USRED SRBIJE, ALI NE OKREĆU PRASE VEĆ KUVAJU RIBLJU ČORBU Ljuta kulinarska borba, uz čuvanje malih tajni velikih majstora, u selu Žabare kod Topole (FOTO)
TOPOLA – Po drugi put na Preobraženje je održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Jasenički kotlić“. Ove godine odziv je još bolji pa se sa puno elana razmišlja o programu za sledeću godinu
" Zajedničkim dogovorom prošle godine smo ovo pokrenuli i mislim da se ovde bliže nigde ne organizuje nešto slično, posebno jer je danas slava našeg sela Preobraženje, tako da je dodatni motiv da oživimo stare običaje koje su naši nekada praktikovali. Imamo desetak ekipa jer je radni dan i zbog toga svi nisu mogli da dođu, takođe imamo i memorijalnu utakmicu, zabavni sadržaj za najmlađe, želja nam je da na ovaj način održimo tradiciju vašara koja je u ovom selu bila ranije obavezna“, rekao je za RINU Marko Marković, jedan od organizatora.
Učesnici su uglavnom bili sa teritorije opštine Topola. Za prva tri mesta organizatori su obezbedili pehare i kecelje a svi takmičari dobili su majice sa logom manifestacije.
Posetioci su za ovakav događaj imali samo reči hvale, ističući da je nekada svako selo imalo vašar ili neku vrstu okupljanja ali da je taj trend godinama zapostavljen, ipak, na teritoriji ove opštine ponovo se oživljavaju stari običaji.
Pred tročlanim žirijem nije bio lak zadatak, ipak izabrali su tri najbolje pripremljene riblje čorbe. Pobednički pehar i ove godine otišao je u apartmane Čalane kod Gorana Radosavljevića, a drugo mesto osvojile su komšije iz sela Junkovac. Treće mesto pripalo je ekipi iz Topole.
RINA