Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХОЋЕМО ЛИ ОСТАТИ БЕЗ ЗИМНИЦЕ Ово поврће уништено је од сунца; Питање да ли ће га бити довољно, а цена иде у небеса

20.08.2024. 20:25 20:34
Пише:
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Дуги периоди са високим дневним температурама утицали су на раније сазревање паприке, а то је имало значајан утицај на производњу и цене.

Топло време је довело до ранијег сазревања паприке, што је резултирало мањим приносима и смањеним квалитетом рода. Као што истиче Ђорђе Мицић из лесковачке Земљорадничке задруге "Зелена звезда", ситуација је генерално лоша, а много паприке је уништено од сунца. Високе температуре су пореметиле стање на тржишту, што може довести до раста цена.

На југу земље, где се паприка за ајвар производи у највећим количинама, тренутна цена износи 120 динара по килограму, што је једнако велепродајној цени прошле године у исто време. Произвођачи истичу да је тренутна цена задовољавајућа, али се истовремено брину због могућег недостатка паприке када буде највише тражена, што би могло довести до даљег раста цена.

Засади паприке код Бобана Илића из Доњег Крајинца тренутно су доброг квалитета, али и он примећује мање приносе. Илић истиче да је ово рана година и да је тешко проценити како ће се тржиште развијати убудуће, али да за сада нема проблема са продајом јер тргује само на велико и ради за познате купце.

Врућине су значајно повећале трошкове производње поврћа услед веће потребе за заливањем, што је изазов за повртаре. Јован Стојановић из Кумарева истиче да се суочава са проблемом најезде смрдибуба које уништавају род паприке, а истовремено се бори са брзим сазревањем плодова којима купци нису навикли.

Дненвик/Република

Пише:
Пошаљите коментар
МЕТОДА ЗА ЧУВАЊЕ ПАРАДАЈЗА ВРЕДНА ПАЖЊЕ Да се парадајз не купује ван сезоне, а да се сачува и до годину дана и постане стандардна зимница!

МЕТОДА ЗА ЧУВАЊЕ ПАРАДАЈЗА ВРЕДНА ПАЖЊЕ Да се парадајз не купује ван сезоне, а да се сачува и до годину дана и постане стандардна зимница!

20.08.2024. 13:52 14:09