overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОДРЖАН ПРВИ СРПСКИ СРЕДЊОВЕКОВНИ САБОР Витезови на Петроварадинској тврђави

11.08.2024. 08:57 11:26
Пише:
Извор: Дневник/ В. Фифа

Први „Српски средњо­вековни сабор“ организован је јуче на Петроварадинској тврђави, а поред витешког турнира у ком су оружја укрстили такмичари из целе Србије, Хрватске и Мађарске, посетиоцима је приказан живота средњег века кроз базар изложбеног и продајног карактера.

Од стреличарства, бацања копља, мачевања, борби сабљама, учесници фестивала су приказали и различите костиме, средњевековно оружје, као и пратећу опрему која се некада користила.

Немања Бановић организатор Фестивала „Српски средњовековни сабор“ казао је за „Дневник“ да је он један од чланова Удружења „Црвени гавранови“ које се бави реконструкцијом средњег века али да се правила такмичења прилагођавају модерним спортовима.

– Правила из средњег века, реконструишемо, прилагођавамо данаш­њици, а кроз различите вештине гледамо да све то представимо у најбољем светлу и да све буде безбедно – објаснио је Бановић.

 – Такмичари су одевени у традицоналне јакне, ланене панталоне, поседују кожне ципеле са обојцима, каишеве и торбице, јер тада џепове нису имали. Од оружја поседују штит, мач и оклоп који је направљен по мери борца. Данас постоје шнајдери специјализовани за шивење такве врсте гардеробе, као и мајстори који се баве израдом оружја. Појава оваких врста турнира, утицала је и на то да су људи све више заинтереованих, па се тако полако буде и они занати који су били на издисају, као што је ковач.

Такмичење не окупља само мушкарце, већ и жене, а једна од њих је Ирена Матовић, из Клуба и школе за историјско мачевање „Терца“ из Београда, која је у Нови Сад дошла да укрсти мач са другим такмичарима. Како каже, поред физичке спремности и добре кондиције битно је бити упоран и резулати су загарантовани.

– Увек су ме занимале оваке ствари, како мачевање, тако и фантастика и историја. Ово ми је природно дошло и ту сам се пронашла. Нисам ни знала да овако нешто може да се тренира, али када сам кренула, не стајем – каже Ирена. – Мачеви нису тешки, то су предрасуде, такмичила сам се са мачем који није тежи од 900 грама.

У оквиру изложбеног дела Удружење „Бели орлови“ из Београда представило је птице грабљивице, као и накит који је био карактеристичан за средњи век, ножеве, стреле...

Како смо сазнали соколарство је у средњем веку било веома заступљено, јер су људи са птицама грабљивицама брже долазили до улова.

Испод шатора на Тврђави били су јуче и средњевековни доктори. Један од њих је и лекар ортопедских траума Сава Веселиновић, који је, каже, желео да споји професију са пасијом љубави ка средњем веку.

– У средњовековном хируршком шатору приказујемо како је изгледала медицина некада и како су се лечили, шта су користили. За све то користимо историјске налазе, списе и слично – каже Веселиновић. – Бавиме се периодом када је наша држава била на врхунцу, а то је крај 13.  и 14, те почетак 15. века. 

Јучерашњи Сабор је подржао Град Нови Сад, а коорганизатор је портал Градске инфо.

С. Аничић Илић

Аутор:
Пошаљите коментар
СРЕДЊОВЕКОВНИ САБОР ОЖИВЉАВА ПРОШЛОСТ Окупљање витезова на Петроварадинској тврђави

СРЕДЊОВЕКОВНИ САБОР ОЖИВЉАВА ПРОШЛОСТ Окупљање витезова на Петроварадинској тврђави

10.08.2024. 08:19 09:04
ВИТЕЗОВИ СТИЖУ НА ЂАВУ Ево шта 10. августа очекује посетиоце на првом СРПСКОМ СРЕДЊЕВЕКОВНОМ САБОРУ

ВИТЕЗОВИ СТИЖУ НА ЂАВУ Ево шта 10. августа очекује посетиоце на првом СРПСКОМ СРЕДЊЕВЕКОВНОМ САБОРУ

31.07.2024. 18:41 18:50
ОКЛОП ТЕЖАК 40 КИЛОГРАМА, БРЗИ КОЊИ, ОШТАР МАЧ Они су прави СРПСКИ витезови (ФОТО)

ОКЛОП ТЕЖАК 40 КИЛОГРАМА, БРЗИ КОЊИ, ОШТАР МАЧ Они су прави СРПСКИ витезови (ФОТО)

26.06.2023. 09:54 10:11