light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УПРКОС ПОБЕДИ, ВОЈВОДИНА ЗАВРШИЛА УЧЕШЋЕ У ЕВРОПИ, ЗБОГ ЛОШИЈЕГ ИЗВОЂЕЊА ПЕНАЛА: Срећа на страни Мариборчана

15.08.2024. 23:11 23:16
Пише:
Извор: С. Шушњевић

Војводина је такмичење у квалификацијама за Лигу конференција завршила у трећем колу, после лошијег извођења пенала.

Победом од 1:0 реванширали су се Новосађани за пораз у Марибору пре седам дана, али је захваљујући голману Југу, који је одбранио пенале Лазару Николићу и Ивановићу, Марибор наставио такмичење у плеј-офу, где га чека Ђургарден. Шведски тим је у двомечу био бољи од финског Илвеса са укупних 4:2.

Пут ка плеј-офу и успешној завршници квалификација у европском такмичењу трасирао је Црномарковић, најбољи играч у првом полувремену. Тачно на средини првог дела анулирао је противничку предност из прве утакмице, а у међувремену је, у дефанзиви из игре избацио најбољег мариборског играча Иличића, који је у 35. минуту место у тиму препустио најбољем стрелцу словеначког првенства Јакуповићу.

Војводина је повела из прекида у 23. минуту. Слободан ударац, искоса са леве стране, извео је Николић, на ивици петерца лопту је главом дочекао Црномарковић и сместио је у мрежу. Помоћник Лучиано Маи је сигнализирао офсајд, али је видео провером, главни судија Португалац Кореира признао Вошино вођство. Иначе, после почетне иницијативе Мариборчана, гледаоце на трибинама ТСЦ арене разбудио је Савићевић у 16. минуту лепо одмереним шутем у пречку искоса са леве стране.

Исти играч пропустио је у 37. минуту колосалну прилику да овери визу за Шведску и сусрет са Ђургарденом у плеј-офу. Бамиделе му је асистирао, Савићевић је застао, а имао је слободну ситуацију испред себе за шут, имао је и могућност да реагује на одбијену лопту, али је на време блокиран, тако да је резултат остао непромењен.

Мариборчани су сигурније отворили утакмицу, у првих десетак минута није било комуникације у одбрани Новосађана, а само пуком срећом Царевићева мрежа остала је нетакнута у 12. минуту, када је Баришић центрирао с десна, а Бегре закаснио у старту на лопту, неометан на око седам метара удаљености од гола. Ваља поменути и две интервенције одличног Царевића, најпре је у 29. минуту одбранио Божићев покушај са 16 метара, да би пожртвованошћу зауставио и шут Жиге Репаса у 41.минуту, када је због повреде затражио и помоћ лекара. Збир момената који су обележили прво полувреме употпунићемо и Ивановићевим покушајем главом, после центаршута Зади Серије. Пребацио је пречку тек за који центиметар.


Подршка Воши од управе клуба

Подршку играчима Војводине и члановима стручног штаба, са Божидаром Бандовићем на челу, дали су сви чланови Управног одбора клуба. Уз председника Драгољуба Збиљића, место у ложи заузели су и новоизабрани чланови Марко Босанац и Ненад Новаковић. Босанац је власник комп. "Монтоп", а Новаковић власник компаније "Булевар компани".

Фото: С.Шушњевић


Друго полувреме започело је шансом Марибора. Промашио је Соудани, који тек што је ушао у игру. То је исти онај срећник који је (и тада с клупе) у последњој секунди сусрета у Марибору решио питање победника. Колико је мало простора потребно да Ивановић себи омогући простор за шут демонстрирао је млади нападач у 73. минуту. Савићевић му је асистирао, а Ивановић је из окрета шутирао из тешке позиције. Југ је интервенисао и лопту избацио у корнер који је извео Зади Сери, истовремено су на пеналу скочили Ивановић и Сичењи који је лопту послао преко гола. На исти начин завршен је и контранапад Војводине у 80. минуту, који је водио Савићевић, а шутем преко гола са ивице шеснаестерца завршио Ивановић.

Он је пропустио и шансу утакмице у последњем минуту основног дела сусрета. Лазар Николић је ишао с лоптом тридесетак метара, упослио Ивановића, међутим он није успео да контролише лопту у позицији која се на маши.  Да утакмица, ипак, оде у продужетке потрудио се Царевић сигурном одбраном у интервалу надокнаде времена, када је парадом амортизовао шут Бурлеа у оквир његовог гола.

Четврти пут у 110. година историје Војводина је останак у Европи потражила у продужецима: Атлетико Мадрид, Викинг Ставангер и Стандард Лијеж. Бандовић није мењао поставу која је завршила основни део, колега му Шимунџа, међутим, у шпиц је увео и трећег играча, Габонца Мбинеа уместо Јакуповића. Први тест за одбрамбене линије уследио је после осам минута игре. Шутирао је Лазар Николић тек који центиметар поред леве стативе. Био је то знак за општу мобилизацију Вошиних играча на противничкој половини, где су Зади Сери, Величковић, који је ушао уместо Уроша Николића и Савићевић пројектовали тежиште игре. У 103. минуту није успео надмоћност да реализује Величковић, после дуплог паса са Ивановићем, а узбуђења у првом продужетку допунио је Зади Сери у 105. минуту, Шутем у голмана Југа, после асистенције Ивановића.

Други пут у историји Војводина је пеналима решавала свој европски статус. Први пут 1997. године против Викинга из норвешког Ставангера у Новом Саду је било 2:0 за госте, а у реваншу 2:0 за Војводину. Пеналима су Норвежани прошли даље. Историја се поновила и после 27 година: бољим извођењем пенала даље иде Марибор.

Војводина – Марибор 3:4 (1:0,1:0)

БАЧКА ТОПОЛА: ТСЦ арена, гледалаца 3.500, судија Густаво Кореира (Португалија), стрелац: Црномарковић у 23. минуту, стрелци из пенала: Петровић и Савићевић за Војводину, Мбина, Соудани, Ј.Репас и Врховец за Марибор, жути картони: Црномарковић, Зади Сери, Петровић (Војводина), Баришић, Бугре, Ж.Репас, Врховец, Милец (Марибор).

ВОЈВОДИНА: Царевић 7, Бутеан 6, Сичење 7, Црномарковић 7,5, Барос 6, Петровић 6,5, Савићевић 6,5, Бамиделе 6 (Л.Николић 6,5), У.Николић 6 (Величковић 6, Ђорђевић), Зади Сери 6,5, Ивановић 6.

МАРИБОР: Југ 8, Ширвис 6, Видмар 6,5, Карич 6,5, Милец 6, Ж. Репас 6 (Врховец 6), Ј. Репас 6, Баришић 6 (Борис), Иличић 5,5 (Јакуповић 5,5, Мбина 6,5), Божић 6 (Бурле 6), Бегре 6 (Саудани 6,5).

Л. Бакмаз

Аутор:
Пошаљите коментар
(УЖИВО) МАРИБОР ПОСЛЕ ПЕНАЛ СЕРИЈЕ САВЛАДАО ВОЈВОДИННУ И ПЛАСИРАО СЕ У плеј-оф квалификација за Лигу конференција (ФОТО И ВИДЕО)

(УЖИВО) МАРИБОР ПОСЛЕ ПЕНАЛ СЕРИЈЕ САВЛАДАО ВОЈВОДИННУ И ПЛАСИРАО СЕ У плеј-оф квалификација за Лигу конференција (ФОТО И ВИДЕО)

15.08.2024. 19:16 23:00
БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ Војводина вечерас у Бачкој Тополи дочекује Марибор (20)

БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ Војводина вечерас у Бачкој Тополи дочекује Марибор (20)

15.08.2024. 09:23 09:31