ЦРНИ ЛУК ТРЕБА ЗНАТИ ЧУВАТИ Може вам трајати и до пола године, ако урадите ово
Фрижидер није право решење. Домаћице су испробале ове трикове и делују
Знате ли да црни лук не воли тако ниске температуре? Обично ће проклијати, омекшати, појавиће се буђ ако га држите у фрижидеру. Ово се односи на цео лук, али не на ољуштени лук исечен на коцкице.
Црни лук више воли да буде на сувом месту, где има циркулације ваздуха. Можете га држати онда у остави.
Важно је да имате на уму и следеће:
Кад га купите, извадите га из кесе. Лук треба да дише, па је пожељно да то буде мрежасти џак, јер омогућава бољи проток ваздуха и помаже у одржавању нивоа влаге.
Не смете га држати ни поред кромпира. Због влаге и гаса етилена, лук ће почети да испушта мирис, а кромпир да клија.
Поред белог лука га већ можете држати.
Ако ћете лук убрзо искористити – ставите га у посуду на кухињском пулту или у орман.
За дуготрајно складиштење, лук треба чувати на хладном, сувом, тамном месту, далеко од светлости – дакле у подруму или гаражи.
Крстарица