КАДА ЦРНИ ЛУК МОЖЕ ДА ПРАВИ ПРОБЛЕМЕ Пет ситуација кад би ваљало да се умудримо и да га избегавамо
Иако се сматра здравим додатком исхрани, нека специфична медицинска стања, одређеним особама могу изазвати проблеме. Дефинитивно, није ефикасан лек за све болести, како неки сматрају
Црни лук је незаобилазан састојак у многим кухињама због свог карактеристичног укуса и хранљивих својстава. Ако имате неко од следећих стања, можда бисте требали размислити о смањењу уноса црног лука или његовом потпуном избегавању.
1. Проблеми са варењем
Црни лук садржи висок ниво влакана и фруктана, који могу бити тешки за пробавни систем, посебно за особе са синдромом иритабилног црева (ИБС) или другим пробавним поремећајима. Фруктани могу изазвати надимање, гасове и болове у стомаку код особа које су осетљиве на њих. Ако приметите да вам црни лук узрокује нелагодност, препоручује се да смањите његову конзумацију или га потпуно избегнете.
2. Алергије и преосетљивост
Код неких људи, црни лук може изазвати алергијске реакције или преосетљивост. Симптоми могу укључивати осип, сврбеж, отицање или отежано дисање. Ако сумњате на алергију на црни лук, важно је да се посаветујете са лекаром и избегавате ову намирницу како бисте спречили озбиљне реакције.
3. Горушица и рефлукс
Црни лук може погоршати симптоме горушице и гастроезофагеалног рефлуксног поремећаја (ГЕРД). Ако осећате печење у грудима или имате проблем са киселином која се враћа из желуца у једњак, можда ће вам помоћи да избегнете црни лук, како бисте смањили ове непријатне симптоме.
4. Дијабетес
Иако црни лук садржи корисне хранљиве материје попут витамина и минерала, може садржати природне шећере који могу утицати на ниво шећера у крви. Особе са дијабетесом треба да буду опрезне са уносом црног лука, посебно у већим количинама, како би очувале стабилан ниво шећера у крви.
5. Проблеми са бубрезима
Црни лук садржи калијум, који може бити проблематичан за особе са бубрежним поремећајима. Када бубрези не функционишу правилно, може бити тешко избацити вишак калијума из организма, што може довести до озбиљних здравствених проблема. Ако имате проблема са бубрезима, посаветујте се са вашим лекаром о количини црног лука коју можете безбедно конзумирати.
Црни лук има бројне здравствене користи, укључујући антиинфламаторна својства и побољшање кардиоваскуларног здравља. Ипак, за особе са одређеним медицинским стањима, може изазвати непријатности или погоршати симптоме. Ако патите од било којег од горе наведених стања, можда би било најбоље да ограничите унос црног лука или да га потпуно избегавате. Увек се посаветујте са стручњаком за исхрану или вашим лекаром како бисте донели најбоље одлуке за ваше здравље.
АЛО/ Здравље