањ у најави је донео неприлике угоститељима, односно власницима чарди на обали Дунава које су већ поплављене ( као чувена чарда „Пикец“), до којих се може доћи искључиво чамцем, или неизвесност попут власника популарне „Чарде код Царине“ којој је дунавска вода дошла до саме терасе, будећи у становницима приобаља суоченим са воденом стихијом (не)оправдану зебњу од даљег пораста воде.

Текст и фото: Милић Миљеновић

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ТЕНДЕНЦИЈА ПОРАСТА ДУНАВА У НАРЕДНА 4 ДАНА Код Новог Сада водостај достигао 386 центиметара

ТЕНДЕНЦИЈА ПОРАСТА ДУНАВА У НАРЕДНА 4 ДАНА Код Новог Сада водостај достигао 386 центиметара

21.09.2024. 11:24 11:35
РЕДОВНА ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА ОД БЕЗДАНА ДО КОВИЉА "Воде Војводине" прате ситуацију на Дунаву

РЕДОВНА ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА ОД БЕЗДАНА ДО КОВИЉА "Воде Војводине" прате ситуацију на Дунаву

20.09.2024. 19:17 19:32
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИЖЕ У СРБИЈУ, СПРЕМАЈУ СЕ ОДБРАМБЕНИ НАСИПИ; Расте Дунав ОВДЕ ПРЕЛАЗИ ГРАНИЦУ РЕДОВНЕ ОДБРАНЕ
poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИЖЕ У СРБИЈУ, СПРЕМАЈУ СЕ ОДБРАМБЕНИ НАСИПИ; Расте Дунав ОВДЕ ПРЕЛАЗИ ГРАНИЦУ РЕДОВНЕ ОДБРАНЕ

20.09.2024. 08:51 10:44