few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) СТУДЕНТИ ИЗ СРБИЈЕ ОВДЕ НЕ ПЛАЋАЈУ ШКОЛАРИНЕ Погледајте листу НАЈЈЕФТИНИЈИХ земаља у Европи ЗА СТУДИРАЊЕ Једна екс ЈУ држава се прилично издваја

20.09.2024. 18:58 19:12
Пише:
Извор: pixabay.com

Европске земље познате су по квалитетном образовању, богатој култури и најсавременијој технологији, али често су и најскупље дестинације за студирање у иностранству, посебно за студенте из држава које нису у ЕУ.

Као најповољније издвојене су Немачка, Словенија, Грчка, Естонија, Пољска и Португалија.
Милиони студената сваке године одлучују да наставе високо образовање у иностранству, а изнова се показује да је приступачност један од примарних фактора који утичу на њихове изборе. Зато је портал Educations.com направио листу најјефтинијих земаља за студирање у Европи.

Како је напоменуто, на избор је утицало пет важних фактора: школарине за држављане ЕУ/ЕЕА и Швајцарске; школарине за студенте који нису из ЕУ/ЕЕА; трошкови живота (смештај, храна, превоз итд.); доступност стипендија, кредита и студија које финансира држава; укупан квалитет међународног студентског искуства.
 

Наглашено је да су у питању просеци, те да "ваше студирање у иностранству у Европи може да кошта више или мање у зависности од ваших личних околности и начина живота, а доста је значајан и моменат среćе (тј. могуćност проналажења приступачног смештаја пре него што се заузму сва места, или добијање доброг студентског посла). Зато се препоручује да истражите конкретну земљу, град и универзитет на којем бисте желели да студирате пре него што донесете коначну одлуку".

Па, ево листе најјефтинијих земаља за студирање у Европи:
 

Немачка
 

Од богате културе и историје до светски познатих универзитета који стоје на челу модерних истраживања - много је разлога што је Немачка чест избор студената. Такође, много је разлога што је Немачка прва препорука на списку најјефтинијих земаља за студирање у Европи. Пре свега, већина јавних универзитета је потпуно бесплатна, осим мале накнаде за студентске синдикате, која покрива ствари као што су универзитетске услуге и превоз.

Затим, међународна студентска заједница у Немачкој је доста велика, тако да постоји много програма који се у потпуности изводе на енглеском, а већина немачких универзитета такође организује курсеве учења језика за оне који желе да уложе време и енергију у учење немачког. У Немачкој постоје многе стипендије, грантови и могућности запошљавања. Немачки држављани и држављани ЕУ, као и странци у одређеним случајевима, имају приступ Савезном програму финансијске помоћи студентима, који нуди бројне грантове и бескаматне зајмове.

grad
Извор: pixabay.com

Студенти из ЕУ, ЕЕА и Швајцарске могу да раде до 20 сати недељно током студирања, док студенти изван овог региона могу да раде до 120 радних дана годишње. Процена трошкова живота за студенте је 800 до 1.000 евра.

Словенија
 

Међународни студенти који желе да студирају у Словенији, добиће одлично образовање по цени много нижој од већине Европе, пише портал. Школарине не плаћају словеначки држављани, држављани ЕУ/ЕЕП/Швајцарске, као ни држављани Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије.
Остали плаћају, али мање износе него у већини других европских земаља, а да би се покрили ти трошкови, у Словенији постоје многе могућности стипендирања које циљају на међународне студенте, као што су Зоисова стипендија Универзитета у Љубљани, Ад футура стипендија за студирање у иностранству и бројне стипендије засноване на билатералним споразумима између Словеније и других земаља.

grad
Извор: pixabay.com


Притом, највећа уштеда је на трошковима живота који су овде значајно нижи него у већини земаља с листе. Словенија је, наводно, 20-50% јефтинија од Немачке. Процена је да су месечни трошкови за студента у Словенији 400 до 700 евра. Страни студенти у Словенији могу наћи хонорарне или привремене студентске послове преко студентских служби, каријерних центара појединачних универзитета или директно код послодаваца. У просеку можете очекивати да ćете зарадити између 350 и 500 евра месечно радеćи у Словенији. 
Грчка
Са својим чудесним плажама, топлим временом и укусном медитеранском храном, али и дуге историје и традиције висококвалитетног образовања, Грчка је популаран избор за многе међународне студенте. На грчким универзитетима не постоје школарине за студенте из ЕУ/ЕЕА/Швајцарске, а они који плаćају школарину у просеку плаћају само око 1.500 до 3.000 евра годишње. У Грчкој постоји много програма на енглеском, али курсеви модерног грчког језика су такође доступни широм земље за оне који желе да стекну комплетно међународно искуство.


Међународни студенти могу да раде до 20 сати недељно током семестра, односно до 40 сати (пуно радно време) током сезоне летњих распуста. Просечна плата је између 500 и 700 евра месечно у зависности од града и посла, а Грчка нуди доста могућности и за стипендирање. Цене у Грчкој имају тенденцију да буду веома повољне, наравно, ван највеćих туристичких дестинација. У просеку, можете очекивати да ćете потрошити 450 - 750 евра месечно на трошкове живота.
 

Естонија
 

Естонија се полако се пење у рангу земаља које обезбеђују квалитетно образовање за међународне студенте на буџету. Сви програми који се изводе на естонском су потпуно бесплатни, без обзира на националност, а школарине за програме на енглеском су релативно разумне - од 1.600 до 7.500 евра годишње, уз многе могућности стипендија и кредита који помажу у ублажавању неких трошкова.

grad
Извор: pixabay.com


Естонија је такође одличан избор за студенте који желе да изграде каријеру у технолошкој индустрији, пошто је земља позната по свом прагматичном приступу технолошком развоју и снажном стартап екосистему. Често се назива "административним рајем", пошто се готово сваки бирократски задатак може обавити у неколико кликова.
Трошкови живота у Естонији су прилично ниски у поређењу са остатком Европе (800-1.000 евра), а осим тога, страним студентима нису потребне никакве додатне дозволе за рад док студирају у Естонији и могу да раде неограничено време све док то не омета њихово студирање. Студенти могу очекивати да ćе зарадити између 550 и 1.500 евра месечно. Студенти који нису из ЕУ могу чак и да остану у Естонији додатних 9 месеци након дипломирања да траже посао.
 

Пољска
 

Студенти који студирају на пољском језику не плаћају школарину без обзира на националност, што је одлично за студенте који траже јединствено међународно искуство. Већина докторских програма је такође бесплатна. Програми на енглеском, пак, могу коштати неколико хиљада евра годишње у зависности од универзитета и програма (2.000-5.000 евра годишње). Доступне су многе могућности за стипендије и кредите које помажу међународним студентима и студентима на размени да плате своје студије.

poljska
Извор: pixabay.com


Додуше, плаћање школарине компензује се оним што уштедите на животним трошковима, пошто су цене у Пољској неке од најнижих у Европи, посебно у поређењу са остатком ЕУ. У просеку ће вам требати између 300 и 700 евра месечно, што је чини једном од најјефтинијих земаља за студирање у иностранству у Европи.
Студенти у Пољској могу да раде до 20 сати недељно док похађају наставу или пуно радно време током три месеца летњег распуста. 
 

Португалија
 

Осим што је најбоља земља за остарити, Португалија је одлична дестинација за студирање у иностранству за студенте са ниским буџетом, која се може похвалити одличним квалитетом образовања и топлом и гостољубивом културом, а све то по разумној цени. Школарине у Португалији су око 550 - 3.000 евра за држављане ЕУ/ЕЕП/Швајцарске, и 3.000 - 7.000 евра за студенте из земаља ван ЕУ. Међутим, неки приватни универзитети уопште не наплаћују предавања у зависности од оцена студента.

grad
Извор: pixabay.com

Држављанима изван ЕУ/ЕЕА/Швајцарске који студирају у Португалији уз студентску визу је дозвољено да раде до 20 сати недељно током студија и пуних 40 сати током лета. Постоје многе јавне и приватне стипендије доступне за међународне студенте који желе да студирају у Португалу. Неке финансира држава, неке нуде појединачни универзитети, друге су засноване на заслугама, а неке су постављене за студенте у одређеним областима, као што су стипендије за студије португалског језика и културе.
На крају, али не и најмање важно, студирање у Португалији је прилично јефтино у поређењу са остатком Западне Европе. Трошкови живота ће вас коштати 500 - 800 евра у просеку месечно.

 

Извор:
Мондо
Аутор:
Пошаљите коментар
СТУДИРАЊЕ У УНИВЕРЗИТЕТСКИМ ЦЕНТРИМА За кирију треба и до 600 евра месечно!

СТУДИРАЊЕ У УНИВЕРЗИТЕТСКИМ ЦЕНТРИМА За кирију треба и до 600 евра месечно!

22.07.2024. 13:37 15:31