overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО СЕ ВРАЋАТЕ С ЛЕТОВАЊА, ПАЖЊА! Ови паразити могу да вам УНИШТЕ И ЗДРАВЉЕ И ЦЕЛУ КУЋУ Ево где грешимо па их УНЕСЕМО У ДОМ

15.07.2024. 10:05 10:23
Пише:
Извор: Pixabay.com/Ilustracija

Сви се радујемо летовању, одвајамо новац за ол-инклузив или путовање снова на далеке дестинације.

Ипак, с мора или планине можемо да се вратимо носећи паразите који нам уништавају кућу и здравље, а на које смо готово заборавили.

Стенице су паразитски инсекти који се хране крвљу сисаваца, укључујући људе. Најчешћа врста стеница која се налази у Београду је креветна стеница (Cimex лецтулариус). Оне су мали, смеђи инсекти који се често скривају у креветима, намештају и другим просторима у близини спавања. Уколико уочите макар једну стеницу, имате разлога за бригу.

Како се заштитити од стеница:

1. Редовно чистите и усисавајте: Чишћење и усисавање редовно и темељно могу помоћи у смањењу броја стеница. Усисавајте кревете, мадраце, намештај и подове како бисте уклонили јаја, одрасле јединке и њихове измете.

2. Одржавајте хигијену постељине: Редовно перите постељину, јастучнице и прекриваче на високим температурама како бисте убили стенице и спречили њихово размножавање.

3. Заптивајте пукотине и отворе: Стенице могу се сакрити у пукотинама и отворима у зидовима, подовима и намештају. Заптивајте ове пукотине како бисте смањили њихову способност да се скривају и размножавају.

4. Избегавајте преношење стеница: Ако путујете или боравите у смештајним објектима као што су хотели или хостели, прегледајте кревете и простор пре смештања. Држите свој пртљаг даље од кревета и пода, како бисте смањили ризик од преношења стеница.

5. Употребите заштитне навлаке на мадрацима и јастуцима: Специјалне навлаке на мадрацима и јастуцима могу спречити стенице да се сакрију и размножавају у њима.

6. Ангажујте стручњаке за сузбијање стеница: Ако имате озбиљан проблем са стеницама и нисте у могућности да их се решите сами, најбоље је контактирати професионалне екстерминаторе или стручњаке за управљање штеточинама. Они ће применити одговарајуће мере за контролу и елиминацију стеница.

7. Користите пару. Најбоље је да користите парочистаче на креветима, меблу, тапацираном намештају. Постељину обавезно перите на највишој могућој температури, а гардеробу, ако можете, дајте на хемијско чишћење, како вам се стенице не би запатиле у кући.

Реакција на ујед може бити јака

Ако сте их запатили, па вас уједају, озбиљно схватите ситуацију. Реакција на ујед може варирати од особе до особе. Већина људи доживљава свраб и иритацију на месту уједа. Ево неколико корака које можете предузети:

1. Не гребите место уједа: Иако свраб може бити неугодан, важно је да се не гребете јер то може довести до инфекције. Уместо тога, користите хладни облог или крему против свраба како бисте умањили нелагоду.

2. Одржавајте чистоћу: Оперите место уједа благим сапуном и водом како бисте спречили инфекцију.

3. Користите локална средства за ублажавање: Можете користити локалне креме или лосионе против свраба или антихистаминике како бисте ублажили симптоме.

Ако имате озбиљније симптоме као што су јаки свраб, оток, црвенило или појаве алергијских реакција, требали бисте потражити медицинску помоћ.

Важно је нагласити да стенице нису носиоци болести, али њихов ујед може изазвати нелагоду и свраб. Правилна хигијена и превентивне мере могу помоћи у заштити од стеница и њихових уједа.

Аутор:
Пошаљите коментар
ДОСАДНЕ СТЕНИЦЕ Ако хоћете да их се решите КОРИСТИТЕ ОВО

ДОСАДНЕ СТЕНИЦЕ Ако хоћете да их се решите КОРИСТИТЕ ОВО

12.12.2023. 08:23 10:24
ЖЕНИ БУБЕ ОКУПИРАЛЕ СТАН, МОРАЋЕ ДА СЕ СЕЛИ: "Појешће ме! Дословно повраћам!" Ево где су се чак завукле! (ВИДЕО)

ЖЕНИ БУБЕ ОКУПИРАЛЕ СТАН, МОРАЋЕ ДА СЕ СЕЛИ: "Појешће ме! Дословно повраћам!" Ево где су се чак завукле! (ВИДЕО)

06.10.2023. 18:08 18:16