ЗАШТО НИКАД НЕ ТРЕБА ПОЈЕСТИ СИР СА КОЈЕГ СТЕ ОДСЕКЛИ САМО БУЂАВИ ДЕО Докторка открила У ЧЕМУ ГРЕШИМО И КОЛИКО РИЗИКУЈЕМО
Ако покушате да продужите живот комаду сира који стоји у вашем фрижидеру тако што ћете одсећи плесан која се ухватила на кори, ризикујете мучнину, повраћање или алергијску реакцију.
„Буђ је попут санте леда. Можете да видите неке делове на врху, али има више буђи у дубини коју не можете да видите голим оком“, рекла је др Дана Бремс.
Када су у питању тврди сиреви, попут чедара, др Бремс саветује да се сече око три центиметра испод плеснивог дела.
„Такав сир би требало да буде добар за јело, јер буђ теже продире у тврде сиреве“, додала је она.
Међутим, мекше сиреве је тешко сачувати. Зато вам саветује да у смеће одмах баците буђав свеж сир, бри или камембер.
Др. Бремс је додала да ако имате ослабљен имуни систем или сте алергични на буђ, најбоље је да не ризикујете да једете буђав сир и лакше га је бацити. Исто правило важи и за меку храну, као што је парадајз сос. Са таквом храном никада није безбедно уклонити буђ с врха и појести остатак.
Аустралијски научник за храну Гери Кенеди каже да хлеб спада у средњу категорију. Ако постане плеснив, уклоните неколико кришки са обе стране. Он такође каже да поновљено излагање буђи може имати сличне ефекте на тело као тровање хемијским супстанцама.
(krstarica.com)