scattered clouds
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УВОДИ СЕ ПОРЕЗ НА ПРАЗНЕ НЕКРЕТНИНЕ? Комшије на корак од реализације

28.07.2024. 07:31 07:46
Пише:
Извор: ilustracija/pixabay

Порез на празне станове је тема о којој се већ неко време прича. 

Први који би то могао да уведе је Кантон Сарајево (КС), чија је Влада, потврдио је за Форбс БиХ премијер Нихад Ук, ангажовала спољне стручњаке заједно с партнерима из УНДП-а да се, како је појаснио, позабаве овим питањем како би коначно понудили законско решење које би имало вишеструку корист за заједницу

Повећање понуде

”Проценили смо да је велики број некретнина у КС празан, да имамо балон цена које нису реалне и циљ нам је да уредимо тржиште у том сегменту, “откочимо” те некретнине, мало им спустимо цене, али и мотивишемо и ангажујемо власнике станова и пословних простора да их кроз најам ставе у промет. Већи број станова и пословних простора на тржишту довео би до пада цена најма, а можда и подстакао грађане КС-а и све друге инвеститоре да купују некретнине у Сарајеву”, каже Ук.

Не постоје прецизни подаци о томе колико тренутно има празних некретнина у БиХ и њеном главном граду. Ранија истраживања су показала да таквих јединица у земљи има око 60.000, но данас је њихов број сигурно већи.

”Ми данас немамо централизовани попис становништва, то раде општине и свака то ради по својој методологији. Бонитет ове врсте регулације је и коначан попис станова и пословних простора на једном месту. Приходи од пореза су трећа или четврта ствар коју желимо да постигнемо овим порезом”, каже Ук и додаје: ”Тај се порез неће примењивати ​​на стамбене некретнине, него на додатне некретнине где људи имају три, четири, пет, десет станова и пословне просторе који нису у промету”, каже.

Порески приход била би наменска средства, наводи даље, која би Влада усмерила директно у стамбену изградњу у КС за све категорије које објективно не могу да приуште некретнине због оваквих цена. Којом ће се стопом опорезивати ​​некретнине нерезидената још није познато.

”Нисмо дошли до те фазе, тренутно смо фокусирани на утврђивање броја некретнина, како бисмо знали које су опасности и изазови доношења овог закона. Након тога ће се утврдити постотак пореза, као и ставке које се односе на ослобађање од опорезивања, као што су, примерице, категорије прогнаника и друго”, каже он.

На питање што ће бити с празним некретнинама у власништву државе Ук одговара: ”Порез се неће односити на власнике војне имовине, која је тренутно предмет политичког и правног спора на нивоу БиХ. Не можете никога опорезивати ​​док немате коначног власника те некретнине”, објашњава Ук и додаје како се нада да ће радна скупина до краја лета завршити свој део посла и Влади понудити детаљан оквир.

Подстицање тржишта

Дијана Савала из агенције за некретнине Артемида из Бања Луке каже за Форбс БиХ да је јако важно решавати проблем празних стамбених јединица у БиХ на ефикасан и одржив начин.

Увођењем пореза на неискоришћене стамбене зграде требало би да подстакне њихов најам или продају, чиме би се смањио број празних зграда на тржишту, као и притисак на цене некретнина, створиле стимулативне мере за власнике некретнина који своје некретнине дају у најам, као што су пореске олакшице или чак субвенције за стамбене јединице, смањење трошкова њиховог одржавања и повећање њихове тржишне вредности и атрактивности, затим регулисање улагања у некретнине, постављање ограничења или посебних услова за инвеститоре како би се спречиле шпекулативне куповине и градња некретнине без стварне потребе на тржишту”, каже Савала.

Дино Османбеговић, финансијски експерт, наглашава како је у овом тренутку неопходно знати колико је неискоришћених стамбених јединица у БиХ, јер се прича о нечему за што нитко не зна колико је велико.

”У Хрватској су ову процену радили на бази рачуна за електричну енергију, на основу којих се могла идентификовати некретнина која се користи повремено или никако. Ово је поприлично комплексна материја и ја не бих у овај посао ушао олако док не видим све њене елементе”, каже Османбеговић.

Дневник/Каматица

Аутор:
Пошаљите коментар
СТАНОДАВЦЕ ЧЕКА ПОРЕЗ, ПОДСТАНАРИМА ПРЕТИ ПОВЕЋАЊЕ КИРИЈА Ево шта доноси нови Закон о становању

СТАНОДАВЦЕ ЧЕКА ПОРЕЗ, ПОДСТАНАРИМА ПРЕТИ ПОВЕЋАЊЕ КИРИЈА Ево шта доноси нови Закон о становању

18.09.2023. 08:08 08:10