broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОРОНА НЕ ЈЕЊАВА, СТИЖЕ С ЛЕТОВАЊА Ево шта кажу лекари ТРЕБА ЛИ ДА СЕ ТЕСТИРАМО ПОСЛЕ ОВИХ СИМПТОМА

01.08.2024. 08:10 08:48
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

Талас респираторних инфекција захватио је целу Европу, а лекари кажу да је највише оболелих од коронавируса.

Међу пријављеним инфицираним особама већину чине особе старије животне доби, иако су регистровани случајеви у свим узрасним групама.

Како кажу лекари Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, број потврђених случајева инфекције коронавирусом расте од почетка маја 2024. године, али су апсолутне вредности и даље ниске у односу на почетак 2024. године и исти период 2023. године.

До 28. јула, укупно је тестирано 1207 особа, а добијено је 306 позитивних налаза на ковид вирус, чији је нови сој назван Флирт. Очекује се наставак растућег тренда, имајући у виду ситуацију у региону и Европи, али се не очекује да ће доћи до преоптерећења система здравствене заштите.

Међу пријављеним инфицираним особама већину чине особе старије животне доби, иако су регистровани случајеви у свим узрасним групама. Просечна старост оболелих је тренутно 66 година, док је код особа које су на болничком лечењу просечна старост 72 године. Међутим, треба имати у виду да се млађе особе ређе јављају лекару и тестирају, односно да у већем броју прележе респираторне инфекције „на ногама” него што је то случај у старијим узрастима, те се највећи број инфицираних у млађим добним групама и не региструје у здравственом систему. 

Стопа тестирања особа на ковид у Србији је ниска у односу на раније периоде, услед чега расте проценат позитивних налаза. У последњој недељи позитивност на коронавирус достигла је 25,4%, што одговара ситуацији која се региструје и у ЕУ - укупна израчуната позитивност за ЕУ у 29. недељи (15–21. јул 2024. године – била је 29,8 посто.


Шта ако желите да се тестирате

Тестирање на ови коронавирус се ради у здравственим установама на територији целе Републике Србије. Спроводи се на основу индикација које поставља ординирајући лекар код особа које имају симптоме и знаке инфекције органа за дисање у складу са важећим Стручно-методолошким упутством. Масовно тестирање, односно тестирање здравих особа се не препоручује ни у једној ситуацији, укључујући и тестирање особа ради пријема на болничко лечење или у установе социјалне заштите.


Тренд пораста броја инфицираних особа који се уочава од почетка маја 2024. године није праћен повећањем захтева за пружањем здравствених услуга у домовима здравља и болницама. Међутим, неке од земаља у региону, попут Грчке, регистровале су повећан број пријема оболелих од COVID-19 у болнице што, услед боравка великог броја наших грађана у овој земљи током лета, може да се одрази и на епидемиолошку ситуацију у Србији. Стога се спроводи континуиран надзор над кретањем ковида у нашој земљи и окружењу и сходно томе планирају мере унутар система здравствене заштите и у општој популацији.

Велики број наших људи летује у Грчкој, где је изразито повећан број оболелих од короне – рекао је проф. др Зоран Радовановић, епидемилог.

- Симптоми су слични као и раније, сада је то нешто блажа болест, него пре четири године, јер овај сој "КФ.3" потиче од Омикрон варијанте, која је блажа од својих prеthodnika. Јесте друкчије, али с друге стране, ми смо већ били у контакту са тим вирусом, тако да је доста различита ситуација него пре. Свакако, ковид је и даље озбиљна болест која може и младима да нанесе много штете. Добро је да се човек чува инфекције, чак и они који су прележали, боље да не прележе поново.

Симптоми тренутно доминантних варијанти САРС-ЦоВ-2 (тзв. ФЛиРТ) су исти као и код других облика COVID-19 и обично се појављују пет до шест дана по излагању и трају од једног дана до две недеље.

- Та болест захвата цео организам, али првенствено је симптон гушобоља, кашаљ, цурење из носа, температура је повишена, главобоља, болови у мишићима и зглобовима. Низ симптона постоји, може доћи и до проблема са столицом. Та болест се не задржава само у плућима, већ ремети и друге органе.

Манифестације болести су у већини случајева благе до средње тешке, али се код особа у ризику могу јавити и тежи облици. Најважнији фактори ризика за настанак тешких клиничких облика су старије животно доба и тешка хронична обољења и стања ослабљеног имунитета (имунодефицијенције).

За сада нема потребе за применом додатних мера превенције и сузбијања респираторних вирусних инфекција осим стандардних мера заштите од инфекција у здравстеним установама, кажу у “Батуту”.

Грађанима се препоручују уобичајене мере заштите од заразних болести које се преносе респираторним путем, као што су одржавање личне хигијене, нарочито прање руку, проветравање просторија у којима бораве, боравак у природи, унос довољне количине течности и исхрана богата свежим намирницама, а посебно поврћем и воћем.

Ако се разболите, лекари кажу - мировање у кућним условима током првих дана болести (до престанка тегоба), уз узимање лекова за снижавање температуре по потреби, унос довољних количина течности и исхрана богата свежим намирницама, посебно поврћем и воћем, као и избегавање блиског контакта са другим осетљивим особама у домаћинсту. Уколико након два до три дана не долази до смиривања тегоба или се болест погоршава, препоручује се да се обрате свом лекару ради постављања дијагнозе и лечења према индикацијама.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПОДВРСТА ОМИКРОНА је главни „кривац“ за пораст броја ЗАРАЖЕНИХ КОРОНОМ У питању је ФЛИРТ, а ово су његове КАРАКТЕРИСТИКЕ

ПОДВРСТА ОМИКРОНА је главни „кривац“ за пораст броја ЗАРАЖЕНИХ КОРОНОМ У питању је ФЛИРТ, а ово су његове КАРАКТЕРИСТИКЕ

31.07.2024. 17:50 17:56
СА ПОСТОЉА ПРАВО У БОЛНИЦУ Корона се појавила у Олимпијском селу

СА ПОСТОЉА ПРАВО У БОЛНИЦУ Корона се појавила у Олимпијском селу

29.07.2024. 18:23 20:42
РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ Лекари поручили: Обавезно се ТЕСТИРАЈТЕ ако имате ове симптоме

РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ Лекари поручили: Обавезно се ТЕСТИРАЈТЕ ако имате ове симптоме

30.07.2024. 17:05 17:10