light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ ОД 10. ДО 12. ОКТОБРА: Сирил Ема, Камила Џорџ, Јулиа Хулсман..

17.09.2024. 18:05 18:15
Пише:
Džez
Извор: Pixabay.com

Новосадски џез фестивал биће одржан од 10. до 12. октобра на великој сцени "Јован Ђорђевић" Српског народног позоришта у Новом Саду и наступиће светске звезде попут Сирил Еме, Камиле Џорџ и Антониа Санчеза, саопштили су данас организатори.

Како је наведено, фестивал је ове године почео раније реализацијом пратећег програма, а у оквиру главног наступиће велике светске звезде као што су Сирил Ема, Камила Џорџ, Антонио Санчез, Јулиа Хулсман, Мунир Хосн и Елас, Balance Tribute Трио, предвођен пијанистом, Антониом Фараом. Традиција Новосадског џез фестивала се наставља наступом Јам session - а у позоришном клубу "Трема" сваке вечери по завршетку концертног програма. Након концерта састава Сониц kitchen, љубитеље џеза очекује још предфестивалских садржаја. Следећи Џезтвртак, уз слободан улаз, заказан је за 26. септембар у Градској концертној дворани и наступ састава "Фисх ин Оил". Овај састав наступиће на челу са композитором и гитаристом Братиславом Брацом Радовановићем. До сада су објавили пет албума, а актуелну поставу чине саксофонисти Ђорђе Кујунџић и Растко Узуновић, контрабасиста Бранислав Радојковић, бубњар Феђа Франклин и Александар Радојчић на удараљкама. 

Поред националних џез фестивала као што су БЈФ, Nishville, Новосадски џез фестивал, Панчево, Крагујевац, наступали су и на регионалним фестивалима као што су Сарајево Jazz Фестивал, Љубљана Jazz Фестивал, Гарана, Темишвар… Наступали су са бројним значајним домаћим и страним именима попут Марка Рибота, Бојана Зулфикарпашића, Матије Дедића и Васила Хаџиманова. Антонио Фарао и Владимир Констадиновић одржаће мастер клас, последњег четвртка пред фестивал, у позоришном клубу "Трема" у склопу Српског народног позоришта. Пратећи програм за децу "Џезерићи" биће одржан 7. октобра у Градској концертној дворани, а огледа се у веома популарној радионици за децу током које џез музичари упознају најмлађе са стилом који савремени свет сматра "класиком двадесетог века" – џез музиком. У пројекту "Џез за децу" учествују реномирани џез музичари и певачица Љиљана Сађил која има и улогу наратора. Сви пратећи програми, како за одрасле, тако и за децу, бесплатни су и отворени за јавност. Главни програм 10. октобра отвориће Антонио Фарао са Баланце Трибуте Триом. "Током своје каријере која траје више од 35 година, етаблирао се као један од најцењенијих џез пијаниста на међународној сцени. Фараоов стил је јединствен: беспрекорно техничко знање, необуздана креативност, узбудљива виталност и изванредне ритмичке вештине", навели су организатори. 

Извор: pixabay.com

Исте вечери у 22 часа наступиће позната немачка џез пијанисткиња Јулија Хулсман. "Са својим квартетом, Јулиа Хулсман представиће публици фестивала јединствени пијанистички израз у разноликом програму скоро искључиво оригиналне музике, коју су компоновали она и њене колеге – тенор саксофониста Ули Кемпендорф, Марк Муелбауер на контрабасу и бубњар Хајнрих Кеберлинг", навели су организатори о Хулсман. Бубњар Антонио Санчез, четвороструки добитник награде Греми и човек који је заслужан за музику из филма "Човек птица" наступиће 11.октобра У 22 часа наступиће продуцент, композитор и мултиинструменталиста, Мунир Хосн који доноси интересантну мешавину џеза Бразила, Европе, Блиског истока и Африке. 

Извор: pixabay.com

"На Новосадски џез фестивал долази са четири талентоване инструменталисткиње које му се придружују како би оживеле његове најновије и необјављене композиције. Представиће том приликом изврстан репертоар који це бити део његовог следецег албума", наведено је о Хосну. Џез вокалисткиња из Француске Ема Сирил наступиће 12. октобра. "Њен албум Мове Он из 2019. садржао је обраде песама Стивена Сондхајма, од кога је добио и похвале, а њена верзија песме "Marry Ме а Little" са тог албума, била је номинована за Греми награду. Поред номинације за ову престижну награду, Сирил је победила на такмичењу џез фестивала у Монтреу 2007, била финалисткиња Међународног џез такмичења Thelonious Монк 2010. и победила на Међународном такмичењу џез вокала Сара Вон 2012", навели су организатори о Сирил. Новосадски џез фестивал затвара у 22 часа 12. октобра још једна велика џез звезда, Камила Џорж. "Ова вишеструко награђивана саксофонисткиња, композиторка и бендлидерка већ годинама влада новом лондонском џез сценом. Њени јаки културни корени и љубав према спајању афричке и западне музике утицали су на њен јединствен стил", наведено је у саопштењу.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ У ОКТОБРУ Траје дуже, свираће се више
e

НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ У ОКТОБРУ Траје дуже, свираће се више

07.09.2024. 14:12 15:01