УСРЕД СРБИЈЕ, АЛИ НЕ ОКРЕЋУ ПРАСЕ ВЕЋ КУВАЈУ РИБЉУ ЧОРБУ Љута кулинарска борба, уз чување малих тајни великих мајстора, у селу Жабаре код Тополе (ФОТО)
ТОПОЛА – По други пут на Преображење је одржано такмичење у кувању рибље чорбе „Јасенички котлић“. Ове године одзив је још бољи па се са пуно елана размишља о програму за следећу годину
" Заједничким договором прошле године смо ово покренули и мислим да се овде ближе нигде не организује нешто слично, посебно јер је данас слава нашег села Преображење, тако да је додатни мотив да оживимо старе обичаје које су наши некада практиковали. Имамо десетак екипа јер је радни дан и због тога сви нису могли да дођу, такође имамо и меморијалну утакмицу, забавни садржај за најмлађе, жеља нам је да на овај начин одржимо традицију вашара која је у овом селу била раније обавезна“, рекао је за РИНУ Марко Марковић, један од организатора.
Учесници су углавном били са територије општине Топола. За прва три места организатори су обезбедили пехаре и кецеље а сви такмичари добили су мајице са логом манифестације.
Посетиоци су за овакав догађај имали само речи хвале, истичући да је некада свако село имало вашар или неку врсту окупљања али да је тај тренд годинама запостављен, ипак, на територији ове општине поново се оживљавају стари обичаји.
Пред трочланим жиријем није био лак задатак, ипак изабрали су три најбоље припремљене рибље чорбе. Победнички пехар и ове године отишао је у апартмане Чалане код Горана Радосављевића, а друго место освојиле су комшије из села Јунковац. Треће место припало је екипи из Тополе.
РИНА