Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UPRKOS POBEDI, VOJVODINA ZAVRŠILA UČEŠĆE U EVROPI, ZBOG LOŠIJEG IZVOĐENJA PENALA: Sreća na strani Mariborčana

15.08.2024. 23:11 23:16
Piše:
Izvor: S. Šušnjević

Vojvodina je takmičenje u kvalifikacijama za Ligu konferencija završila u trećem kolu, posle lošijeg izvođenja penala.

Pobedom od 1:0 revanširali su se Novosađani za poraz u Mariboru pre sedam dana, ali je zahvaljujući golmanu Jugu, koji je odbranio penale Lazaru Nikoliću i Ivanoviću, Maribor nastavio takmičenje u plej-ofu, gde ga čeka Đurgarden. Švedski tim je u dvomeču bio bolji od finskog Ilvesa sa ukupnih 4:2.

Put ka plej-ofu i uspešnoj završnici kvalifikacija u evropskom takmičenju trasirao je Crnomarković, najbolji igrač u prvom poluvremenu. Tačno na sredini prvog dela anulirao je protivničku prednost iz prve utakmice, a u međuvremenu je, u defanzivi iz igre izbacio najboljeg mariborskog igrača Iličića, koji je u 35. minutu mesto u timu prepustio najboljem strelcu slovenačkog prvenstva Jakupoviću.

Vojvodina je povela iz prekida u 23. minutu. Slobodan udarac, iskosa sa leve strane, izveo je Nikolić, na ivici peterca loptu je glavom dočekao Crnomarković i smestio je u mrežu. Pomoćnik Lučiano Mai je signalizirao ofsajd, ali je video proverom, glavni sudija Portugalac Koreira priznao Vošino vođstvo. Inače, posle početne inicijative Mariborčana, gledaoce na tribinama TSC arene razbudio je Savićević u 16. minutu lepo odmerenim šutem u prečku iskosa sa leve strane.

Isti igrač propustio je u 37. minutu kolosalnu priliku da overi vizu za Švedsku i susret sa Đurgardenom u plej-ofu. Bamidele mu je asistirao, Savićević je zastao, a imao je slobodnu situaciju ispred sebe za šut, imao je i mogućnost da reaguje na odbijenu loptu, ali je na vreme blokiran, tako da je rezultat ostao nepromenjen.

Mariborčani su sigurnije otvorili utakmicu, u prvih desetak minuta nije bilo komunikacije u odbrani Novosađana, a samo pukom srećom Carevićeva mreža ostala je netaknuta u 12. minutu, kada je Barišić centrirao s desna, a Begre zakasnio u startu na loptu, neometan na oko sedam metara udaljenosti od gola. Valja pomenuti i dve intervencije odličnog Carevića, najpre je u 29. minutu odbranio Božićev pokušaj sa 16 metara, da bi požrtvovanošću zaustavio i šut Žige Repasa u 41.minutu, kada je zbog povrede zatražio i pomoć lekara. Zbir momenata koji su obeležili prvo poluvreme upotpunićemo i Ivanovićevim pokušajem glavom, posle centaršuta Zadi Serije. Prebacio je prečku tek za koji centimetar.


Podrška Voši od uprave kluba

Podršku igračima Vojvodine i članovima stručnog štaba, sa Božidarom Bandovićem na čelu, dali su svi članovi Upravnog odbora kluba. Uz predsednika Dragoljuba Zbiljića, mesto u loži zauzeli su i novoizabrani članovi Marko Bosanac i Nenad Novaković. Bosanac je vlasnik komp. "Montop", a Novaković vlasnik kompanije "Bulevar kompani".

Foto: S.Šušnjević


Drugo poluvreme započelo je šansom Maribora. Promašio je Soudani, koji tek što je ušao u igru. To je isti onaj srećnik koji je (i tada s klupe) u poslednjoj sekundi susreta u Mariboru rešio pitanje pobednika. Koliko je malo prostora potrebno da Ivanović sebi omogući prostor za šut demonstrirao je mladi napadač u 73. minutu. Savićević mu je asistirao, a Ivanović je iz okreta šutirao iz teške pozicije. Jug je intervenisao i loptu izbacio u korner koji je izveo Zadi Seri, istovremeno su na penalu skočili Ivanović i Sičenji koji je loptu poslao preko gola. Na isti način završen je i kontranapad Vojvodine u 80. minutu, koji je vodio Savićević, a šutem preko gola sa ivice šesnaesterca završio Ivanović.

On je propustio i šansu utakmice u poslednjem minutu osnovnog dela susreta. Lazar Nikolić je išao s loptom tridesetak metara, uposlio Ivanovića, međutim on nije uspeo da kontroliše loptu u poziciji koja se na maši.  Da utakmica, ipak, ode u produžetke potrudio se Carević sigurnom odbranom u intervalu nadoknade vremena, kada je paradom amortizovao šut Burlea u okvir njegovog gola.

Četvrti put u 110. godina istorije Vojvodina je ostanak u Evropi potražila u produžecima: Atletiko Madrid, Viking Stavanger i Standard Lijež. Bandović nije menjao postavu koja je završila osnovni deo, kolega mu Šimundža, međutim, u špic je uveo i trećeg igrača, Gabonca Mbinea umesto Jakupovića. Prvi test za odbrambene linije usledio je posle osam minuta igre. Šutirao je Lazar Nikolić tek koji centimetar pored leve stative. Bio je to znak za opštu mobilizaciju Vošinih igrača na protivničkoj polovini, gde su Zadi Seri, Veličković, koji je ušao umesto Uroša Nikolića i Savićević projektovali težište igre. U 103. minutu nije uspeo nadmoćnost da realizuje Veličković, posle duplog pasa sa Ivanovićem, a uzbuđenja u prvom produžetku dopunio je Zadi Seri u 105. minutu, Šutem u golmana Juga, posle asistencije Ivanovića.

Drugi put u istoriji Vojvodina je penalima rešavala svoj evropski status. Prvi put 1997. godine protiv Vikinga iz norveškog Stavangera u Novom Sadu je bilo 2:0 za goste, a u revanšu 2:0 za Vojvodinu. Penalima su Norvežani prošli dalje. Istorija se ponovila i posle 27 godina: boljim izvođenjem penala dalje ide Maribor.

Vojvodina – Maribor 3:4 (1:0,1:0)

BAČKA TOPOLA: TSC arena, gledalaca 3.500, sudija Gustavo Koreira (Portugalija), strelac: Crnomarković u 23. minutu, strelci iz penala: Petrović i Savićević za Vojvodinu, Mbina, Soudani, J.Repas i Vrhovec za Maribor, žuti kartoni: Crnomarković, Zadi Seri, Petrović (Vojvodina), Barišić, Bugre, Ž.Repas, Vrhovec, Milec (Maribor).

VOJVODINA: Carević 7, Butean 6, Sičenje 7, Crnomarković 7,5, Baros 6, Petrović 6,5, Savićević 6,5, Bamidele 6 (L.Nikolić 6,5), U.Nikolić 6 (Veličković 6, Đorđević), Zadi Seri 6,5, Ivanović 6.

MARIBOR: Jug 8, Širvis 6, Vidmar 6,5, Karič 6,5, Milec 6, Ž. Repas 6 (Vrhovec 6), J. Repas 6, Barišić 6 (Boris), Iličić 5,5 (Jakupović 5,5, Mbina 6,5), Božić 6 (Burle 6), Begre 6 (Saudani 6,5).

L. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar
(UŽIVO) MARIBOR POSLE PENAL SERIJE SAVLADAO VOJVODINNU I PLASIRAO SE U plej-of kvalifikacija za Ligu konferencija (FOTO I VIDEO)

(UŽIVO) MARIBOR POSLE PENAL SERIJE SAVLADAO VOJVODINNU I PLASIRAO SE U plej-of kvalifikacija za Ligu konferencija (FOTO I VIDEO)

15.08.2024. 19:16 23:00
BITI ILI NE BITI Vojvodina večeras u Bačkoj Topoli dočekuje Maribor (20)

BITI ILI NE BITI Vojvodina večeras u Bačkoj Topoli dočekuje Maribor (20)

15.08.2024. 09:23 09:31