overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА БИСМО ЖИВЕЛИ И ДИСАЛИ ЗДРАВИЈЕ; У Војводини недостаје 170.000 хектара под шумом

30.07.2024. 09:23 09:43
Пише:
Извор: Мрежа „Пошумимо Војводину”

Војводина већ годинама слови за најмање шумовиту регију у Европи са свега седам одсто земљишта под шумом. Како би се стигло до оптималне статистике, неопходно да се бар још толико војвођанског атара пошуми, односно да све укупно око 300.000 хектара буде под дрвећем.

Да би се такав циљ испунио, Покрет горана Новог Сад већ четири године део је пројекта Мреже „Пошумимо Војводину” у оквиру програма Еко систем, који реализују Млади истраживачи Србије уз подршку Шведске. Тренутни пројекат „Један појас – вишеструка заштита”, који траје од средине јуна до средине децембра, реализује Покрет горана са још две чланице Мреже: Руралним центром Сова из Сремске Митровице и Удружењем Дечја еколошка академија из Новог Сада.

– Сваке године смо се бавили темом недостатка шуме на подручју Војводине и то на различите начине, кроз подизање свести код деце и младих у основним школама, па смо држали радионице у Новом Саду, Сремској Митровици и Врбасу, где смо младе учили о важности шума, значају сваког дрвета у урбаним и руралним срединама – истиче за „Дневник” координаторка пројекта Душица Миленковић. – Организовали смо и обуку за наставнике, доводили стручњаке из области шумарства и пејзажне архитектуре који су им на практичан и теоријски начин објашњавали значај шума како би у наставном раду са децом могли то што боље да спроведу.

У оквиру досадашњих активности одржане су и обуке за новинаре обиласком шуме код Босута, едукације за средњошколце који су уређивали Дунав код Сремских Карловаца и Дворску башту, округли столови са представницима надлежних институција...

– Размишљамо и предлажемо кораке како да се унапреди стање шума у Војводини и да се преиспита процена да је потребно 14 одсто шума, како је то одређено научним истраживањима из осамдесетих. С обзиром на стање у Војводини, односно недостатка површина за подизање шума, будући да је наша покрајина превасходно аграрно подручје у ком су доминантни пољпривредни усеви, највећи проблем су локалне самоуправе које треба да планирају шумске површине, али и власници великих пољопривредних површина који не разумеју добробит пољозаштитног појаса. То је оно на чему радимо сваке године, доводимо стручњаке који говоре о користи појаса, очувању квалитета земљишта како би се унапредила производња али и услови здраве животне средине, очувања биодиверзитета – напомиње наша саговорница.

Управо због тога, ове године је акценат на подизању појасева уз пољопривредне парцеле, а како би успели у тој намери, неопходно је да најпре ураде научно истраживање о ефектима, анализе земљишта у близини појасева и тамо где их нема, те да наука потврди значај појасева и на тај начин допру до пољопривредника који треба да схвате да им шуме неће одузети драгоцено земљиште, него ће им унапредити узгој.

Ове године акценат је на подизању појасева уз пољопривредне парцеле, чему prеthodi научно истраживање о ефектима, анализе земљишта у близини  појасева, као и тамо где их нема

– Пред крај пројекта имаћемо и акцију садње у току једног тродневног семинара, а како ће се он реализовати у Еколошком центру Радуловачки, очекујемо да ће површина коју ћемо озелењавати и бити на подручју Сремских Карловаца – каже Душица Миленковић, додајући да ће том приликом садити неке од аутохтоних врста међу којима су иначе храст, липа, копривић, дуд, платан, буква, јасен, јавор, топола, врба и др.

У складу са стандардима развијених земаља, Војводини тренутно недостаје још око 170.000 хектара нових шума и заштитних засада у пољопривреди, што је појас ширине 17 и дужине 100 километара, од Новог Сада до Суботице. А за такав подухват потребно је, према званичним проценама, око 100 милиона садница!

Л. Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар
ИНЂИЈИ 5.4 МИЛИОНА ДИНАРА За пошумљавање индустријских зона

ИНЂИЈИ 5.4 МИЛИОНА ДИНАРА За пошумљавање индустријских зона

12.04.2024. 11:54 12:24
ОБНАВЉАЈУ СЕ ШУМЕ У ВОЈВОДИНИ За пошумљавање додељено 72,1 милион динара

ОБНАВЉАЈУ СЕ ШУМЕ У ВОЈВОДИНИ За пошумљавање додељено 72,1 милион динара

01.12.2023. 16:54 16:57
Конкурс за пошумљавање Војводине, обезбеђено 155 милиона за храст, багрем, четинаре

Конкурс за пошумљавање Војводине, обезбеђено 155 милиона за храст, багрем, четинаре

04.02.2022. 11:11 11:13