ТАЈНИ ПЕКАРСКИ САСТОЈАК ЗА ВАЗДУШАСТЕ КРОФНЕ Направите их без капи вишка уља
Крофне нас подсећају на детињство, када су нас баке дочекивале са топлим и слатким пецивом које је мирисало већ са улазних врата.
Данас домаћице углавном избегавају да их праве, јер мисле да је припрема компликована, али ако се испрате кораци лако можете и ви да их спремите.
Најтежи део посла је да се умеси тесто, али постоје трикови које су открили пекари и посластичари који могу да вам помогну.
У тесто за крофне обавезно се додаје квасац, јер је неопходно како би лепо нарасло. Оно не треба да се лепи, па је довољно да га месите само док не добијете жељену текстуру.
Професионални пекари кажу да је тајна у томе да их припремите увече, и потом за прво нарастање тесто држите у фрижидеру.
Тако ће спорије, али дуже нарастати, што ће омогућити да се укус много боље развије.
Водите рачуна да га не премесите, крофне неће бити мекане и ваздушасте.
Такође, сви састојци који су вам потребни за тесто морају да буду собне температуре, па их извадите из фрижидера сат времена пре употребе.
Уместо маргарина у тесто додајте маслац, а савет пекара и посластичара је да га не истопите, већ га додате на собној температури, у коцкицама.
Маслац тесту даје сјај и укус и требало би га додати на самом крају мешења.
Тако ће брашно имати времена да упије млеко и развије укус.
Немојте да стављате превише крофни у шерпу са уљем, јер се тако неће равномерно испећи.
Количина уља мора бити издашна, крофне морају да пливају, а не да дотакну дно чим их убаците да се прже, а такође водите рачуна и о томе да не буде превруће јер ће тако лако изгорети, а унутрашњост ће остати сирова.
Постоји још један магични састојак за који многи не знају, а то је алкохол који се додаје у тесто.
Ако додате само кашику неког јачег алкохола (нпр. вотке или коњака) резултат ће бити савршен.
Тесто неће упити уље, а биће ваздушасто и мекано, пише Ствар укуса.
Дневник/Ало