light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВА ЧОРБА ЛЕЧИ НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ, ПОСЕБНО КАНЦЕРОГЕНЕ Хипократ је изумео, а ЕВО која све ЛЕКОВИТА ДЕЈСТВА има

10.09.2024. 12:54 13:13
Пише:
1
Извор: pixabay.com/ilustracija

Хипократова чорба је врло једноставна, а изузетно лековита чорба од поврћа. Ова чорба настала је још пре 2500 година!

У свету је позната као укусан оброк који помаже у превенцији и лечењу многих болести с посебним нагласком на канцерогена обољења. Највећа вредност приписују се њеним способностима оснаживања имунитета, детоксикације и јачања бубрега.

Сматра се да је ову чорбу још пре 2.500 година изумео Хипократ, старогрчки доктор и „отац медицине“, према којем је и добила име. Почетком прошлог столећа популаризовао је немачки лекар, др. Макс Герсон, уврстивши је у посебан прехрамбени програм који је представљен јавности 1932. године под називом Герсонова терапија.

Након тога глас о Хипократовој супи као снажном савезнику здравља почео се ширити по свету.

Тако се она, осим за лечење, конзумира и као уобичајни оброк за превенцију болести и очување здравља целог организма.

Хипократова чорба – смернице, састојци и припрема
Као здрави оброк ова чорба се може конзумирати једном дневно. Ипак, у лековите сврхе у склопу Герсонове терапије обавезно се препоручују две порције чорбе дневно.

Ради уштеде времена и труда, чорбу можете припремити у количинама за два дана, односно за четири порције. Хипократова чорба има најснажније добробити ако се током припреме поштују следећа правила:

1
Извор: pixabay.com/ilustracija

Чорбу је потребно кувати на лаганој ватри са што мање воде. Посуда у којој се кува мора бити поклопљена како би се спречило испаравање корисних састојака. Забрањено је коришћење алуминијског посуђа, а за јело се препоручује употреба сребреног прибора.

Многи зачини могу поништити делотворност чорбе па се за обогаћивање окуса препоручују само следећи зачини у мањим количинама: пимент, ловор, коријандер, капар, ким, коморач, мускатни орашчић, оригано, рузмарин, шафран, жалфија, киселица, чубар, естрагон и мајчина душица. Власац, бели лук, црни лук и першун дозвољени су у већим количинама.

Рецепт за Хипократову чорбу
 

Састојци: 1 корен целера средње величине; 1 корен першуна средње величине; 2 главице лука средње величине; 2 мала или један велики празилук; бели лук према жељи (може се додати и на крају), мало першуновог листа; 600 г парадајза; 400 г кромпира.

Припрема: Оперите поврће, исеците га на кришке или коцкице, а можете га и нарендати. Ставите поврће у велики лонац те додајте воде у количини довољној да прекрије поврће. Загрејте лонац до врења, а потом наставите да кувате чорбу на лаганој ватри сат и по до два, док поврће не омекша.

На самом крају кувања додајте бели лук и дозвољене зачине у мањим количинама. Кувану чорбу пропасирајте. Конзумирајте једну порцију чорбе, а преосталу количину расхладите и оставите у фрижидер.

1
Извор: pixabay.com/ilustracija

Лековито деловање Хипократове чорбе:
 

Чисти и детоксикује организам – Токсини акумулирани у организму узрочници су бројних тегоба попут умора, поспаности, главобоље, депресије, надутости, затвора.

Осим тога, они су идеална подлога за развој и убрзано ширење тежих болести попут дијабетеса, артритиса, реуме, кардиоваскуларних болести, пнеумоније, карцинома и многих других обољења.

Поврће садржано у Хипократовој чорби доприноси снажној и темељној детоксикацији. Парадајз садржи ликопен, биљни пигмент из групе каротеноида који својим антиоксидативним својствима штити јетру од оштећења узрокованих слободним радикалима.

То доприноси нормалној функционалности јетре и метаболизма, те елиминацији токсина из организма. Сумпор присутан у прадајзу, белом луку, црном луку и празилуку такође помаже бржој и делотворнијој детоксикацији. Першун је још од античког доба познато средство за чишћење отрова накупљених у телу. Његова делотворност се не доводи у питање, било да се конзумира као самостална намирница или као додатак јелима.

Јача имунолошки систем – Имунолошки систем је главни заштитник људског организма. За његову снагу и правилно функционисање нужан је адекватан унос витамина, минерала, ензима и осталих хранљивих супстанци. Хипократова чорба се припрема од поврћа које обилује хранљивим супстанцама неопходнима за савршено функционирање имунитета.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ТЕЛЕЋА ЧОРБА ПРАВА КАФАНСКА Баца у сенку све које сте до сада пробали

ТЕЛЕЋА ЧОРБА ПРАВА КАФАНСКА Баца у сенку све које сте до сада пробали

28.08.2024. 23:38 23:49
Чорба која ЧИСТИ ОРГАНИЗАМ ОД ТОКСИНА: Бакин рецепт који ће вас одушевити

Чорба која ЧИСТИ ОРГАНИЗАМ ОД ТОКСИНА: Бакин рецепт који ће вас одушевити

01.08.2024. 15:56 16:03
(ФОТО) РИБЉА И ЧОРБА ОД МЕСА КОРЊАЧЕ, ПЉЕСКАВИЦЕ ОД КРОМПИРА, ХЛЕБНЕ ПОГАЧИЦЕ СА КОПРИВОМ... Овако српски извиђачи вежбају И ХРАНЕ СЕ у летњим условима

(ФОТО) РИБЉА И ЧОРБА ОД МЕСА КОРЊАЧЕ, ПЉЕСКАВИЦЕ ОД КРОМПИРА, ХЛЕБНЕ ПОГАЧИЦЕ СА КОПРИВОМ... Овако српски извиђачи вежбају И ХРАНЕ СЕ у летњим условима

19.07.2024. 17:04 17:12