Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO SE VRAĆATE S LETOVANJA, PAŽNJA! Ovi paraziti mogu da vam UNIŠTE I ZDRAVLJE I CELU KUĆU Evo gde grešimo pa ih UNESEMO U DOM

15.07.2024. 10:05 10:23
Piše:
Izvor: Pixabay.com/Ilustracija

Svi se radujemo letovanju, odvajamo novac za ol-inkluziv ili putovanje snova na daleke destinacije.

Ipak, s mora ili planine možemo da se vratimo noseći parazite koji nam uništavaju kuću i zdravlje, a na koje smo gotovo zaboravili.

Stenice su parazitski insekti koji se hrane krvlju sisavaca, uključujući ljude. Najčešća vrsta stenica koja se nalazi u Beogradu je krevetna stenica (Cimex lectularius). One su mali, smeđi insekti koji se često skrivaju u krevetima, nameštaju i drugim prostorima u blizini spavanja. Ukoliko uočite makar jednu stenicu, imate razloga za brigu.

Kako se zaštititi od stenica:

1. Redovno čistite i usisavajte: Čišćenje i usisavanje redovno i temeljno mogu pomoći u smanjenju broja stenica. Usisavajte krevete, madrace, nameštaj i podove kako biste uklonili jaja, odrasle jedinke i njihove izmete.

2. Održavajte higijenu posteljine: Redovno perite posteljinu, jastučnice i prekrivače na visokim temperaturama kako biste ubili stenice i sprečili njihovo razmnožavanje.

3. Zaptivajte pukotine i otvore: Stenice mogu se sakriti u pukotinama i otvorima u zidovima, podovima i nameštaju. Zaptivajte ove pukotine kako biste smanjili njihovu sposobnost da se skrivaju i razmnožavaju.

4. Izbegavajte prenošenje stenica: Ako putujete ili boravite u smeštajnim objektima kao što su hoteli ili hosteli, pregledajte krevete i prostor pre smeštanja. Držite svoj prtljag dalje od kreveta i poda, kako biste smanjili rizik od prenošenja stenica.

5. Upotrebite zaštitne navlake na madracima i jastucima: Specijalne navlake na madracima i jastucima mogu sprečiti stenice da se sakriju i razmnožavaju u njima.

6. Angažujte stručnjake za suzbijanje stenica: Ako imate ozbiljan problem sa stenicama i niste u mogućnosti da ih se rešite sami, najbolje je kontaktirati profesionalne eksterminatore ili stručnjake za upravljanje štetočinama. Oni će primeniti odgovarajuće mere za kontrolu i eliminaciju stenica.

7. Koristite paru. Najbolje je da koristite paročistače na krevetima, meblu, tapaciranom nameštaju. Posteljinu obavezno perite na najvišoj mogućoj temperaturi, a garderobu, ako možete, dajte na hemijsko čišćenje, kako vam se stenice ne bi zapatile u kući.

Reakcija na ujed može biti jaka

Ako ste ih zapatili, pa vas ujedaju, ozbiljno shvatite situaciju. Reakcija na ujed može varirati od osobe do osobe. Većina ljudi doživljava svrab i iritaciju na mestu ujeda. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

1. Ne grebite mesto ujeda: Iako svrab može biti neugodan, važno je da se ne grebete jer to može dovesti do infekcije. Umesto toga, koristite hladni oblog ili kremu protiv svraba kako biste umanjili nelagodu.

2. Održavajte čistoću: Operite mesto ujeda blagim sapunom i vodom kako biste sprečili infekciju.

3. Koristite lokalna sredstva za ublažavanje: Možete koristiti lokalne kreme ili losione protiv svraba ili antihistaminike kako biste ublažili simptome.

Ako imate ozbiljnije simptome kao što su jaki svrab, otok, crvenilo ili pojave alergijskih reakcija, trebali biste potražiti medicinsku pomoć.

Važno je naglasiti da stenice nisu nosioci bolesti, ali njihov ujed može izazvati nelagodu i svrab. Pravilna higijena i preventivne mere mogu pomoći u zaštiti od stenica i njihovih ujeda.

Autor:
Pošaljite komentar
DOSADNE STENICE Ako hoćete da ih se rešite KORISTITE OVO

DOSADNE STENICE Ako hoćete da ih se rešite KORISTITE OVO

12.12.2023. 08:23 10:24
ŽENI BUBE OKUPIRALE STAN, MORAĆE DA SE SELI: "Poješće me! Doslovno povraćam!" Evo gde su se čak zavukle! (VIDEO)

ŽENI BUBE OKUPIRALE STAN, MORAĆE DA SE SELI: "Poješće me! Doslovno povraćam!" Evo gde su se čak zavukle! (VIDEO)

06.10.2023. 18:08 18:16